Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Osztálykirándulás nyáron! Menjek vagy maradjak?

Osztálykirándulás nyáron! Menjek vagy maradjak?

Általában megesik ősszel és tavasszal is. Lehet egynapos vagy több is. Van, aki kihagyná, van, aki szereti, de egy biztos mindenkiben emlékként ott marad. Mi az? Az osztálykirándulás. Az sem ritka, hogy a két “klasszikus” mellett osztálykirándulást szerveztek a nyári szünetben is. Te mit szólnál egy ilyen ötlethez?

Van, aki úgy gondolja, a nyárnak pont arról kellene szólnia, hogy elszakadjunk végre az iskolától, az iskolatársaktól. Van, aki a nyáron is szoros kapcsolattartást szeretne. Te hogy döntenél, ha ezzel az ötlettel állna elő az osztályfőnök? Összeszedünk pár érvet, ami segíthet a döntésben.

Megkérdeztünk gimnáziumi diákokat, ők mit gondolnak a nyári osztálykirándulásról:

M. Saci: “Mivel az érettségi szünetben elmaradt az osztálykirándulás, ezért áttettük a vakáció idejére, szóval nekünk biztosan lesz. Én nem annyira örülök ennek, szerintem semmi értelme. Az osztályunkon belül fixen kialakult klikkek vannak, innen nincs átjárás senkinek. Mivel a kirándulás alatt is ugyanazokkal leszek csak, akikkel a suli alatt is az időmet töltöm, ezért szerintem, ez az osztályt összehozó próbálkozás teljesen felesleges. Bár azért a tábortüzet várom, az a múltkor is nagyon tetszett”.

K. Erik: “Tavaly nyáron is voltunk az osztállyal, a Balatont kerültük meg három nap alatt biciklivel. Kemény volt, mert ennyit nem szoktam biciklizni, de nagyon élveztem. Végig röhögtük az egészet, a poénokat azóta is emlegetjük. Idén gyalogtúra a terv, biztos, hogy megint elmegyek.”

freepik.com
freepik.com

B. Eszter: “Nagyon jó osztályunk van, igazi összetartó csapat. A nyári szünetben rendszeresen szervezünk közös programokat, kirándulást, kerti sütögetést, közös strandolást. Így az osztálykirándulás is biztos nagyon jó lesz. Már alig várom!”

Úgy tűnik, ahány diák, annyiféle hozzáállás. Mi most egy csokorba szedtük az érveket, hogy miért érdemes a nyáron is pár napot az osztálytársakkal élményeket gyűjteni. Számos hosszabb távú pozitív hatása lehet rád nézve és az osztályközösségre is. Ha már eldőlt és szervezés alatt a terv, sőt már be is szedtétek a nyári együttlétre az osztálypénzt, de mégsem vagy igazán lelkes, érdemes tovább olvasnod.

Pár érv a nyári osztálykirándulás mellett

A “rendes” osztálykiránduláshoz képest nyáron több idő áll rendelkezésre, így a kirándulás akár 3-4 napos is lehet. Ezért nem kell telezsúfolni a napokat, így több idő juthat mindenre.

Ilyenkor olyan program is szóba jöhet, ami egy rendes osztálykirándulásba nem férne bele. Ilyenkor jellemzően nem a kultúrprogramoké, múzeumlátogatásé a főszerep, ettől a nap sokkal kötetlenebb. Lehet menni vízpartra, erdőt járni, bicikli túrázni, vízi túrázni is.

A nyári együttlétnek teljesen más a hangulata, mint az iskolaév alatti osztálykirándulásnak. Sokkal lazább, szabadabb. Az is jó benne, hogy nem kell arra gondolni, másnap tanítás lesz.

Általában a nyári kiránduláson a tanárok is közvetlenebbek, talán kicsit többet is megengednek, mint máskor.

A szálláslehetőségek tára is szélesebb. A fűtött kőépületet felválthatja a sátortábor.

A tábortűz elmaradhatatlan része az osztálykirándulásnak, amit általában még a legkeményebb osztálykirándulás ellenzők is kedvelnek. Ilyenkor előjöhetnek a féltve őrzött titkos tehetségek, a saját dalok és hangszerek.

A közösen megélt élmények közelebb hoznak benneteket, osztálytársakat egymáshoz. Akár a padtársadat is több oldaláról megismerheted a pár napos kaland alatt, amire a suliban nem lenne esélyed. Hidd el így könnyebb lesz egymástól segítséget kérni következő tanévben a matek doga előtt, ha jól jönne egy kis extra korrepetálás.

Az osztálytársakkal közösen átélt élmények összetartóbb csapatot kovácsolnak belőletek. Ha jobban megismeritek egymást, a klikkesedés, a versengés vagy csúfolódás helyett egy jobb hangulatú, barátibb légkörben kezdhetitek az új tanévet.

Na, hogy döntöttél, elmész?

icon

kapcsolódó cikkek

nemtanulás

Uspace.hu logo
Emmi logo