Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Élvezetes kötelezettség

Az Iskolai Közösségi Szolgálatról

Élvezetes kötelezettség

IKSZ. Iskolai Közösségi Szolgálat a diákszlengben az Ingyen Kell Szenvednünk rövidítés rejlik a mozaikszó mögött. A tapasztalatok szerint azonban csak a tizenévesek fura humora áll a kifordított elemzés hátterében, mert a középiskolások nagy többsége nemhogy nyűgnek, hanem egyenesen hasznosnak, élvezetesnek tartja a törvény által előírt ingyenes közösségi munkát. Próbáld ki te is, fogd fel így, s meglátod, abba sem akarod hagyni, egész életedet, látásmódodat, hozzáállásodat megváltoztathatja az, ha teszel másokért, teszel egy közösségért!

Hat éve már, hogy európai mintára Magyarországon is létezik a középiskolás diákok közösségi szolgálatának rendszere.  Azért emelete be az oktatási törvény a tanrend közé, hogy fejlessze a szociális készségedet, felébressze a társadalmi problémák iránti érzékenységedet. A közösségi szolgálat és az önkéntesség ennek kiváló terepe lehet a megfelelő háttér és szakmaiság biztosításával. Környezetvédőként vagy civil szervezeteknek, gyermekintézményeknek, kórházaknak, idősotthonok lakóinak segíthetsz diákként, de az sem ritka, hogy egy kutatásba vonnak be alapítványok, ha érdeklődő, tehetséges vagy valamilyen tudományos téma iránt.

Tévhitek

Csak a felkészítés, a szervezés, a koordinálás és a feldolgozás zajlik iskolai keretek között. A tényleges közösségi szolgálat önzetlen, közösségi tevékenység önkéntesen, szabad akaratodból, másokért, mások javát szolgálva. Galambos Rita, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány főmunkatársa szerint rengeteg a tévhit az IKSZ-szel kapcsolatosan.  Sokan azt hiszik, ez egy újabb “nemszeretem” tantárgy az ének-zene meg a testnevelés mellett, amit illik ellógni. Ugyanakkor ez mégis az érettségi feltétele, a bizonyítvány a közösségi szolgálat igazolása nélkül nem adható ki.

Aki a környezetéért aggódik, az szedhet szemetet, a bátrabbak például a Tiszából halászták ki nyáron a műanyag palackokat, többezer zsáknyit. A legnépszerűbbek a gyermekintézményekben, egészségügyi intézményekben, szociális ellátásban elvégzett segítői munkák.

Az önkénteskedés tanítási idő után, hétvégéken, de a szünetek ideje alatt is teljesíthető, de csakis az iskolán kívül, vagyis a diákok kifesthetik a szomszéd ovi falait, de ha a saját tantermüket újítják fel az nem számít közösségi szolgálatnak. 

Kinyílik a világ

Czégény Julianna, budapesti BGSZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum tanára az idei tanév elején is beszélt a közösségi szolgálattal kapcsolatos élményekről, hatásokról diákjaival, akik közül legtöbben a nyári szünetből áldoznak időt a közösségi munkára.   Sokan készülnek tanári pályára, ők nyári táborokban, napközis foglalkozásokon segítve tudják le az 50 órás közösségi szolgálatot. Tapasztalatai alapján a tizenéveseknek tetszik ez a kötelezettség, érdekesnek találják, jól esik nekik segíteni másokon, más dolgokkal foglalkozni, mint amit otthon, szabadidőben vagy éppen az iskolában csinálnak. Úgy fogalmaztak, a közösségi szolgálattal kinyílik a világ, a megszokottakon túli irányra is rálátást kapnak, ami feltétlenül szükséges a valós, emberi érettségükhöz, a világról alkotott képük, értékrendjük kialakulásához. 

Jót tenni jó

A szolnoki Végh Janka tavaly érettségizett. Zenei pályára készülvén az alföldi kisváros egyik idősotthonába járt szombatonként, hogy gitárjával, éneklésével csaljon mosolyt az egyedülálló szépkorúak arcára.

Jóval többet voltam ott mint 50 óra, ha tehetem most is ellátogatok az otthonba, ha hazamegyek. Nem tudom leírni milyen érzés volt megtapasztalni, hogy a 80 éves nénik már vártak, megkönnyezték a dalaimat, hogy ajándékokkal készültek, hogy saját, közös unokájuknak tekintettek, együtt örültek a sikereimnek. Nem olyan volt, mint segíteni a saját nagymamáimnak, megtanultam azt, hogy a felelősség túlmutat a családi közösségen.

Molnár Inez, a tatai Eötvös József Gimnázium másodikosa idén nyáron egy hét éves adatvédelmi-adatbiztonsági program megújításában vett részt. Az adatvédelmi tanácsadók keresték meg iskoláját, hogy tizenévesek szemszögéből is ráláthassanak a mai digitális világ legfontosabb problémáira.

"Az Internet nem felejt" projekt a mai tinédzserek szemszögéből elemzi a net veszélyeit. A 2014-es digitális trend és nyelvezet már elavult, felnőtt egy korosztály, a mai tinik internetes szokásai, szlengje, nyelvezete is rengeteget változott, gyorsult.

Ehhez igazodnia kell a projekt alapelveinek is, ebbe vonták bele az informatikusok a tehetséges gimnazistát. Bár Inez a kötelező 50 órát már idén letudta, továbbra is részt vesz a kutatásokban, amelybe diáktársait is bevonta. Büszkék arra, hogy részt vesznek egy, a tizenévesek biztonságos internetezését szolgáló munkában s a továbbtanulás szemszögéből is nagy hasznát veszik majd a közösségi szolgálatnak. 

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

nemtanulás

Uspace.hu logo
Emmi logo