Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Önként, szabadon, önzetlenül - gondolatok az önkéntességről

Önként, szabadon, önzetlenül - gondolatok az önkéntességről

Elgondolkodtál már azon, hogy mi motiválja cselekedeteidet? Legtöbbször személyes érdek húzódik a háttérben. „Azért teszek meg valamit, mert abból valamilyen hasznom származik” Ha nincs a tettemből adódó előre látható előny, máris kevésbé vagyok motivált. Azonban mióta ember az ember, létezik egy más elven működő cselekvési mód, ami már az ősi értékrendekben is benne volt: az önzetlen segítés.

Mi az önkéntesség?

Önkéntesnek az nevezhető, aki szabad döntéséből, tudatosan, mások javára történő tevékenységet végez anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Ha a családunknak, barátaink körében segédkezünk, az még nem nevezhető önkéntességnek, csak akkor, ha az  általunk végzett munka hozzáadott értékként jelenik meg egy a személyes érdekkörön kívüli fogadó szervezetnél. Ilyen lehet non-profit civil szervezet, de akár állami intézmény is, úgy, mint gyermekintézmény, kórház, idősotthon, segélyszervezet, környezetvédők,  vagy ritkább esetben megvalósulhat profit orientált szervezet (vállalkozás, cég) keretein belül is. Hat éve már, hogy  európai mintára Magyarországon is létezik a középiskolás diákok közösségi szolgálatának rendszere. Ma már nem lehet érettségit szerezni az 50 órás ingyenes közösségi munka teljesítése nélkül.

Miért  jó az önkéntesség? 

Hasznos, másokat segítő feladatot láthatsz el és közben több területen is kipróbálhatod magad.

Jót cselekedni mindig jó érzés. Egy azonos értékrendre épülő közösség tagja lehetsz, ahol munkádat megbecsülés, mosoly kíséri.

Új dolgokat tanulhatsz, új képességeket szerezhetsz. Az önkéntes munka jó lehetőség arra, hogy kilépj a komfortzónádból és új kihívások által gazdagodj és meghaladd önmagad.

A sok új megoldott helyzet, feladat által magabiztosságod, talpraesettséged is nőhet.

Új barátokra, kapcsolatokra tehetsz szert.

Az önkéntes munka abban is segíthet, hogy rátalálj, továbbtanulásnál merre menj tovább, illetve álláskeresésnél referenciaként is jól jön majd.

Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthon
Katolikus Szeretetszolgálat Szent Erzsébet Otthon

Néhány jó tanács

Amire nem árt odafigyelni, ha önkéntesnek jelentkeznél:

  1. Gondold végig, milyen típusú önkéntes munkát végeznél szívesen. Keserű szájízzel, rossz érzéssel neked sem jó önkénteskedni, s ezt az is leveszi, akinek segítesz!

  2. Mielőtt döntenél, alaposan tájékozódj az önkénteseket toborzó szervezetről, tudd, hogy kikkel és miért állsz csatasorba!

  3. Csak olyan önkéntes munkát vállalj, amivel maximálisan tudsz azonosulni!

  4. Mindig mérlegeld, hogy mennyi szabadidőd, energiád van, hogy mennyit vállalj el!

  5. Jól gondold át, hogy rendszeresen vagy csak alkalmanként végeznél-e önkéntes munkát, hogy mennyire köteleződj el. Tisztázd előre, mit várhatnak el tőled, hogy mire számíthatnak azok, akikkel együtt fogsz dolgozni!

Ha kedvet kaptál, hogy kipróbáld magad önkéntesként, elsőként nézz körül lakókörnyezetedben, tájékozódj iskoládban vagy a templomi közösségben. Érdemes ellátogatnod az #Egymásnak Segítség – Ifjúsági Önkéntes Program oldalára  http://egymasnaksegitseg.hu is, ahol szintén információkat találsz az első lépések megtételéhez.

icon

kapcsolódó cikkek

nemtanulás

Uspace.hu logo
Emmi logo