Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

7 érv amellett, hogy öröm a zenetanulás

7 érv amellett, hogy öröm a zenetanulás

Ne azért muzsikálj, mert mások akarják. Hanem azért, mert többnek érzed majd magadat vele, mint nélküle. Gazdagabbá és szebbé válik az életedet, ha egy hangszert megszólaltatsz, és megszólíthatsz vele másokat is. Elmesélheted, mit érzel, feldobhatod a hangulatot. Elmondjuk 7 pontban, miért is érdemes belevágnod a hangszeres zenélésbe.

Mert csodálatos képességeid alakulnak ki

A zenélés egy csatorna a számodra, amelyen keresztül kifejezheted önmagadat. Talán a legszebb valamennyi lehetőség közül, persze a festők vagy a költők biztosan vitatkoznának ezzel. Mégis, igaza lehet azoknak, akik azt mondják: életünk két leggyönyörűbb érzését a zene, és a szerelem adja. A zene az öröm forrása, oldja a stresszt. Javítja a mozgáskoordinációt, csodálatos képességeket fejleszt ki benned a finom mozgásokra. Jótékony hatással van az agyad, érzelmi intelligenciád fejlődésére, a gyakorlás pedig kitartóvá tesz, önfegyelmet ad. Azt pedig már őseink is tudták, a sötét őszi és téli hónapokban fényt lehet gyújtani vele a lelkekben.

Mert nem is olyan nehéz elkezdeni

A furulya biztosan nem rossz választás kezdésnek. Egyszerűen és gyorsan tanulható, ráadásul egyszerűen és gyorsan beszerezhető. Ha szeretnél egy újat, talán magadnak is vásárolhatsz egyet, de ha karácsonyra vagy a születésnapodra kérsz furulyát a szüleidtől, ők sem kapnak majd a szívükhöz. A táskádban szinte biztosan elfér, és ha furulyázni kezdesz, rögtön kiderülhet akár a zenei tehetséged is. Ha csak ennél a hangszernél maradsz, akár eljuthatsz profi szintre is. Olyan közel áll e hangszer a szívünkhöz itt a Kárpát-medencében, hogy még az énekhangot is helyettesíteni tudja: hallgass bele, hogyan szólaltatja meg napjaink egyik legkülönlegesebb magyar zenekara, a Kerekes Band.

Mert fújhatod, amivel varázsolhatsz

Elsősorban azon a hangszeren játsszál, amelyen szeretnél, ami a legközelebb áll hozzád. Ha furulyával kezdesz, megnyílnak előtted a távlatok például a többi fúvós hangszer felé: fafúvós és rézfúvós hangszerek sokasága vár rád. Tudnod kell azért, nem mind olcsó mulatság. De figyeld meg azt a csodát, amelyet egyetlen oboa kiválthat:

Vagy csodáld meg azt a szépséget, amelyet egyetlen szaxofon hozzá tud adni a világ egyik legnagyobb énekes-gitárosának előadásához, a földkerekség leghíresebb stadionjában:

Mert pengetheted a tábortűz mellett

Persze nem kell a fúvósoknál leragadni. Könnyen lehet, hogy hozzád a húros hangszerek állnak a legközelebb, és nem kell milliárdosnak lenni az első gitár megvásárlásához sem. Tábortűz mellett, osztálykiránduláson, házibulin rengeteg örömöt szerezhetsz vele másoknak is.

Mert elhúzhatod bárki nótáját

A hegedű más tészta. A kitartás mellett türelem is bőven kell hozzá – a családodtól és a szomszédaidtól is. Azoknak való, akik évekre elköteleződnek vele, de lehet, hogy éppen erre a hangszerre születtél:

Mert ütheted és még rá is ülhetsz

És persze az sem tragédia, ha a zongora vagy éppen a dob a te hangszered – csak férjen el a lakásodban. A cajon például biztosan elfér, ráadásul úgy néz ki, mint egy bútordarab, így látványra nem zavarja majd a szüleidet. Sőt képzeld, e fura szó még azt is jelenti, nagy doboz, és nem véletlenül ilyen a kinézete. Dél-Amerika rabszolgáinak ugyanis tiltották egy időben a zenélést is, a legenda szerint ezért dobozoknak álcázott ütőhangszereket fabrikáltak. Ma a cajonért itt, Európa közepén is sokan odavannak, és mi tagadás, vagány helyzet, hogy ráülve kell megszólaltatni. Azért a szomszédok idegeire érdemes tekintettel lenni...

Mert egyedül és másokkal is muzsikálhatsz

Ha szeretsz fellépni, vonz az előadóművészet és a jót hozza ki belőled a színpad, a közönség, szólóban is muzsikálj. De azzal is rengeteg örömhormont szabadíthatsz fel, ha másokkal együtt zenélsz: megtanultok egyre jobban odafigyelni egymásra, alkalmazkodni a társakhoz, a közös cél pedig, ha valamire készültök – bálra, meglepetéskoncertre –, mindenkit erősebbé és gazdagabbá tesz. Néha csak ámulunk a legérdekesebb hangszerpárosításokon, ilyen, amikor egymásra talál igazán egy vonós és egy billentyűs:

Szerző:Arday Attila
icon

kapcsolódó cikkek

töltekezés

Uspace.hu logo
Emmi logo