Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Gólya vagy nem gólya?

Gólya vagy nem gólya?

Mindjárt itt a nyár vége és ha téged is most vettek fel az egyetemre vagy főiskolára, akkor erről az jut most eszedbe: kezdődik a gólya avató szezon! Igen, a legtöbb oktatási intézménynél augusztus utolsó hetében elstartol a gólyatábor. Sőt, ma már az egyetemek mellett a középiskolák többsége is szervez egy vagy esetleg több napos bemutatkozó, összekovácsoló programokat, bulikat, hogy megismerkedhess leendő évfolyamtársaiddal, tanáraiddal. Meghatározó barátságok születhetnek itt az elkövetkező négy-öt évre, sőt egész életre. Ha betartod a szabályokat, ha odafigyelsz a gólyatábor egy kellemes emlék lesz. Kár kihagyni!

Biztos, hogy mint leendő elsőéves így vagy úgy téged is foglalkoztat a gólyatábor, ahol élmények és tapasztalatok tucatjai vár majd rád. Tartasz tőle? Sokat hallottál már a beavatási szokásokról, a nehéz kihívásos feladatokról, olykor megaláztatásokról? Ne félj! Nyugi, ez nem mindenhol van így és különben is nem csak úgy lehetsz egy új közösség része, ha indulóként beléd taposnak, kigúnyolnak! Az utóbbi évek rossz példái nyomán erre nagyon odafigyelnek a szervezők, a gólyatábor végre igazán arról szól, hogy megismerjenek a leendő iskolatársak és befogadjanak a felsőbb évesek, hogy a már kialakult ismeretségekkel könnyebben vághass neki az iskolaévnek.

Sok fontos infó!

Nem találsz meg minden információt az iskola honlapján, a suli vagy az osztályok Facebook-csoportjaiban! Bár a gólyatábor leginkább az ismerkedésről, a mókázásról szól, érdemes elmenni a tájékoztatókra is. Itt egy helyen minden információt megkapsz, sok-sok időt spórolhatsz meg, tudni fogod, milyen problémával kihez érdemes fordulni.

Forrás: freepik.com
Forrás: freepik.com

Ne késs!

Ha már eldöntötted, gólya leszel, akkor érkezz pontosan! A családi nyaralás "belelóg" a gólyatáborba, ezért az első napot kihagyod? Ne tedd, egyeztess erről előre szüleiddel. A bemutatkozó részt általában rögtön érkezés után megtartják a gólyatáborokban, ha ezt elmulasztod nehezebb lesz a beilleszkedés és az ismerkedés első lépése!

Ne légy passzív, de húzd meg a határaid!

Nincs kedved bekötött szemmel körbefutni a sportpályát vagy kipróbálni, hogy egy perc alatt hány túró gombócot tudsz megenni? Igen, a gólyatáborokban általában egészen furcsa próbatételeket találnak ki, mégsem érdemes ezeket kihagyni, mert összekovácsolja a csapatot!

Ez persze azokra a feladatokra nem vonatkozik, amelyek számodra vállalhatatlanok. Ha egy kihívásban úgy érzed jobb, ha nem veszel részt, mert nem értesz vele egyet, azt is őszintén vállald fel. Nem kell, hogy beszippantson a birkaszellem és az emiatti froclizásokat is hagyd figyelmen kívül vagy ha szükséges, kérj segítséget!

Ne tűrd a zaklatást!

Ha bármi olyan dolog történik, ami zavar téged, azt nem tartod helyes viselkedésnek, ha téged vagy mást zaklatnak, azonnal kérj segítséget a szervezőktől! Az elmúlt évek gólyatáboros botrányai után garantáltan oda fognak figyelni a legkisebb panaszokra is, minden iskola vigyáz a jó hírnevére!

Forrás: freepik.com
Forrás: freepik.com

Foglaljuk csak össze, miért jó a gólyatábor?

  • Az iskolaév előtti utolsó napokat felhőtlenül és mégis hasznosan töltheted el. Ezután csupa ismerős arcokkal fogsz találkozni az osztályban, az iskola folyosóján, de már a suliba vezető úton is.

  • Segít megtalálni a hozzád hasonló érdeklődésű, stílusú társakat, akikkel együtt töltöd majd a következő éveket.

  • A felsőbb évesektől rengeteg olyan információt, folyosói hírt is megtudhatsz - például a tanárok szokásairól, követelményeiről - ami később a tanulásnál, vizsgáknál igen csak hasznos lehet.

  • Elhozhatja az önfeledt nevetést, amikor megtanulsz magadon is jóízűt nevetni. Például ahogy két kifeszített kötél rákjárásban kell végigmásznod egy másik gólya nyakában ülve. Megcsinálod, mert az új osztályod, az új közösség érdeke ugyanolyan fontos, mint a tiéd. A csapatfeladatok során megismerheted, kinek milyen a személyisége, ki hogyan áll a közös dolgokhoz, kire érdemes hallgatni, támaszkodni!

  • A legmélyebb barátságok akár már egy gólyatábor alatt is elkezdődhetnek. A közösen eltöltött napok után már szinte régi ismerősként vághattok neki az új tanévnek! Így is sok ismeretlen tényező vár majd az új iskolában, legalább a melletted ülők ne legyenek idegenek!

icon

kapcsolódó cikkek

nemtanulás

Uspace.hu logo
Emmi logo