Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Olvasok, tehát vagyok? Igen!

Avagy a könyvek mindenható ereje

Olvasok, tehát vagyok? Igen!

Az olvasást sok fiatal nyűgnek éli meg, hiszen az iskolában mindig „kell” valamit olvasni, a kötelező jelleg pedig gyakran teljesen elveszi a könyvek iránti érdeklődés és szeretet lehetőségét. Szerintünk viszont ennek nem feltétlenül kell(ene) így lennie!

A kliséken túl: olvasni jó!

Annyiszor hallottad már ezt a mondatot, hogy már elcsépeltnek érzed? Lehet, hogy így van, de ettől még olvasni tényleg jó. Például azért, mert megdolgoztatod vele az agyad, megmozgatod vele a fantáziád, kikapcsolsz, és levezeted, elűzöd a fránya stresszt és a negatív gondolatokat, amik esetleg megnehezítik a napjaidat, ráadásul még szórakozhatsz is. Az olvasás emellett rengeteg készséget fejleszt: általa gazdagabb lehet a szókincsed, jobban fogalmazhatsz, helyesebben, szebben írhatsz és beszélhetsz, eredményesebb lehet a szövegértésed, tréningezheted a képzelőerőd, és persze a rengeteg történeten, sorson és tanulságon keresztül jobban megismerheted a világ, az emberek, az elme és a lélek működését.

Elmerülni egy történetben

Ha igazán beránt az adott sztori, szinte egy másik világban érezheted magad.

Megszűnhet körülötted a valóság, és akár a kanapén feküdve, vagy a fa tövében ücsörögve is utazhatsz a képzeleted szárnyain. Az olvasás azért is izgalmas dolog, mert a történetek mindenki fejében másképp kelnek életre. Ez csak a tiéd, nem olyan, mint egy film, hanem egy teljesen egyedi dolog, amit te és a fantáziád hívtok életre.

Ha pedig valami olyasmit olvasnál, ami éppen kapcsolódik az aktuális élethelyzetedhez, problémáidhoz, még a megoldáshoz is közelebb kerülhetsz.

Mit ad egy jó könyv?

Egy jó könyv műveltté, széles látókörűvé tesz, és összeköt másokkal. Azonosulhatsz a főhőssel, vagy a mellékszereplőkkel, ezáltal átélhetsz különleges eseményeket, megélhetsz olyan érzéseket is, amiket a valóságban nem, eljuthatsz különféle helyekre a világban, és olyan ismeretekkel gazdagodhatsz, amilyenekkel a tankönyveken keresztül nem. Egy jó könyv ráadásul beszédtémát szolgáltat, közösségi élményt ad, és akár példaképeket is találhatsz magadnak a szerzők között.

Nem szeretsz olvasni?

Kiborulsz a kötelezőktől, és attól, hogy az iskolában/otthon erőltetik az olvasást? Úgy érzed még nem jött el az idő, hogy könyvet könyv után falj? Nem találtál még rá a te műfajodra, stílusodra? Semmi baj! A könyvekkel bármikor, akár későbbi életszakaszban is megbarátkozhatsz, egyáltalán nem baj, ha egyelőre még nem kötnek le az olvasmányok. Ennek ellenére légy nyitott, hallgasd meg mások olvasással kapcsolatos élményeit, érveit, és ha úgy érzed, túl erőszakosak veled a témában, magyarázd el őszintén, miért nem köt le annyira téged a téma.

KÖNYVAJÁNLÓ NEKED:

Ahhoz, hogy meghozzuk a kedved egy jó kis olvasmányhoz – legyél akár könyvmoly, akár kevésbé lelkes olvasó -, összegyűjtöttünk pár izgalmas kötetet, aminek lapjain elmerenghetsz a nyári szünetben. Utazz bármerre, legyél vízparton, hegyvidéken, vagy éppen a nagymamád kertjében, egy izgalmas könyvvel mindig jól jársz!

A 10-13 éves korosztályba tartozol?

Imádod a rejtélyeket? Akkor mindenképpen vedd a kezedbe Irene M. Adler: Scherlock, Lupin és én – Sherlock híres esetei című kötetét, ami remek detektívtörténeteket kínál. Jobban kedveled a modernebb dolgokat? Neked való Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák könyve, ami négy gördeszkás mindennapjaiba kalauzol. Gnone Elisabeth: Olga, a papírlány 3. irománya a felnövés, a gyerekkor elhagyása, valamint a változás témakörét feszegeti, míg Majoros Nóra: A néma táltos című kiadványán keresztül a magyar történelem fontos pillanataihoz kerülhetsz közelebb olvasmányos és kalandos úton.

A 14-17 évesek táborát erősíted?

Szabó Tibor Benjámin: EPIC 1. Az első küldetés szerzeménye egy hat diákból álló tanulócsoport kalandjait meséli el, középpontba helyezve az összefogás fontosságát. A titokzatos és egyben romantikus történetek kedvelőinek jó élmény lehet Kasie West: Az igazság pillanata című könyve, ami egy 16 éves gimnazista életébe enged betekintést. A LOL-könyvek rajongóinak szinte kötelező Meredith Goldstein: Kivirágzik minden olvasmánya, aki viszont a kreatív és önismereti dolgok iránt érdeklődik, ne hagyja ki Margarita Tartakovsky: Érezd jobban magad! lelki naplóját, ami segíthet az önmegismerésben.

Elmúltál már 18?

Szereted a verseket? Akkor szívből ajánljuk neked a Szívlapát című kortárs verseket tartalmazó kötetet. Ha inkább valami klasszikusban merülnél el, akkor mindenképpen olvasd el Jane Austen: A mansfieldi kastély könyvét, ami egy modern társadalmi-lélektani regény. A krimik szerelmeseinek Mel Wallis de Vries: Csapda című olvasmányát javasoljuk, ami egy szigeten ragadt osztály történetét beszéli el. Romantikus alkatoknak pedig kihagyhatatlan Sarah Ann Juckes: A világ közöttünk írása, ami a szerelemért, és az életért való küzdelemről szól.

icon

kapcsolódó cikkek

töltekezés

Uspace.hu logo
Emmi logo