Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Online vásárolnál? Fő az óvatosság!

Online vásárolnál? Fő az óvatosság!

A koronavírus okozta járványhelyzet szélesítette ki igazán az internetes vásárlóteret. Minden, de szó szerint minden beszerezhető már házhozszállítással. Ez szó se róla, kényelmes, egyszerű vásárlási mód, ráadásul a raktározási-kiskereskedelmi hálózat kikerülésével spórolhatsz is, ha egy weboldalon költöd el a zsebpénzed. Ám a kényelem motiválta internetes vásárlóforgalom a csalók, a szélhámosok, az adathalászok érdeklődését is felkelti. Trükkök tucatjával próbálkoznak átverni, hogy a pénzed végül náluk kössön ki az eredeti bankszámla helyett. Érdemes odafigyelni a biztonságos fizetés szabályaira!

Ha a bankszámládról egy forintot is leemelnek a te engedélyeddel, akkor esélyed sincs a kártérítésre. Hogyan előzheted ezt meg? A Békés Megyei Rendőr-főkapitánysági információs portál szakértő szerkesztője, dr. Szombati Andrea alezredes ad tanácsot ebben.

Kétféle van

Az internetes vásárlásnak alapvetően két fajtája van: a webáruházakban történő, ahol általában új termékeket lehet beszerezni számlával, jótállással, vagy a piactereken történő, ahol főként használt termékeket értékesítenek. Mind a két fajta kereskedelmi tevékenységnek megvan az előnye, de komoly veszélyeket is rejthet!

A fiatalok könnyen célponttá válnak

Dr. Szombati Andrea egy tini srác édesanyjaként jól ismeri a fiatalok vásárlási szokásait. Azt is tudja, egy tizenéves gyakran felületes, többfelé jár az agya egyszerre, nem annyira alapos, márpedig a csalóknak pont ez a viselkedés kedvez, így lehet hibázni:
A csalók a megtévesztésre játszanak, mint a bűvészek a cirkusz porondján. A megtévesztésig hasonló hamis portálokkal, világmárkák nevei mögé bújva, eredeti e-mail elérhetőségekhez hasonló levelezéssel, hamis termékekkel próbálnak áldozatot keresni. A felépített látszat könnyen megtévesztő, annyira jó. Ha kell nyomulós, direkt, akciókat hirdető, sosem volt vásárlói véleményekkel tarkított oldalt kreálnak, ha valaki nem figyel oda, bedől a cselnek. Az sem ritka, hogy egy, a fiatalok körében népszerű sztárt is bevonnak a reklámba - persze annak tudta nélkül -, hogy ezzel is hitelesebbé tegyék a mutatványt. Ha ilyennel találkoztok, azonnal keressetek rá a kedvencetek hivatalos közösségi platformjáira, és ha onnan hiányzik ez a reklám, biztosra vehető az átverési kísérlet - persze ha nem épp egy álprofilra irányít a csaló.

article image

Hasznos tanácsok

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberi összeállítottak egy listát, mire figyeljen oda egy tizenéves netes vásárló, hogy ne az ő pénzéből menjenek este bulizni a csalók:

  • Mielőtt belekezdenél a vásárlásba a neten, ellenőrizd az eladó üzemeltetői, kapcsolattartási adatait, a vásárlás feltételeit, a kiszállítás, átvétel módját, lehetőségeit. Ha egy oldalon nincs ott az impresszum, hogy ki kezeli, kié a cég, hol a székhely, hogyan tudod őket elérni, az egyértelműen csalásra utal!

  • A rendelés megkezdése előtt, győződj meg arról, hogy biztos azon az oldalon vagy-e, ahonnan eredetileg vásárolni szeretnél! Az ismertebb webáruházak alapvetően biztonságosak, de rendelés előtt mindenképp ellenőrizd az oldal URL-jét (webcímét), hogy valóban ott jársz-e, ahol szeretnél!

  • Vásárlás előtt olvasd el az Általános Szerződési Feltételeket!

  • Keress rá a webáruház, a magáneladó vásárlói értékeléseire, minősítésére!

  • Soha ne add meg előre személyes és banki adataidat!

  • A feltűnően nagy árengedményt mindig kezeld fenntartással!

  • Sok az olyan internetes csalás is, ahol a kiválasztott termékek árát a vásárló előre átutalta, azonban az áru sosem érkezett meg. Kérj inkább személyes átvételt, utánvétellel történő fizetéssel! Ebben az esetben arra is van mód, hogy a rendelt termék valódisága mellett annak sértetlenségét is ellenőrizd.

  • Külföldi rendelés esetén még inkább légy körültekintő!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltál, haladéktalanul szólj a szüleidnek és tegyetek feljelentést, hívjátok a rendőrség 112-es segélyhívó telefonszámát!

icon

kapcsolódó cikkek

tudatosan

Uspace.hu logo
Emmi logo