Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Kedves naplóm…

Kedves naplóm…

Kíváncsian nézed édesanyádat amikor a barátnőivel nagyokat nevetve vagy sóhajtozva egy régi, kopott kis könyvecskét forgatnak? Előkerült a titkos napló. Évek múltával, az időközben megszerzett életbölcsesség és tapasztalat távlatából élmény visszaolvasni mindazt, amit szorgosan lejegyeztél tizenévesen. Naplót vezethetsz a nyári szünetben vagy akár egész évben is. Szeretnéd megtudni miért jó dolog és hogyan fogj hozzá a naplóíráshoz? Olvass tovább!

"A jövőbeli énemnek írom a naplót, hogy ha majd öreg leszek, legyen miből felolvasni az unokámnak a szép emlékeket." B. Csilla (13)

Nemcsak évek múlva, már pár nap távlatából is tanulságos lehet visszaolvasni a lejegyzetelteket. A saját leírt gondolataid által sokkal jobban megértheted önmagad és a történteket. A naplóírás lelki segédeszköz, terápiás módszer is lehet. Azáltal, hogy megfogalmazod és kiírod magadból a felgyülemlett nehéz érzelmeket, egyben ki is adod magadból azokat. Amit például egy konfliktusban nem mertél kimondani, azt a napló biztonságos közelségében megteheted. A napló nem vitázik veled, nem nevet ki, befogad mindent, amit mondani szeretnél. Kiírni a szép emlékeket jó dolog, azonban lejegyezni a fájdalmas tapasztalatokat felszabadító erővel bír, megnyugtathat. Napló vezetésével napról napra könnyíthetsz a lelkeden.

Fejleszti a stílus- és íráskészséget, ami a suliban és később az életben is jól jöhet. Írhatod géppel is, bár az igazi klasszikus mód, ha kézírással teszed. A magyar tinik körében közkedvelt író, Leiner Laura is így kezdte. Saját naplójából nőtt ki a Szent Johanna gimi regénysorozata. Lehet, hogy a te naplód lesz a következő bestseller?

Kell egy füzet!

“Anyáék jól meglepődtek, mikor naplót kértem szülinapomra! Egyik osztályfőnökin került szóba a naplóírás téma, hogy sokat segíthet például a dolgozat előtti szorongást legyőzni vele, ha kiírjuk magunkból az érzéseinket. Gondoltam kipróbálom. Azóta már a második naplót írtam tele, de azt már én vettem! Rájöttem, jobb ha kívülről is úgy néz ki a naplóm, ami tetszik nekem” T.Tomi (17)

Ha biztosra akarsz menni, hogy a naplód úgy nézzen ki, amit örömmel nyitogatsz, a zsebpénzedből magad is beszerezheted. Könyvesboltokban, nagyobb papírboltokban rengeteg szép kidolgozású, naplónak való füzet és könyvecske található. A méret, a szín, a borító, a díszítés a te egyéni ízlésed tükre, szabad utat kaphat a képzelet és a kreativitás! Az üres lapok mind csak arra várnak, hogy töltsd meg azokat tartalommal!

pixabay.com
pixabay.com

Az első oldal

A legfontosabb, hogy ne halogass! Ha úgy érzed ki kell írnod magadból az érzéseidet, emlékeidet, vágj bele! Kezd a neveddel, a dátummal, ez fontos, mert lehet, hogy több kötetes lesz a naplód, annyira belejössz! Jó, ha beleírod a telefonszámod is, ha elvesztenéd, tudják kihez tartozik a becses tárgy. Írhatsz pár szót magadról, hogy miket szerettél, mit csináltál amikor belekezdtél a naplóírásba, ez emlékeztetni fog a jövőben a kezdetekre.

Rendszeresség

Ne hagyd magára a naplód, használd rendszeresen. Azonban ne kényszerítsd magad, mert az elveszi az írás örömét! A naplóírás élmény, nem házifeladat! Engedd meg magadnak, hogy élvezd az írást! Ha csak valami apróság történt veled, de mégis le szeretnéd írni, tedd meg! Nem számít, hogy a bejegyzések hosszúak vagy rövidek, tőmondatok vagy részletes kifejtések. A “ma nem történt semmi” elhagyható, viszont ha valami érdekes, izgalmas dologban volt részed ne habozz, írd le röviden mielőtt elfelejtenéd az adott pillanat érzését. Később folytathatod a történet elemzését. Ha elakadnál, jó ha tudod, ma már léteznek olyan naplók is, amelyeket csak ki kell töltened, ezek inkább önismereti napló jellegűek.

Vigyázz rá!

Tudd hova tetted, hiszen a naplód a lelked, gondolataid tárhelye. Ne felejtsd ott sehol, ne veszítsd el! Jó, ha mindig kéznél van, mert így bármikor előkaphatod, ha egy jó gondolatod támad vagy valamit azonnal le szeretnél jegyezni! Ötleteket, terveket, verseket, novellákat, képeket, dalszövegeket vagy rajzokat is tehetsz bele. A naplóírás fejleszti az alkotóképességed és a napló társaságában nem lesz egy unalmas perced sem.

Csak a tied!

A napló személyes tárgy, más engedély nélkül nem lapozhat bele. Ha úgy találod a fiókod mélye nem elég biztos hely, keress neki egy rejtekhelyet. Ha nagyobb biztonságot ad, választhatsz zárható kiskönyvet is. Egy másik megoldás, hogy álcázd! A napló titkosításához írd a borítóra hogy “Angol nyelvtan” vagy hogy ”Matematikai feladatgyűjtemény", így ha megtalálja az öcséd, biztosan nem lapoz bele!

A naplódban valóban önmagad lehetsz, kiengedheted a gondolataidat, érzelmeidet!

icon

kapcsolódó cikkek

töltekezés

Uspace.hu logo
Emmi logo