Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Segítség, nem tudok dönteni!

Segítség, nem tudok dönteni!

Döntesz reggel arról, hogy benyomod a szundi funkciót a telefonodon, vagy kipattansz az ágyból az első csörgésre, reggelizel-e vagy sem, szürke vagy fekete nadrágot veszel fel. Körülbelül napi 35000 döntés születik meg a fejedben, de ezeknek túlnyomó többségén nem is nagyon agyalsz, mert magával sodor a napi rutin, kanalazod a cukrot a reggeli teádba, és nem állítasz fel ehhez egy pro kontra listát. Állítólag, akik nem tudnak Netflixről 10 perc alatt filmet választani, azok az életben is sokkal nehezebben hoznak döntést. Íme 5 tipp, hogy könnyebben menjen a választás.

Az a bizonyos lista

Ki ne ismerné a pro kontra listát? Talán már te is találkoztál vele, lehet, hogy napi szinten alkalmazod. Oszd fel a papírlapot két oldalra, a 'pro' oldalra írd azokat a gondolatokat, amik a döntésed mellett szólnak, a 'kontra' oldalra azokat, amik ellene. Lehet régimódi technika, de garantáltan beválik.

Számít?

Alkalmazd a 10-10-10 szabályt, ami annyit jelent, hogy átgondolod, a döntésed mit fog eredményezni 10 perc múlva, 10 hónap múlva és 10 év múlva. Fajsúlyosabb döntés esetében érdemes használni ezt a technikát, ezáltal nem csak a rövidtávra fogsz gondolni, hanem a hosszúra is, ami fölött sokszor elsiklik az ember.

Bízz az ösztöneidben!

Mérlegelned kell A és B között és fogalmad sincs, hogyan dönts? Hallgass a megérzéseidre! Csendesedj el pár pillanatra, és tudni fogod melyik opció való neked, a belső iránytűd jelzi mi a jó.

Egyszerűen érezni fogod, hogy melyik oldal felé billen el a mérleg nyelve, és hidd el, az lesz a jó választás!

Adj időt!

Adj magadnak időt, mert ha gyorsan kell nehéz és fontos döntéseket meghoznod, az nem biztos, hogy kifizetődő lesz. Ne siettesd a dolgot, gondold át, mérlegelj és higgadtan válassz a lehetőségek közül. Aludj rá egyet, vagy kettőt, ha teheted, sokat fog segíteni és lehet ripsz-ropsz kikristályosodik a legjobb megoldás.

A stresszdöntés sosem jó!

Ne hozz hirtelen felindulásból olyan döntést, amit nagyon hamar megbánhatsz. Szakítottál? Ne az legyen az első dolgod, hogy levágatod a hajad rövidre! Ezek tipikusan olyan választások, amik hirtelen szuper ötletnek tűnnek, de pár perc elteltével tuti megbánod őket. Ha sürget az idő, akkor is igyekezz picit lenyugodni és racionálisan átgondolni, hogy mi lesz a legjobb.

Ne feledd, vannak az életben könnyű döntések, amik nem vesznek igénybe nagy erőforrásokat és vannak azok, amik igen, és még az ágyban is azon pörög az agyad, hogy melyiket válaszd.

Sose kapkodj, gondold át jól, ha van a környezetedben olyan ember, aki volt már hasonló szituációban, akkor beszélj vele. Sosem tudhatod, lehet pont egy ilyen beszélgetés lesz hasznodra. Egy biztos: nincs rossz döntés! Így vagy úgy mindegyik a hasznodat, növekedésedet fogja szolgálni, és ezt sosem szabad elfelejteni.

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo