Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Menekült gyerek jött az osztályomba – Hogyan viszonyuljak hozzá?

Menekült gyerek jött az osztályomba – Hogyan viszonyuljak hozzá?

Az elmúlt hónapok eseményei, még ha nem is követted őket napról napra, biztosan hozzád is eljutottak a média különféle csatornáin, a szüleiden, iskoládon keresztül. Talán azt is látod, mennyi kortársad érkezett Magyarországra, sőt, lehetséges, hogy már segítettél is valamilyen módon a menekült gyerekeknek és családjuknak.

Sok menekült gyerek és fiatal kezdhette meg, vagyis inkább folytatja hazánkban tanulmányait, amiben civil szervezetek, egyházi intézmények segítették, és segítik őket ma is. Előfordulhat, hogy a te iskoládba, akár az osztályodba is érkezett menekült, amivel talán nehezen birkózol, birkóztok meg a társaiddal, egyszerűen azért, mert nem tudsz, nem tudtok, hogyan állni a kérdéshez. Az is lehet, hogy ennyire közvetlenül nem érint a dolog, ha így van, akkor is érdemes továbbolvasnod, mert bármikor kerülhetsz ilyen helyzetbe a jövőben, és nem árt, ha pozitívan és felkészülten tudsz hozzáállni a témához.

SAJNÁLAT HELYETT TÁMOGATÁS

A legnehezebb ebben a helyzetben háttérbe szorítani (vagy legalábbis nem kimutatni) a sajnálatod. Ez zsigeri érzés, hiszen nagyon nehéz és érzékeny dolog egy másik embert kiszolgáltatott helyzetben látni, nem folyton arra gondolni, hogy elvesztette az otthonát, a korábbi életét, és egy idegen országban kell majd felnőnie, boldogulnia. Ezeket jó, ha átgondolod magadban, a menekült kortársadat azonban biztosítsd inkább támogatásodról. Ez megnyilvánulhat egyszerű kezdeményezésekben is: beszélgess vele, segítsd a tanulásban, akár a házi feladat megírásában, és kezeld úgy, akár a többi osztálytársadat.

Ha nehézségekbe ütközöl, nem tudod, hogyan kellene viselkedned, és miként segíthetnéd a társad a mindennapokban, akkor kérj tanácsot a tanáraidtól, a szüleidtől, a környezetedben élő felnőttektől, vagy az iskolapszichológustól.

NYELVI AKADÁLYOK

Gyakori kommunikációs gát a menekültek esetén, hogy más nyelvet beszélnek. Habár Ukrajnának vannak magyar, és magyarul is beszélő emberek által lakott területei, nagyon sok az ukrán nemzetiségű, és csak ukránul, esetleg angolul tudó fiatal és felnőtt elvándorló. Amennyiben tudsz, tanulsz angolul, és ő is, használjátok ezt ki, ha viszont nem tudjátok megérteni egymást, és tolmács sem áll folyamatosan rendelkezésre az iskolában, próbálj meg tettekkel kommunikálni. Ülj mellé az ebédlőben, mosolyogj rá, adj neki kölcsön iskolai eszközöket, töltsd vele a szünetet, hogy érezze a támogatást.

KULTURÁLIS KÜLÖNBÖZŐSÉGEK

Az eltérő nyelv mellett a kulturális és vallási másféleség is előtérbe kerülhet. Az ukrán népre az ortodox vallás jellemző, ünnepeiket pedig a régi Julián naptárhoz (vagy Julianus-naptár) kötik, emiatt például más időpontban, hozzánk képest később ünneplik a karácsony. A félreértések és kellemetlenségek elkerülése érdekében kérdezz, vagy olvass utána egy kicsit az adott országból idemenekült nemzet sajátosságainak.

MIBEN TUDOK (MÉG) SEGÍTENI NEKI?

Nagyon sok mindenben, például tárgyi adományokban. Ha van olyan holmid (ruhád, cipőd, táskád, játékod és egyéb használati tárgyad), amit már nem használsz, vagy amit használsz, de felajánlanál, jelezd a szüleidnek, osztályfőnöködnek, és segíts ilyen formán is!

icon

kapcsolódó cikkek

nemtanulás

Uspace.hu logo
Emmi logo