Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Amikor egyedül mész haza

Amikor egyedül mész haza

Minden tini életében eljön az az idő, amikor még a legszigorúbb szülő is enged a kornak. Na meg a rengeteg rimánkodásnak és ígéretnek, s nemcsak egyedül enged el a késő estig tartó bulizásra, hanem már nem vár járó motorú autóval a sarkon, haza is egyedül mehetsz! Szerencsére ma már jónak mondható a közbiztonság, a térfigyelő kamerák, a rendőrség egységei, az éjszaka folyamán a településeket vigyázó városőrök, polgárőrök odafigyelnek az éjjel hazatérők biztonságára is.

Közbiztonsági szakértőnk, Topa Zoltán rendőr őrnagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) munkatársa mentorálja a 2012 óta létező, Re-AKCIÓ elnevezésű bűnmegelőzési programot, melynek célja a tizenéves korosztály biztonságra nevelése.

article image

A szakértő úgy véli, nem szabad, nincs miért félni, de az óvatosság nem árt, ha egy tini késő éjjel, vagy éppen kora hajnalban indul haza egy programról, házibuliról. A lehető legjobb dolog ilyenkor, ha többen, egymáshoz csapódva indultok el, megvárva a másikat míg hazaér. Az egyik legfontosabb dolog ebben a témában : odafigyelni a másikra, nem engedni egyedül útnak a lányokat, vagy az olyan barátot, aki fáradt, esetleg kicsit spicces is, hiszen felelősek vagytok egymásért. A szakértő azt javasolja, legyen minden tinédzsernél egy vészhelyzeti 5000-es bankó, amit csak olyan esetekben vesz elő, amikor elment az utolsó busz, vagy amikor nincs közelben lakó társ, akivel együtt lehet gyalogolni. Ilyenkor érdemes hívni egy taxit, a szülők boldogon fogják pótolni a biztonságos hazatéréshez elköltött pénzt.

article image

-Ha valaki mégis gyalog, éjszakai közösségi közlekedéssel indul haza egy hétvégi lazulás után, akkor ügyeljen arra, hogy legyen feltöltve a telefonja, azon állítsa be a vészhívás gombot, hogy rendkívüli helyzetben segítséget kérhessen a szüleitől vagy éppen a 112-es vészhívó telefonvonal diszpécsereitől. A készülék adatai alapján a központban azonosítani tudják honnan érkezett a hívás, sokszor már ez is elég ahhoz, hogy megoldódjon egy problémásnak tűnő szituáció.

-Hasznos segítség a hazakiserotelefon.hu szolgáltatás, így nem kell felébresztened a szüleid, a diszpécser vigyáz rád, vele beszélgetve azonnal jelezheted ha bajban vagy!

-Éjszakai járaton mindig ülj a sofőr közelébe, tőle is segítséget kérhetsz, ha úgy érzed, veszély fenyeget. Az autóbuszok vezetői, a vonatok éjszakai jegykezelői közvetlenül kérhetnek támogatást a rendőrségtől.

Topa Zoltán kiemelte, hogy senki ne ijedjen meg, még egy őt ért erőszakos jellegű támadásnál sem. Kerülni kell az idegeneket, udvariasan visszautasítani a beszélgetést, vagy ha valaki hozzád akarna csapódni. Ha nem tudod lerázni, akkor elő a telefont, hívd a rendőrséget! Bátorság kell a segítségkéréshez is, de minden fiatalnak ajánlja, vegyen részt önvédelmi oktatáson, a rendőrkapitányságok bűnmegelőzési osztályain kaphat ehhez segítséget szakértőktől.

Hogy ezeknek a támadásoknak még a lehetőségét is elkerülje egy éjszakai gyalogló, nagyon lényeges a hazafelé tartó útvonal megválasztása. Nem sokan tudják, de ma már létezik olyan, hogy építészeti-várostervezési bűnmegelőzés. A mérnökök direkt úgy helyezik el a közvilágítás fényforrásait, hogy minél kevesebb sötét zug, sarok legyen egy városban, a térfigyelő kamerák is belátnak minden útszakaszt. Kerüld az aluljárókat, az árkádokat! Éjszaka elenyésző a gépjárműforgalom, ha úgy gondolod, hogy biztonságosabb az út közepén hazafelé gyalogolni - természetesen kitérve a véletlenül arra járó autók elől - menj ott! Egyetlen rendőr sem fog ezért megbüntetni, sőt, ha megállnak melletted s udvariasan megkéred őket, biztonsági intézkedés keretében haza is szállíthatnak, ma már erre van jogszabályi lehetőség is, nekik is az a fontos, hogy épségben hazaérj!

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

tudatosan

Uspace.hu logo
Emmi logo