Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A kibeszélés természete

A kibeszélés természete

Ne a másik háta mögött beszélgess! Az, hogy valakiről másokkal beszélgetsz, teljesen természetes, hiszen gyakran szóba jöhetnek a baráti társaságodban az éppen nem jelen lévő fiúk, lányok. De tudod, hogy nagy különbség van aközött, hogy valakiről esetleg segítő szándékkal társalogsz, vagy a tudta nélkül kibeszéled?

Azt, aki folyton kibeszéli a másikat a háta mögött, gyakran rosszindulatúnak, néha pletykásnak gondolják, főleg, ha valódi információk nélkül, pusztán önmaga szórakoztatására csinálja. De az is előfordul, hogy mérgében, idegességében mond valaki olyat, amit szemtől szembe nem merne. A véleményedet bizonyos keretek között szabadon kinyilváníthatod, de jó, ha figyelsz a határokra.

Kibeszélsz, netán kibeszélnek?

Nem jó dolog kibeszélni másokat, mert bánthatod őket vele, és te sem leszel boldogabb tőle, sőt, ott fog motoszkálni a fejedben, hogy helytelen dolgot tettél. Ettől aztán nyugtalan leszel, és azt is megkockáztatod, hogy kiközösítenek. Ha észreveszed, hogy gyakran kibeszéled a barátaidat, ismerőseidet, állj meg, és gondolkodj el egy pillanatra. Miről szól ez valójában? Honnét jönnek az undok megjegyzések? Feszültséget vezetsz le velük? Hiányosságot pótolsz? Erősebbnek érzed magad tőle? Irigykedsz? Olyan miatt vagy féltékeny, amit te is elérhetsz? Tarts önvizsgálatot, és igyekezz helyretenni az érzelmeidet, hogy változtathass a viselkedéseden.

Épp az ellenkezője igaz rád? Gyakran aggodalmaskodsz azon, hogy kibeszélnek, hogy kritizálják a megjelenésed, a magatartásod, a tanulmányi eredményed, esetleg a családod? Félsz, hogy kinevetnek, ha elmondod a véleményed? Talán már meg is történt, és megtudtad, hogy a hátad mögött sugdolóztak rólad? Nem meglepő, ha ijedség, frusztráció, csalódottság lesz úrrá rajtad, hiszen valószínűleg megrendült a bizalmad azzal, hogy a lelkedbe gázoltak.

Mindkét oldalon nehéz dolog lenni, ezért a legjobb, ha megfogadsz pár egyszerű, ám annál hatásosabb tanácsot:

Gondolkodj, mielőtt cselekszel

Vannak olyan esetek, amikor bölcsebb döntés megtartani magadnak a véleményed, főleg, ha csak azért mondanád el, hogy másokat piszkálj. Ilyenkor inkább mérlegelj, és adj magadnak időt!

Keress bizalmast

Előfordulhat, hogy egy személynek szeretnéd csak elmondani valamelyik társaddal kapcsolatos észrevételeidet, olyannak, aki kitüntetett helyet foglal el az életedben, és akiben megbízol.

Egy külső szem mindig többet lát, és olyan gondolatokkal, tanácsokkal láthat el, amire te elsőre nem is gondoltál. Ez még nem kibeszélés, inkább egyfajta segítségkérés, hogy a későbbiekben átlendülhess a problémákon, és rendezd a viszonyod az illetővel.

Próbálj segíteni, ha szükséges

Több mindenkinek akkor érdemes elmondani az érzéseidet valakiről, ha úgy látod, segítségre, iránymutatásra, támogatásra szorul, és a közös beszélgetéssel megoldást találhattok. Ez persze csak úgy működik, ha a másik fél is nyitott, és nem érzi kéretlennek a felajánlást.

Tarts titkot

Amikor az egyik barátod megtisztel azzal, hogy rád bíz egy számára fontos titkot, bánj nagyon diszkréten az információval! Ha ő téged választott, ne élj vissza a bizalommal! Ha mégis azt éreznéd, nehéz megtartani a titkot, és szívesen elmesélnéd valakinek, vagy megbeszélnéd valakivel, gondolkodj, és kérdezd meg magadtól: Jót teszek, ha továbbadom a titkot? Megbántom vele a barátom? Megéri kibeszélni a legféltettebb dolgát? Ha ő megtenné ezt velem, megharagudnék rá? Gondold át, és válaszd a helyes utat!

Kibeszéltek?

A legjobb, amit ilyenkor tehetsz, hogy őszintén megkérdezed az illetőtől, miért a hátad mögött beszél rólad? Problémája van veled? Megbántottad? Nem ért egyet veled? Mindegy, hogy mi az ok, nyitottsággal és őszinte kommunikációval továbblendülhettek a problémákon. Mindig törekedj az őszinteségre, főleg, ha egy olyan barátról van szó, aki közel áll hozzád.

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo