Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Miért fontos pihenni?

Miért fontos pihenni?

Iskola, különórák, edzések, különböző foglalkozások teszik ki a napodat? Be van táblázva az egész heted, egyik helyről szaladsz a másikra, és jó lenne egy kicsit megállni, szusszanni egyet? A pihenés nagyon fontos részét képezi az életednek, erre is időt kell tudni szakítani, pont úgy, mint az egyéb feladatokra.

Nem szabad elodázni, kellenek az “üresjáratok”, hogy feltöltődj, és energiával telve tudd belevetni magad a soron következő tevékenységekbe. Elmondjuk, hogy miért fontos a pihenés, milyen fajtái vannak és adunk pár ötletet, hogyan töltődj fel rövid idő alatt.

1. Ha nem jön össze

Kell, hogy legyen időd arra is, amikor nem csinálsz “semmit”, csak pihensz. Ezekből tudsz erőt meríteni, hogy ugyanolyan hévvel és energiával tudd ellátni a feladatodat, mint eddig. Ha nem hagysz időt a kikapcsolódásra, legyengül az immunrendszered, beteg lehetsz, kedvetlen, ingerült, belefásulhatsz a mindennapok monotonitásába. Ahhoz, hogy ezt elkerüld nem kell drasztikus dolgokra gondolni, csupán add meg magadnak a megfelelő időt a regenerálódáshoz. A testi-lelki feltöltődés mindenkinek jár!

2. Filmnézős délután vagy hátizsákos kirándulás

A pihenés lehet aktív vagy passzív, sok mindentől függ, hogy ki melyik formáját választja a kikapcsolódásnak. Az aktív pihenés sokféle lehet: túrázás a hegyekben, úszás, futás, közös foci a haverokkal, kirándulás, jógázás, tulajdonképpen bármilyen mozgásforma megfelel ennek a formának. Ha passzív pihenésről van szó, egy filmnézős, olvasós délután során a kanapén vagy ágyban pihenheted ki magad. Ha kevés mozgást tudsz beiktatni hétközben, sokat ülsz a suliban, különórákon, akkor érdemes szabadidődben valamilyen mozgásformát kipróbálnod pihenés gyanánt, egészen biztos, hogy feltöltődsz általa.

3. Fizikai és mentális

A pihenés során ne kizárólag a fizikai kikapcsolódásra gondolj, amikor nem kell semmit csinálni, csak lustálkodni, esetleg sétálni egyet. A mentális pihenés ugyanolyan fontos, mint a fizikai. Jó érzés kisöpörni az agyunkból minden olyan gondolatot, ami nem szolgálja a kikapcsolódásunkat. Ebben segítségedre lehet egy jó könyv, zenehallgatás, valamilyen kreatív tevékenység, színezés, festés. Űzd a kedvenc a hobbidat, ha ahhoz van kedved, hódolj mindenféle számodra kedves és örömteli szenvedélyednek.

A pihenés, lustálkodás megengedett tevékenység, ne töltsön el rossz érzéssel, ha alkalomadtán félretolod egy picit a feladataidat és szánsz néhány percet magadra.

Feküdj le 20 percre, kapcsolj ki egy kicsit, nézz meg egy kedvenc részt a sorozatodból, sétálj egy kört a ház körül. Találd meg a legmegfelelőbb módját annak, hogy kiengedd a feszültséget magadból, érezd jól magad, hogy aztán újult erővel tudj belevágni az előtted álló feladatokba.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

tudatosan

Uspace.hu logo
Emmi logo