Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

És te jól vagy?

Így őrizheted meg a mentális egészséged!

És te jól vagy?

Sok kihívással találkozol a mindennapokban? Nemcsak testileg, de mentálisan is elfáradsz a nap végére? Egy komolyabb megmérettetés előtt állsz, és stresszel a dolog? Nehéz időszakot élsz meg, nem győzöd a feladatokat, esetleg valamilyen érzelmi hullámvölgyön mész keresztül? Akkor fogadd meg néhány tanácsunkat!

Ha mentálisan egészségesek vagyunk, az azt jelenti, hogy tisztában vagyunk a saját képességeinkkel, meg tudunk birkózni a szembe jövő nehézségekkel és a stresszel, eredményesen tudjuk végezni a munkánkat, tudunk döntéseket hozni, és a szociális kapcsolataink is kielégítőek. A mentális egészség megőrzése éppen ezért legalább olyan fontos, mint a fizikai, foglalkoznunk kell vele, akárcsak a testünkkel. Ahogy egy szobát vagy egy fiókot, úgy időnként az elménket is érdemes kiszellőztetni, kitisztítani, hogy egy picit mentesítsük a ránk nehezedő terhektől.

Szánj időt magadra!

Ha naponta nem is, de hetente legalább egyszer jelölj ki magadnak énidőt! Ilyenkor foglalkozz azzal, ami neked fontos, amiben élvezetet és örömet lelsz, ami segít kikapcsolódni és egy kicsit elfelejteni a gondokat.

Tarts egy kis szünetet!

Nem szükséges állandóan tevékenynek lenni, teret kell hagyni a pihenésnek, sőt néha egyenesen a semmittevésnek! Ha úgy érzed túl fáradt vagy, sokat tanultál az elmúlt időszakban, esetleg folyton mások elvárásai szerint cselekedtél, akkor állj meg egy picit! Nyúlj el az ágyadon, hallgasd a kedvenc zenédet, vegyél kézbe egy jó könyvet, vagy egyszerűen csak ülj le és bámuld a téged körülvevő teret.

Foglalkozz azzal, ami feltölt

Van hobbid? Rajzolsz, zenélsz, képregényeket olvasol, sportolsz, netán szeretsz sütni? Mindegy, milyen tevékenységet kedvelsz, a lényeg, hogy merülj el benne minél gyakrabban. Ahogy a gondolataid és a fókuszod átkerül az iskolai életről az alkotásra, a mozgásra, vagy egyéb elfoglaltságra, megnyugszol és pihentető, szinte relaxált állapotba kerülsz.

Kütyümentes órák

Szabadulj meg néha az okostelefonodtól! Egyszerűen némítsd le és tedd a fiókba, egy magasabb polcra, vagy egy párna alá, a lényeg, hogy ne legyen szem előtt. Ha ez megvan, csinálj valamit a korábban említettek közül. Magad is meglepődsz majd, milyen jó érzés, hogy nincs szem előtt a kütyüd, és nem kell folyton megszakítani az adott tevékenységet, amikor pittyegést hallasz.

Irány a természet!

A természet testre és lélekre gyakorolt jótékony hatása egyértelműen bizonyított. Sétálj egyet egy parkban, ha pedig vízpart, vagy erdő közelében laksz, menj ki és csodáld a környezetet. Töltekezz a csenddel, a nyugalommal, szippantsd be mélyen a friss levegőt, és figyelj a hangokra is. Felér egy meditációval!

Mozogj!

A rendszeres testedzés a fizikai egészség megőrzésének fontos alappillére, de hatalmas előnnyel bír a mentális állapotra is. Általa levezetheted a stresszt, kitartóbbá és mentálisan is edzettebbé válhatsz. Mozgás után a tanulás is jobban megy majd, ha fizikailag el is fáradsz, szellemileg frissebb leszel.

Miért vagy hálás?

Meg tudod mondani? Fel tudod sorolni? És fel tudnád akár minden egyes nap is?

Hálanapló vezetésével elcsendesítheted az elmédet, életed pozitív dolgaira koncentrálhatsz néhány percig, ami után elégedettséggel telhetsz meg. A napló rendszeres írása, és gyakori visszaolvasása a legnagyobb nehézségek közepette is segítségedre lehet.

Beszélgess!

Ha úgy érzed kimerültél, és nem használnak a fenti tippek, esetleg nem tudod, milyen úton indulj el a mentális gyógyulás terén, kérj tanácsot! Beszélgess a legjobb barátoddal, mondd el, neki mit érzel, kérd meg, hogy ossza meg veled, ő mivel szokott kikapcsolódni, lazítani. Tippeket a szüleid, vagy ha vannak, idősebb testvéreid is adhatnak, ha viszont úgy érzed, nem tudsz nekik a problémáidról beszélni, mert túl közel állnak hozzád, fordulj segítő szakemberhez.

icon

kapcsolódó cikkek

tudatosan

Uspace.hu logo
Emmi logo