Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Miért hazudunk?

Miért hazudunk?

Jóformán mindenki hazudott már életében legalább egyszer. Hajlamosak vagyunk olykor elferdíteni az igazságot. Tudvalevő, hogy a lódítás nem szép dolog, jobb lenne ha ki tudnánk irtani az életünkből, mert lelkiismeretfurdalást, stresszt okoz, a lebukástól tartva pedig állandó félelmet élhetünk át. A hazugság témakörét Dr. Királyné Szentkuti Katalin pszichológussal jártuk körbe, aki segít betekintést adni, hogy miért hazudunk, mik a jellemző témák, amiket elferdítünk és miként lehet ezt megakadályozni?

Megtanulunk hazudni?

Dr. Királyné Szentkuti Katalin: Fontos hangsúlyozni, hogy senki sem születik hazudozónak. Állítólag már háromévesen képes az ember hazudni. Ha a szülők túl magas elvárásokat támasztottak, szigorú szabályokat alkalmaztak, akkor a büntetéstől vagy lelki/fizikai fájdalomtól való félelem miatt próbálkozhattunk a lódítással. A veszély ott van, ha sikeresek voltunk a tagadásban, később ez jellemvonásunkká válhat.

Miért hazudunk?

Dr.K.SZ.K: Félelemből, hiúságból, becsvágyból, de akár mások védelme miatt is hazudhatunk. Gyakran azért ferdítjük el az igazságot, mert félünk a következményektől. Nem szeretnénk a megbüntetnének, ha rossz jegyet kapnánk és cikinek sem szeretünk látszani.

Megkülönböztetünk hazugságokat?

Dr.K.SZ.K: Claudine Biland megkülönböztet önző és önzetlen hazugságot. Előbbibe azok tartoznak, amelyekből hasznunk származik, a másodikba pedig azok, amik nem a magunk védelmében, hanem másokéban nem mondunk igazat. Indíték alapján ártalmas és ártalmatlan hazugságról beszélhetünk. Ártalmatlan lehet az, ha azt mondjuk, hogy tudunk autót vezetni, pedig még nincs papírunk róla, míg az ártalmas hazugság esetében sofőrként ittunk alkoholt, az utasok előtt ezt viszont letagadjuk.

Fiúk vagy lányok hazudnak többet?

Dr.K.SZ.K: A nők többet hazudnak önzetlenül, míg a férfiak inkább a saját érdekükben nem mondanak igazat. Kutatásokból kiderült, hogy a fiúk gyakrabban ferdítik el az igazságot, mint a lányok, illetve a tehetősebb gyerekek is többet lódítanak, mint a szegényebbek, viszont magyarázatot még nem tudtak adni erre a jelenségre a kutatók.

Mit tanácsolna egy kamasznak, aki hazudik?

Dr.K.SZ.K: Ha eldöntötted, hogy változtatni szeretnél ezen a rossz szokáson, akkor az első lépést már megtetted. Ha ártatlan füllentésről van szó, akkor azt könnyű rögtön, helyben korrigálni és helyette az igazat mondani. Viszont ha egy régebb óta fennálló hazugságról van szó, akkor nagyobb elhatározást fog igényelni a helyzet tisztázása. Talán nehéz bevallani, viszont a szüleid értékelni fogják, hogy önként színt vallottál.

Ha megkérdezik, hogy miért volt erre szükség, akkor nyugodtan válaszolj őszintén és megbeszélhetitek, hogy a jövőben mit tudtok közösen tenni azért, hogy többet ilyen ne forduljon elő.

Az emberek sokszor, más-más okból kifolyólag ferdítik el a valóságot. Valahogy hozzátartozik az életünkhöz, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet rajta változtatni. Legyen evidencia az őszinteség!

Szerző:Batka Mariann
Szakmai háttér:Királyné Szentkuti Katalin, pszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo