Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Éhségtapasz: túl a telefonos ételrendelésen…

Éhségtapasz: túl a telefonos ételrendelésen…

Megéheztél, de nincsenek otthon a szüleid? Épp nincs elég zsebpénzed ételt rendelni vagy már unod a pizza-hamburger párost? No azért nem kell magad kenyérre és vízre ítélned. Nyisd ki a hűtőt, nézd át a konyhaszekrényt, s főzz magadnak! Nem csak olcsóbb megoldás, mint felemelni a telefont s várni a futárra, hanem kaland is, ha kezedbe veszed a fakanalat! Ráadásul a saját készítésű étel mindig jobban esik, mint a tömegesen gyártott egyenkaja. Végre tied a pálya, vedd át a parancsnokságot a konyhában! Segítünk!

Alkoss!

Most nem a tojásrántotta készítés, virsli főzés alapokról lesz szó, azon már tíz évesen túlestél feltehetőleg. Kamaszként ennél többre vagy képes. Anya biztos nem úgy ment el, hogy előtte kisöpörte a hűtőt és a kamrát, így rengeteg olyan alapanyagot találsz, amivel improvizálhatsz, amiből egy finomat, egészségeset főzhetsz.

A főzés alkotás, egyfajta művészet. Hogy ráhangolódj, érdemes megnézni egy jó szakácsos-főzős filmet, már attól megéhezel s elönt az alkotási vágy. A főzésnek azonban van néhány aranyszabálya, amit nem árt tudnod még mielőtt nekikezdenél:

  • Készíts elő minden eszközt, alapanyagot!

  • Moss meg mindent alaposan és legyen tiszta a kezed!

  • Mindig tarts magad körül rendet! Készítsd elő a szemetest, legyen a közelben papírtörlő, szivacs, s ha valami lecsöppen töröld fel, mielőtt rászáradna. Így a saját munkád teszed könnyebbé!

  • Ha mosogatsz, elpakolsz miközben fő az ételed, akkor nem a káosz kellős közepén kell majd tálalnod!

  • A főzés hővel, gőzzel járhat. Nyiss ablakot, friss levegőben jobb alkotni!

  • Használj kötényt, konyhai kesztyűt, hogy védd magad és a ruhád is. Ha hosszú a hajad kösd össze vagy hordj sapkát! A szakácsok sem divatból hordják, elég kellemetlen tud lenni egy hajszál az ételben!

Ha elsőre nem minden úgy sikerült, ahogy szeretnéd, ne csüggedj, próbálkozz újra! A leghíresebb szakácsok is végigjárták ezt az utat.

Készen állsz?

Belevágsz? Mutatunk három népszerű alap receptet, amit egyszerű elkészíteni és a végtelenségig variálhatsz, attól függően, hogy éppen mit találsz hozzá!

Rakott krumpli

Nem kell hozzá más, mint egy kiló krumpli,két- három fej hagyma, pár tojás, maradék kolbász, tejföl vagy joghurt. Főzd meg a burgonyát sós vízben - villával időnként ellenőrizd a puhaságát. Fontos, hogy ne főzd szét. Főzd meg a tojást is, ha hagyod kihűlni mind a kettőt könnyen meghámozhatod. Míg hűlnek, kockázd fel apróra a hagymát, pirítsd meg egy kis olajon, ízesítsd piros paprikával sóval, tíz percig rotyogtasd lassú tűzön, majd tedd hozzá a tejfölt vagy a joghurtod és jól keverd el. Melegítsd elő a sütőt 180 fokon, vegyél elő egy tűzálló edényt vagy tepsit. Vágd karikára a meghámozott krumplit, s rakd sorba, egy sor ebből, egy sor abból, rakhatsz bele felkarikázott kolbászt is. Öntsd rá a tejfölös-joghurtos szaftot, majd a tetejére újabb sor krumpli kerül, reszelhetsz rá egy kis sajtot is. 30 perc a sütőben és kész az ízletes étel. Kolbász helyett vagy mellé mehet bele pirított zöldség, sonka, virsli, konzerv tonhal, lehetetlen elrontani!

Elő a tésztával!

Egy zacskó tészta biztos megbújik a polcon. Legyen az spagetti, kagylótészta, fodros kocka, minden jó. A csomagoláson megtalálod hány percig kell forrásban lévő vízben főzni, ha hamarabb veszed ki kemény lesz, ha elkésel szétfő. Ha biztosra akarsz menni, de még nincs rutin, kóstold meg mielőtt leszűrnéd. Kis olívaolajat keverj hozzá, amíg a feltét elkészül, ezzel megakadályozod, hogy összeragadjon és egy darabba összeálljon a tészta.

Elő a serpenyőt, kis olaj, hagyma, paprika, paradicsom, gomba, cukkini, darált hús, kolbász, bab, kukorica, minden mehet az alapba, akár vegyesen, akár külön-külön, vagy párosítva. A fokhagymát ne felejtsd, ez minden olasz tészta alapja! A megpirult összetevőket nyakon öntheted paradicsomszósszal vagy adhatsz hozzá bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet vagy egy kis pesztót is. Ez ízlés dolga, na meg persze attól is függ, mit találsz a konyhában. Keverd össze a szószt a tésztával,várd meg amíg a tészta kicsit felszívja a nedvességet. Majd jöhet rá a reszelt sajt, egy óra alatt kész is van! Másnap összerakhatod egyéb összetevőkből, a végtelenségig kísérletezhetsz tésztaművészeted kiszélesítésével!

Palacsinta

Ördöngösség? Á, dehogy! Tojás, liszt, tej, szódavíz, cukor só és kis olaj kell hozzá. Íme egy könnyen megjegyezhető recept videóval, ezt követve könnyen elkészítheted:

S hogy mi kerüljön bele? Nagyi lekvárja, vanília puding, cukorral-tejföllel-reszelt citrom héjjal kevert túró, nutella, kakaópor, vagy ha sósra vágysz a tegnapról megmaradt tészta szósszal is letöltheted egy kis tejföl kíséretében.

Nincs más hátra…

mint hozzákezdeni! Ha rákaptál a saját főzés ízére, a születő receptjeidet jegyezd meg vagy egy kis füzetbe jegyezd fel. Így bármikor újból elkészítheted! És ne feledd, ha az elején nem is sikerül minden tökéletesen, a gyakorlással belejössz. És gondolj csak bele, ha egy unalmas buliban kiáltasz egyet: “na ki kér palacsintát” borítékolni lehet, te leszel a sztár aznap este!

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo