Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Lehetne ez jobb is, ugye?

Mi az a megfelelési kényszer?

Lehetne ez jobb is, ugye?

Kis egó tuning, és sokkal jobban érzed magad. Azt már kicsiként is megtapasztalhatod, hogy mindenki szomjazik a sikerre, a kedves szavakra, de néha előfordulhat, hogy megdorgálnak, ami - lássuk be - kevésbé esik jól, még ha jogos is. Aki minduntalan csak az elismerést hajszolja, annak gyakran a fejéhez vágják, hogy megfelelési kényszerben szenved, vagy imposztor szindrómás. Mi a kettő között a különbség és miért kell komolyan venni?

Megfelelési kényszer vagy imposztor szindróma?

Könnyű összekeverni a kettőt, mert nagyon vékony a határ a kényszer és a szindróma között. Aki megfelelési kényszerrel küzd, az rendszerint igyekszik mindenkinek megfelelni, ami természetesen lehetetlen. Saját maga igényeit jóformán számba sem veszi, csak az a fontos, hogy a környezete kedvére tegyen, meg legyenek vele elégedve és soha ne okozzon csalódást. Fontos kihangsúlyozni, hogy a saját érdekek szem előtt tartása nem jelenti azt, hogy a másik fél csalódni fog! Az imposztor szindrómás ember nem bízik a saját teljesítményében, képességében, eszében, úgy hiszi, hogy csak egy véletlennek köszönhetően érte el célját. Fél attól, hogy egyszer csak kiderül, ő nem is alkalmas egy feladatra.

Honnan ered?

Sokan, sokféle mintát hozunk otthonról, és minden szülő szeretné ha a gyerek a legjobb formáját hozná, de nem mindegy milyen áron. A túlzottan magas elvárások - akár tanárok részéről - , az önbizalomhiány elősegíthetik a megfelelési kényszer kialakulását. Nem lehet és nem is kell mindig minden helyzetben 150%-ot nyújtani, a tökéletességet pedig kár hajszolni.

Próbáld megfogalmazni, ha valami bánt, mert ha mindig csak lenyeled a problémát, akkor egyszer a legváratlanabb pillanatban fog kirobbanni belőled az összes feszültség nagy meglepetést okozva ezzel a környezetednek, akik nem fogják érteni, hogy mi történik.

Akkor ez most végig velem marad?

Nem nem! A megfelelési kényszer egy rossz beidegződés, de szerencsére innen is van kiút. Ha érintett vagy a témában, akkor valószínűleg te is érzed, hogy ez hosszú távon nem fog működni, mert felőröl. Mi van akkor ha nemet mondasz olyan helyzetekre, szituációkra, kérésekre, amikre eddig mindig igent mondtál? Biztos sokakat meglepsz majd, mert eddig te voltál az a személy, akire bármit rá lehetett bízni, hiszen elkerülve azt, hogy csalódást okozz, mindent elvállaltál.

Nem szabad állandóan mindent és mindenkit magad elé helyezni, magadat pedig hátrébb sorolni, hiszen ezzel azt sugallod, hogy te kevésbé vagy értékes, mint a környezeted, ez viszont nincs így. Mindenki megharcolja a maga harcait nap mint nap, de ez nem jelenti azt, hogy ki kell találni a másik gondolatait. Egy megfelelési kényszerben szenvedő ember gyakran érzi ezt. Az a legfontosabb, hogy te jól érezd magad, a helyeden legyél és ne a másik ember elismerő szavai után ácsingózz! Tudom, könnyű ezt mondani, de kellő önismereti munkával vissza tudod nyerni az irányítást az életed felett.

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo