Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mit tegyek, ha elönt a düh?

Dühkezelési praktikák a mindennapokra

Mit tegyek, ha elönt a düh?

A serdülőkor nehéz időszak, ilyenkor rengeteg hatás ér. Nagyon sok változáson mész keresztül testileg és lelkileg egyaránt, ráadásul a hormonjaid is táncot járnak, aminek következtében néha úgy érezheted, egyáltalán nem tudod kontrollálni az érzéseidet, a tetteidet, a haragodat. Már az elején megnyugtatunk: mindez teljesen természetes, sőt helyénvaló. Normális, hogy dühös vagy, hogy változó a hangulatod, és az is, hogy az egyik pillanatban jókedvű és boldog vagy, majd a másikban lehangolt, motiválatlan és mérges. Ez ennek az időszaknak a sajátossága, nem kell megijedned tőle, inkább vess be néhány egyszerű praktikát, ha elöntenek a rossz érzések és a düh.

Légy egyedül!

Ha úgy érzed, arra van szükséged, vonulj el bátran, ülj le az ágyadra, vagy bárhová a szobádban, és csak legyél! Nem kell semmit sem csinálnod, bámulj a téged körbevevő környezetre, járasd az agyad, amin csak akarod, vagy éppen ellenkezőleg: kapcsold ki teljesen, ha tudod. Gondolkodj magadról is! Ez egy fontos dolog, ami segíthet az önismereted fejlesztésében, az önreflexiód kialakulásában, és abban is, hogy rájöjj, mit miért teszel.

Püfölj!

Nagyon fontos, hogy a benned felgyülemlett feszültséget, dühöt és haragod kiadd. Nem szerencsés elnyomnod az érzéseidet és elfojtanod a benned zajló folyamatokat, püfölj inkább egy párnát, puffot vagy az ágyneműdet, és engedd ki nyugodtan a gőzt!

Síkíts, kiabálj!

Az előbbit kiabálással is kombinálhatod, de ha kifejezetten csak erre vágysz, menj ki az erdőbe, vagy ha olyan környéken laksz, ahol nincsenek sűrűn a házak, simán csak az udvarra, esetleg az utca végére, és sikíts bele a világba. Meglátod, milyen hatásos ez a módszer.

Sírj!

Akár fiú vagy, akár lány, a sírás bizony megengedett! Ha párnapüfölés közben felszabadulnának a negatív érzelmek, és egyik pillanatról a másikra kiszakadnának belőled a nyomasztó hangulatok, ne fogd vissza magad!

Hagyd, hogy kijöjjön, aminek ki kell jönnie, és ne feledd, a párnádba nemcsak az öklödet, de az arcodat is belefúrhatod!

Mozogd ki magadból!

Ha szeretsz sportolni, akkor még könnyebb dolgod van. A mozgás felszabadít, főleg, ha valamilyen intenzív formát (futás, kerékpározás, atlétika), esetleg valamilyen ütős (tenisz, pingpong), netán küzdősportot (boksz, birkózás) űzöl. Minden más mozgásforma, de a meditáció is jótékonyan hat a lelkedre és az érzelmi állapotodra, ezért bármi, amit rendszeresen gyakorolsz, segítségedre lehet az energia- és feszültséglevezetésben, valamint a dühkezelésben.

Készíts dühöngősarkot!

Álmodj meg magadnak a szobádban egy dühöngőt (hogy ne a falat, az ajtót és egyéb berendezéseket sérts), mindegy milyen elemek kerülnek ide, a lényeg, hogy a segítségedre legyen, amikor szükséged van rá. A korábban említett püfölésen túl beszerezhetsz esetleg kisebb szivacsokat, amiket alkalomadtán dobálni, rugdosni is tudsz, jól jöhet néhány stresszlabda, amit a tenyeredbe szoríthatsz és nyomkodhatsz, de akár egy bokszzsák is, amit addig üthetsz, amíg el nem fáradsz.

Vezess érzelemnaplót!

Talán elavult módszernek tartod, de az, ha kiírod magadból az érzelmeidet, hatalmas segítség lehet a nehéz pillanatokban. Megszabadulni a nyomasztó gondolatoktól, „kiszedni” őket magadból és egy papírlapra, füzetbe vetni az egészet olyasmi, mint egy öntisztító folyamat. Ha nem okoz gondot az írás, próbáld ki ezt a módszert is, ha pedig közben mégis azt érzed, hogy nem enyhül a dühöd, egyszerűen gyűrd össze, vagy tépd szét a papírt – talán ez is segít.

Alkoss!

A művészeti tevékenységek is hozzájárulhatnak feszültségoldáshoz. Ha szeretsz rajzolni vagy festeni, ha a zene a hobbid, vagy éppen a kézműveskedés, próbáld meg belevinni az érzéseidet. Nemcsak remek alkotások születhetnek, de megszabadulhatsz egy jó adat frusztrációtól és stressztől is.

Ne felejtsd el, hogy nem vagy egyedül!

Amikor elöntenek az érzelmek, próbáld meg kifejezni a szüleid és a környezeted felé, hogy mi zajlik éppen benned. Fontos, hogy tudj ezekről beszélni velük, vagy a barátaiddal arról is, hogy nem rájuk vagy dühös. Ezzel megnyugtathatod őket egy kicsit, ha megijednének miattad.

Emellett, ha semmilyen eszköz és módszer nem javít a helyzeteden, kérj segítséget, akár szakembertől is!

Gondold át, ki áll hozzád a legközelebb a családban (lehet ez a nagypapád, a nagybátyát, de akár egy idősebb unokatestvéred is), és próbálj meg beszélgetni, vagy ha úgy könnyebb, csak kérdezni. Lehet, hogy hallasz majd pár olyan történetet, ami a saját nehézségeiddel kapcsolatban is irányt mutat.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Sárga Noémi, pszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo