Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Segítség, megbénít a lámpaláz!

Segítség, megbénít a lámpaláz!

Milyen érzés kerít hatalmába, ha ki kell állnod egy színpadra vagy emberek előtt kell beszélned? Ha izgulsz, remeg a hangod, izzad a tenyered, szabályszerűen rosszul vagy a helyzettől, akkor nagy eséllyel a lámpalázasok csoportjába tartozol. De nincs miért aggódnod, ez nem betegség, csak vannak emberek, akik nem a színpadra születtek, akadályt jelenthet számukra a szereplés. A jó hír viszont az, hogy gyakorlással leküzdhető a mumus.

Miért vagyok lámpalázas?

Míg egyeseknek egy kiselőadás megtartása is stresszel és szorongással jár, addig másoknak meg sem kottyan verset szavalni az évzáró ünnepségen. Sokan sokféleképpen reagálunk különböző szituációkra. Lámpalázad lehet egy régi, kellemetlen élmény, például egy előadás szövegének elfelejtése miatt. Aki hasonló helyzetben volt már, cikinek, kényelmetlen állapotként jellemezte, amiből jó lett volna mihamarabb szabadulni.

Egy kellemetlen élmény után kialakulhat a “nem vagy elég jó”, “úgysem fog menni”, “mindenki rajtam fog nevetni” érzés, de ezen lehet dolgozni.

Jól érzem, hogy nem érzem jól magam?

A legjellemzőbb tünet mind közül az a bizonyos gombóc érzés a torokban. Irtó nehéz megszólalnod, kiszáradt a szád, hevesebben dobog a szíved és azt érzed nem jut elég oxigén a tüdődbe. Ez a stresszhelyzet olykor bénító tud lenni, de nem szabad a negatív gondolatoknak teret adni és azt hajtogatni magadban, hogy miért nem fogod tudni megugrani azt a bizonyos akadályt. Az adrenalin, ami ilyenkor felszabadul a testben kedvezőleg is hathat rád, segíthet összepontosítani, de ha attól félsz, hogy leblokkolsz, akkor az alábbi tippek segítenek elkerülni a rettegett szitut.

Hogyan lehet ezt elkerülni?

Kövesd te is az ‘első három és utolsó három mondat’ szabályt, azaz tanuld meg a prezentációd, előadásod első három és utolsó három mondatát fejből. Magabiztosságot fog adni, hogy kívülről tudod, és amíg elmondod, addig lesz időd picit lenyugodni és sokkal gördülékenyebben fogod tudni elmondani a továbbiakat.

Ne felejts el mosolyogni! Keresd az ismerős arcokat a közönség soraiban, vagy a szimpatikus embereket, mosolyogj rájuk, biztosan viszonozni fogják, ami megnyugtatólag fog hatni rád.

Ha van lehetőséged rá, kérd meg a barátaidat, hogy hadd gyakorolj velük, és mondják el utána a véleményüket.

Igazi kihívás tud lenni a szereplés egy olyan személynek, akitől ez nagyon távol áll. Ne csüggedj, ha görcsbe ugrik a gyomrod a szereplés szó hallatán. Gyakorlással a lámpaláz megszelídíthető annyira, hogy ne blokkoljon le előadás közben. Legyél kipihent, felkészült, a sport segít levezetni a feszültséget.

Ha eleget készültél rá, tudod, hogy mit és hogyan szeretnél mondani/előadni, akkor abból baj nem lehet. Mielőtt beszélni kezdenél, néhány másodpercig futtasd végig a tekinteted a közönségen, és csak ezt követően kezdj bele mondandódba.

Ami a legfontosabb, hogy tartsd észben: Kétféle előadó létezik. Aki izgul, és aki nem vallja be.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo