Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Lélekgyógyítás szabadon - ez a művészetterápia

Lélekgyógyítás szabadon - ez a művészetterápia

Belefeledkeztél valamilyen tevékenységbe, és egyszer csak mintegy ébredésszerűen konstatáltad, hogy teljesen elmerültél, kizártad a külvilágot és közben akár formát is adtál az érzéseidnek? A művészetterápia valami ilyesmi élményt képes nyújtani azoknak, akik kipróbálják, vagy rendszeresen részt vesznek foglalkozásokon. Egy ilyen lélekre ható elfoglaltság többnyire szervezett kereteken belül zajlik, de ha nyitottnak érzed magad, akár otthon is elmerülhetsz az általad választott tevékenységben, amikor erős érzelmeket élsz át, és azokat valahogyan szeretnéd „kiszedni” magadból, az ebből keletkező energiát pedig beletenni valami másba.

Mit jelent a művészetterápia?

Ez egy olyan egyéni vagy csoportos formában történő segítő módszer, amiben a résztvevők szakember vezetésével valamilyen művészeti formát hívnak segítségül önismeretük és személyiségük fejlesztése, stresszkezelés, pszichés problémák, szorongás, vagy éppen közösségépítés céljából.

Milyen típusai vannak?

Képzőművészet: a kreatív módszer lehet rajzolás, festés, szobrászkodás, kerámiázás, montázskészítés, faragás, vagy bármilyen egyéb alkotófolyamat.

Zene: adott mű(vek) meghallgatása, azok hatásainak megfigyelése, megvitatása, komolyabb szinten éneklés, hangszerek megszólaltatása, improvizáció.

Irodalom: adott felolvasott szövegre koncentrál, és a keletkezett érzések, szabad asszociációk átbeszélése, élettörténeti párhuzamok felfedezése áll a középpontban.

Mozgás és tánc: segítségével szintén teret kaphatnak az érzések, lehet konkrét koreográfia és improvizációs jellegű is.

Mi történik egy alkalmon?

Az ilyen események nem arról szólnak, hogy tökéletes mesterművet készítsd, hibátlanul elemezz zenei és irodalmi műveket, vagy kiválóan mozogj, táncolj. Az alaptudás tehát egyáltalán nem feltétel, sokkal inkább fontos a nyitottság, elszántság. Művészetterápiás csoportban nincs véleményezés, ítélkezés, sokkal inkább a saját megéléseid és gondolataid kerülnek fókuszba, amire a többi résztvevő, vagy a vezető szakember reagálhat, de semmiképpen sem bíráló stílusban.

A csoport lényege a titoktartás mellett az elfogadás, az empátia, a tolerancia és a tisztelet.

Hogyan hat a művészet?

Például segítségedre lehet az érzelmek kifejezésében, a feszültség levezetésben, önmagad jobb megismerésében és megértésében, hiszen egy-egy elkészült alkotás/mozdulatsor/vers által keletkezett gondolat tükör lehet számodra. Mindez megdolgoztathatja kreatív énedet, elgondolkodtathat saját magaddal, a döntéseiddel, és az életed történéseivel kapcsolatban, ráadásul egy olyan relaxált állapottal is megajándékozhat, amiben jobban el tudod magad engedni, ezáltal gördülékenyebben alkotni, mozogni, gondolkodni.

Otthon is kipróbálhatom?

Magadban is kísérletezhetsz azzal, miként hat rád, az érzéseidre, a gondolkodásodra, a jólétedre a művészet. Hallgass zenét, és figyeld meg, mit hoz elő belőled. Olvass verset, novellát, regényt, és vonj párhuzamot, illetve elmélkedj azon, hogyan vannak jelen az életedben a leírtak. Rajzolj, fess, gyurmázz, agyagozz, és élvezd, ahogyan a kezed formát ad egy benned élő emóciónak. Mozogj, táncolj, és engedd, hogy a tested irányítson, hogy a feszültség az aktivitáson keresztül távozzon belőled. Ha pedig úgy érzed, komolyabb szinten, szervezetten és szakember vezetésével szeretnél részt venni valamilyen művészetterápiás folyamatban, keress fel egy erre szakosodott intézményt, szervezetet.

icon

kapcsolódó cikkek

töltekezés

Uspace.hu logo
Emmi logo