Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A gyerekeknek is vannak jogaik! - Te mennyit tudsz a témáról? 1. rész

A gyerekeknek is vannak jogaik! - Te mennyit tudsz a témáról? 1. rész

Azzal talán tisztában vagy, hogy léteznek alapvető emberi jogok, amik mindenkit egyaránt megilletnek, de vajon mennyit tudsz a gyerekeket érintő, azaz a kiskorúakra vonatkozó jogokról? Kétrészes cikksorozatukban ennek a témának ásunk a mélyére, méghozzá szakértő segítségével.

Rögtön az elején fontos leszögeznünk: a gyerekek jogainak nincsenek feltételei, vagyis azok betartása nem függhet attól, hogy hogyan teljesítesz az iskolában, miként viselkedsz a családodban, baráti közösségedben, vagy éppen milyen a személyiséged. A jogok konkrét határokat szabnak, és azért vannak, illetve arra valók, hogy megfelelő bánásmódban részesüljenek az emberek, ebből kifolyólag biztonságban érezzék magukat, és tudják, hol van az a pont, amikortól már nem elfogadható valami. Nincs ez másképp a gyerekjogokkal sem.

Univerzális egyezmény érted, értetek

„Az első nagy gyermekek jogairól szóló katalógus a mai napig az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény, amit 1989 novemberében fogadtak el, és a világ összes országa ratifikálta, kivéve az Egyesült Államokat. Mindez azt jelenti, hogy a dokumentum tartalma minden egyes államban a belső jog részét képezi, vagyis az állampolgárok és a gyerekek is közvetlenül hivatkozhatnak rá - magyarázza Dr. Benyusz Márta, gyermekjogi szakértő, a Gyermekjogokért Egyesület vezetője. - Érdemes tudni, hogy minden 18 év alatti személy gyermeknek számít, kivéve, ha valaki valamilyen okból (például korkedvezményes házasságkötéssel) korábban nagykorúságot szerez. Ekkor automatikusan nagykorúvá válik, ami a gyermekjogok határa is lesz. Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) egyezménye nemcsak azért fontos dokumentum, mert leírja a korosztályod jogait, hanem mert a korábbi szövegekhez képest megteremtette az ún. résztvevő gyermek fogalmát. Ez azt jelenti, hogy amíg korábban a gyermekre mintegy védendő tárgyra tekintettek, ma már a jogok alanya, aki aktívan részt vehet, véleményt nyilváníthat, és ki is állhat magáért bizonyos helyzetekben. Ennek alapján mi felnőttek aktív, nem pedig passzív résztvevőként tekintünk rád, és célszerű neked is így tenned.”

A szakértő azt is megosztotta velünk, hogy a gyerekek jogai természetes jogok, amit az egyezmény nem meghatározott, hanem csupán összefoglalt és kihirdetett, azaz mindenki számára hozzáférhetővé és hivatkozhatóvá tett. Külön kiemelendő, hogy ez az esemény semmilyen extra dolgot nem adott a fiataloknak, mindössze leírta a szükségleteket, és azokat a jogokat, amik szinte nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a 18. életév betöltése után egészséges énképpel, a személyiséged teljes kibontakozásával, és a társadalom aktív és hasznos tagjaként lépj a felnőttkorba.

Miért jó, ha ismered a jogaidat?

„Ha egy mondatban kellene erre a kérdésre válaszolni, azt mondhatnánk, hogy azért, mert ha a saját jogaidat ismered, az mások jogainak a tiszteletére is megtanít, valamint arra is, hogy tudd, addig tartanak a jogaid, ameddig másoké - emeli ki a gyermekjogi szakértő. - Többek között ezért is lenne fontos, hogy megfelelő keretek között megismerd őket. Érdekesség, hogy az egyezmény 42. cikke a gyerekek jogaiként külön kiemeli, hogy jogod van ahhoz, hogy ismerd a jogaidat, sőt, a szüleidnek is joguk van ugyanehhez. Mindezek ellenére komoly probléma, hogy gyakran sem a felnőttek, sem a gyerekek nincsenek tisztában az egyezmény tartalmával. Jó lenne tehát közelebb kerülni a témához, sokat beszélgetni arról, hogy egy-egy gyerekjogot hogyan lehet értelmezni, és az mit jelent a gyakorlatban. Ha ez nincs meg, rengeteg információtól és lehetőségtől eshetsz el.”

Ennek kapcsán egy létfontosságú szempontra is felhívta a figyelmet Dr. Benyusz Márta, amit a társadalom tagjainak nagy része életkortól függetlenül ugyancsak nem tud:

„Alapvető elem a témában, hogy az erőszak kapcsán zéró tolerancia van érvényben. Ha egészen kis korodtól kezdve azt tanítják és tudatosítják benned a szüleid, hogy a saját tested szent dolog, amihez nem nyúlhat hozzá bárki bárhogy, nem pofozhatnak, üthetnek meg sem a felnőttek, sem a kortársaid, és semmilyen egyéb módon nem alkalmazhatnak fizikai bántást veled szemben, akkor ez számodra is irányadó lesz - emeli ki a szakember. - Például, ha kamaszként olyan helyzetbe kerülsz, amikor erőszak érne, vagy ahol határozottan meg kell húznod a határaidat, akkor képes leszel erre, és nemet tudsz mondani mindenre, ami nincs rendben és sérti a jogaidat. Sok családban ezt sikerül átadni, sokban azonban nem, és nem azért, mert a szülők nem akarják a tudnivalókat megosztani, hanem egyszerűen azért, mert nem feltétlenül tudják. Ebből kifolyólag óriási a szerepe a szülők edukációjának, amit akár te is előremozdíthatsz, ha elkezdesz beszélni és beszélgetni a témáról.”

Legyen mindennapos téma a gyerekjog!

Az lenne a legjobb és leghatékonyabb, ha a jogokról elsősorban a szüleiddel beszélgetnél sokat, és velük tudnád feldolgozni azokat az információkat, amiket az egyezményből, különféle kiadványokból, ismertetőkből, előadásokból, esetleg más felnőttektől ismersz. A másodlagos csatornák lehetnének azok a szakértők, akik például osztályfőnöki órákon vagy egyéb iskolai eseményeken jelennek meg. Ha viszont az iskoládban egyáltalán nincs ilyen, alkalomadtán javasoljátok a társaiddal a tanáraitoknak, és hozzátok fel szükségletként a gyerekjogokról való diskurzust. Ezen kívül idősebb testvéreiddel, közelebbi rokonokkal, vagy bárki számodra bizalmas személlyel is tanácskozhatsz.

Mit tegyek, ha segítségre szorulok?

„Magyarországon 1993 óta működik a Kékvonal Gyermekkrízis Alapítvány, akikhez bárki fordulhat, aki súlyos helyzetet él meg, aki azt érzi, nincs körülötte bizalmi személy, akihez fordulhat. Őket az ingyenesen hívható 116-111-es számon lehet elérni, de hozzánk, a Gyermekjogokért Egyesülethez is fordulhatsz, ha nehézséget, veszélyt élsz meg - javasolja a szakértő. - Ezenkívül minden egyházmegyénél és iskolánál van olyan bejelentő felület, amit gyerekként is elérhetsz, attól függően, hogy milyen életkorban vagy, ha valamilyen jogsérelem ér. Hazánkban nincs gyermekjogi ombudsman, az általános alapvető jogok biztosához tartoznak a gyerekjogi kérdések, ahol szintén bárki, bármilyen életkorban tehet panaszt. A hivatalos csatornákon túl az iskolákban, intézményekben, bárhol, ahol fiatalkorúakkal foglalkoznak is kérhetsz segítséget. Mindig van kihez fordulni, ha valamilyen probléma, nehézség adódik, hiszen a gyerekjogok mindenkire tartoznak, mindenki feladata ezek betartása, még akkor is, ha a korábbi generációk, a szüleid, nagyszüleid gyerekkorában ezek nem is érvényesültek maradéktalanul. Sajnos nem mindig tud a 21. századi társadalom megfelelően válaszolni, éppen ezért kell minél többet beszélni erről a témáról.”

Hol tudok hozzáférni a hiteles információkhoz?

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezményt itt találod meg: Egyezmény a gyermek jogairól

Ha inkább gyereknyelven olvasnál a jogaidról, akkor ide kattints, és Keresd a kapcsolódó dokumentumok résznél a Gyerekjogi Egyezmény - gyereknyelven letölthető anyagot.

Sok hasznos információt találhatsz még a Gyermekjogi Civil Koalíció weboldalán is.

Szétnézhetsz a Gyermekjogokért Egyesületénél is, ahol időnként izgalmas programokba is becsatlakozhatsz, hogy közelebb kerülj a gyermekek jogai témakörhöz.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Dr. Benyusz Márta, gyermekjogi szakértő, a Gyermekjogokért Egyesület vezetője
icon

kapcsolódó cikkek

nemtanulás

Uspace.hu logo
Emmi logo