Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A mese nehéz időkben is segítségükre lehet

A mese nehéz időkben is segítségükre lehet

Te hallottál már mesefelolvasó estről, tematikus mesegyűjteményről? Egyre több ilyen jelenik meg a különböző korosztályok, így fiatalok számára is, segítséget kínálva különböző élethelyzetekre. Sőt, egyre többet hallani a meseterápia kifejezést. A mesék reneszánszukat élik a fiatalok körében is, vagy talán soha nem is mentek ki a divatból?

Tóth Johanna mentálhigiénés szakemberrel és meseterapeutával beszélgettem arról, hogy mi mindenért érdemes mesékhez fordulni.

Csapjunk is bele: mire jók a mesék?

Ez egy nagyon összetett kérdés. Már maga a 'mese' is egy tág fogalom, hisz beszélhetünk műmeséről és népmeséről. Míg a műmese egy irodalmi mű, aminek ismerjük a szerzőjét, addig a népmese egy nép kultúrájában, hagyományában megjelent mű.

A meséket akár rajzfilmként nézzük, olvassuk vagy hallgatjuk legtöbbször hatnak ránk, hatnak szépérzékünkre, ezért kellemes időtöltés és kikapcsolódási lehetőség lehet minden korosztály számára.

Kellemes szórakozáson túl nyújthatnak mást is a mesék?

Leginkább jótékony hatása akkor van egy mesének, ha teret enged a kreativitásnak. Amikor olvasunk vagy hallgatunk egy történetet, akkor a belső mozivásznunk működésbe lép és a képi gondolkodás segítségével mi magunk képzeljük el a helyszíneket, szereplőket vagy akár az anyagokat, illatokat is. 

A népmesékben rejlik egy különös erő.

Ezek a történetek évszázadok alatt, az őseink tudása által keletkeztek, egy-egy élethelyzetet mutatnak be. Persze, nem a mai, 21. századi ember nyelvén, de mégis egy megoldási mintát mutat arra, hogyan is érdemes az életünkben felbukkanó nehézséggel megküzdeni. Útmutatást találhatunk a népmesékben arra, hogy mi kell egy tartós párkapcsolathoz, vagy hogyan lehet tiniként átvészelni a felnőtté válás próbatételeit. Akkor tud igazán hatásos segítséget nyújtani egy mese, ha képesek vagyunk befogadni és saját életünkbe átültetni annak üzenetét.

article image

Korunkra egyre jellemzőbbek a szorongó idők. Léteznek stresszoldó mesék, és ha igen, hogy találjunk rájuk?

A meseolvasás már magában is stresszoldó hatású. Egyszerűen csak vedd le a polcról gyerekkorod kedvenc mesekönyvét és lapozd fel! Az internet világában egy kattintásra vannak tőlünk a magyar gyűjtések. Ismerősen cseng még a Fehérló fia, a Tündérszép Ilona vagy a Csillagszemű Juhász? A népmesék akkor tudnak segíteni - akár stresszes vagy más élethelyzetekben is -, ha rátalálunk arra a mesére, amelynél azt érezzük, megszólít minket és lelkünkben dolgozik tovább. Keressük olyan meséket, melyek így hatnak ránk!

Milyenek a meseolvasási szokásaink?

A legtöbb mesét a kisgyerekes szülők olvasnak gyermekeiknek, illetve a nagyszülők unokáiknak. Aztán a kisiskolások jönnek a sorban, akik már saját magunknak olvasnak. A fiatal felnőttek vagy a kamasz gyermekeket nevelő szülők inkább szakirodalmakat keresnek vagy előadásokat hallgatnak. Kis arányban, de talán egyre több felnőtt olvas mesét saját örömére is.

article image

Sokan azt gondolják, hogy a mesék gyerekeknek szólnak, pedig a népmeséket eredetileg felnőttek mesélték felnőtteknek. Hideg téli estéken hímzés, vagy kukoricafosztás közben összegyűltek és a mesemondók történeteit hallgatták. Az élettapasztalatokat és helyzeteket a mese nyelvén osztották meg egymással, így tanulva saját maguk és mások hibáiból.

icon

kapcsolódó cikkek

töltekezés

Uspace.hu logo
Emmi logo