Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hová lett az olvasás, és hogyan szerezhető vissza?

Hová lett az olvasás, és hogyan szerezhető vissza?

Te is azok közé tartozol, akiknek az olvasás már nem azt jelenti, hogy leemelsz egy könyvet a polcról és órákig elmélyedve olvasol? Szeretsz elveszni a betűk kavalkádjában, de valahogy mégsem jut rá annyi időd, mint régen? Változtak az olvasási szokások, egyre kevesebben vesznek kézbe könyveket, ami nagy kár, mert minden egyes történet csak gazdagít, hozzátesz az életedhez. Számos más tevékenység, hobbi, okos eszköz kúszott be a hétköznapokba, amik az újdonság erejével hatnak, izgalmasabbak, modernebbek és jobban lekötik a figyelmedet. Miért szorult ennyire háttérbe az olvasás és mit tehetünk azért, hogy ne csak egy régi kedves időtöltésként tekintsünk rá?

Kevesebbet olvasunk

Régen többet olvastál? Nehéz megtalálni azt a kis időt, amit úgy tudsz magadra szánni, hogy jelen legyél az adott pillanatban, el tudj merülni egy regényben, képes legyél rá teljesen figyelni. Tapasztaltad már, hogy olvasáskor elkalandozott a figyelmed és fogalmad sem volt róla, hogy az előző két oldalon mit olvastál? Irtózatosan nagy a zaj, ami körülvesz, a sok impulzus, a nyomás, hogy teljesíteni kell, helytállni a feladatokban. A könyveket lassan felváltják a telefonok, amik már inkább hasonlítanak számítógépekre. Míg egy könyvet “csak” olvasni tudunk, addig az okoskütyük segítségével az olvasás mellett dolgozni és kapcsolatot is lehet tartani a barátainkkal, kollégákkal, családtagjainkkal, miközben szeretnénk azt hinni, hogy semmiről nem maradunk le.

Miért jó dolog olvasni?

Egy könyv elvarázsol az illatával, a kinézetével, a ropogós, néhol megsárgult lapjaival. Hiszem azt, hogy a kikapcsolódásnak ez egy különleges módja, ami sokkal inkább pihentetőbb, mintha a képernyőt bámulva követné a szemünk a betűket. Az olvasás tanít: kapcsolatokról, emberekről, életről, érzésekről, örömről, bánatról, önmagunkról és még oly sok minden másról is. Kreatívvá tesz, szélesíti a látókörünket, gondolkodásra késztet, fejleszti a szókincset, történetek által sok sok kérdésünkre is választ kaphatunk.

Szerezd vissza!

Az olvasás gazdagabbá tesz! Ne engedd, hogy más, kevésbé fontos dolgok vegyék el egy remek tevékenységtől az időt. Legyen egy picit kevesebb a képernyőidőd, és szánd azt a plusz pár percet olvasásra. Próbáld ki, hogy reggel suli előtt néhány oldal erejéig átadod magad a történetnek. Garantáltan nem fogod megbánni! Válaszd a kikapcsolódásnak ezt a formáját, találd meg a neked tetsző könyvet, legyen az krimi, romantikus regény, verses kötet, bármi.

Elkezdtél egy könyvet és nem tetszik? Ne az ötödik oldal után tedd félre, hagyj egy kis időt, hogy beinduljon a történet. De ha az első 100 oldal után sem tetszik, nyugodtan tedd félre, pihentesd picit. Van, hogy valami nem tetszik.

Ne rágd végig magad azért egy könyvön, mert éppen az akadt a kezedbe. Olvasni kaland. Egy belső utazás. Legyen az az utazás olyan, amit élvezel és nem fogcsikorgatva várod a végét. Jó, ha örömmel tölt el, élvezd hát minden pillanatát!

icon

kapcsolódó cikkek

töltekezés

Uspace.hu logo
Emmi logo