Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Csak nyugi, ne stresszelj!

Csak nyugi, ne stresszelj!

“Nem tudok aludni, folyton ideges és feszült vagyok!” Most a stresszről lesz szó, ami bár nem betegség, paradox módon mégis meg tud betegíteni. Mindenkit érint, egy töri témazáró ugyanúgy kiválthatja ezt az érzést, mint egy nézeteltérés az egyik tanárral. Kis mértékben nem okoz gondot, viszont ha huzamosabb ideig fennáll, akkor számolni kell következményekkel. Na de mégis, hogyan hat ránk a stressz és mit tehetünk a jóllétünk érdekében?

Túlzásba ne vigyük!

Jóból is megárt a sok, tartja a közmondás. A stresszt is valahogy így kell elképzelni. Előbb vagy utóbb mindenkit utolér, a megoldás abban rejlik, hogy miként reagálsz rá és felismered-e ha elhatalmasodni látszik. Ha nem izgulsz mindenen, ritkábban görcsölsz rá apróságokra, nem aggodalmaskodsz túl sokat, akkor már egy óriási lépést tettél a mentális egészséged érdekében. Természetesen a stressz sem ördögtől való, hiszen van, az a fajta, ami negatív hatású és hátráltat, illetve az ellenkezője, ami motivál, hajt előre, javítja a teljesítményt.

Meg kell találni az egyensúlyt, hogy ne mindig a negatív irányba billenjen a mérleg nyelve.

Ilyen érzés, ha stressz ér?

Ha stresszről van szó, akkor általában csak a negatív hatásai kerülnek előtérbe. Kordában kell tartani, meg kell találni az egyensúlyt, fizikai és mentális egészségedet sem szabad elhanyagolni.

Érezted már azt, hogy egyszerűen képtelen vagy kikapcsolni az agyad, csak zakatolnak a gondolatok, ugyanakkor ülve el tudnál aludni? Fáj a fejed, nem tudsz egy dologra koncentrálni és ingerült vagy? Ezek tipikus tünetei a stressznek. Nem túl kellemes, de nyugi, van rá megoldás, hogy miként tudsz felülkerekedni a kellemetlen panaszokon.

Hogyan engedjem el?

Találd meg a neked való mozgásformát, menj el kocogni vagy focizni a haverokkal, a lényeg, hogy vezesd le a feszültséget.

A sport egy kiváló kikapcsolódási forma, dopamint termel, kicsit kiszakadsz a napi mókuskerékből. De már egy csajos este is segít oldani a felgyülemlett feszültséget, idegességet. Szervezz szívednek kedves programokat, amiken örömmel veszel részt, akár sétálhattok a barátnőkkel, vagy jógázhattok. Tedd le a telefont, olvass egy kicsit, vegyél egy forró fürdőt, vagy nézz meg egy jó filmet.

Vigyázz magadra, tegyél az egészségedért, ami nem csak a fizikai jóllétet jelenti, hanem azt is, hogy mentálisan rendben legyél, ne terheld túl magad, szánj időt a pihenésre, hódolj a kedvenc hobbidnak, tölts időt a barátaiddal.

Legyen természetes az, hogy minden nap szánsz magadra néhány percet, amikor elcsendesedsz, átgondolod mi történt aznap, és teszel valami apróságot az egészségedért. Hidd el, megéri!

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo