Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mi történik a pszichológusnál?

Mi történik a pszichológusnál?

Érezted már valaha azt, hogy jó lenne egy szakemberrel beszélgetni a problémáidról? Voltak már olyan érzelmi elakadásaid vagy egyéb nehézségeid, amiken nem igazán tudtál túljutni? Talán eszedbe is jutott már, hogy pszichológushoz fordulj, csak éppen félsz attól, ami majd ott történik? Máris eláruljuk, mire számíts, hogy ne aggódj annyira, ha szakértőhöz mennél.

Hova fordulhatok a problémámmal?

A legkézenfekvőbb megoldás az iskolapszichológus, így ha a te iskoládban van ilyen szakember, nyugodtan jelezd a szándékodat neki. Ehhez szükséges a szüleid beleegyezése, sőt esetenként ők is részesei lehetnek a terápiának. Ugyanez igaz akkor is, ha magánpszichológust kerestek fel.

Mi történik az első alkalom során?

Az első találkozást megelőzően a szüleiddel is fontos konzultálnia a szakembernek, de ettől egyáltalán nem kell megijedned, sőt ez a találkozás akár közös is lehet, hogy át tudjátok beszélni, milyen probléma miatt kerestétek fel a segítőt. Az, hogy a szüleid milyen részben vesznek majd részt a terápiában, attól függ, milyen típusú nehézséggel küzdesz.

A szüleimnek mindent tudniuk kell?

Nem, sőt, egy pszichológusnak, akárcsak egy orvosnak, titoktartási kötelezettsége van. Ezt azt jelenti, hogy nem osztja meg részletesen a szüleiddel a beszélgetések során elhangzottakat, kivéve, ha arról van szó, hogy bántanak téged, ha öngyilkossági szándék merül fel, esetleg te jelentesz veszélyt másokra. Érdemes azonban tudnod, hogy amit a szakember elmond a szüleidnek, azt előtte minden esetben megbeszéli veled is.

Mindig tudod majd, mi az, amit a pszichológus megoszt velük, és ilyenkor te magad is jelen lehetsz, ha szeretnél. Az egész dolog lényege, hogy a szüleid segítséget kapjanak, hogy aztán ők is segíteni tudjanak.

Mit csinálunk a találkozókon?

Miután kiderült, hogy milyen problémával küzdesz, kicsit jobban megismer téged és a személyiségedet a pszichológus, és ha kialakult köztetek egy bizalmi szint - ami amúgy elengedhetetlen a közös munka szempontjából - akkor körvonalazódik, milyen módszerrel haladtok majd. Ezek sokfélék lehetnek, például különféle játékok, művészetterápiás eszközök, ahol az alkotás (rajzolás, festés) kap nagy hangsúlyt, kártyákkal, képekkel való gyakorlatok, relaxáció, és beszélgetés. Ha zárkózottabb vagy, jól működhetnek az előbbi eszközök, ha viszont kifejezetten szeretsz beszélgetni, akkor erre a pszichológus is nyitott lesz.

Hogyan segít a szakember?

Ez megint csak attól függ, hogy milyen típusú nehézséggel küzdesz, emellett a szakember képesítése is számít. A probléma mindent meghatároz, ezért is zajlik másképp például egy depresszióval küzdő fiatallal a terápiás folyamat, mint egy önismereti útkeresés céljából segítséget kérő fiúnál vagy lánynál. Ha már a gimnazista éveid második felében jársz, arra is kaphatsz praktikus tanácsokat, hogy bizonyos helyzetekben mihez kezdj, hogyan és milyen eszközökkel küzdj meg, hogy túljuss egy nehézségen, egy stresszes szituáción vagy lelkiállapoton, és útmutatást is kaphatsz saját megküzdési stratégiák kialakítására.

Megmondhatom, ha nem szimpatikus a szakember?

Meg, sőt, ez kifejezetten fontos is! Megvan a lehetőséged, hogy eldöntsd kivel (nem) szeretnél együtt dolgozni, ezért ha úgy érzed, valami miatt nem rokonszenves a választott szakember (az iskolapszichológus esetében sajnos kevésbé van lehetőség a váltásra), nyugodtan jelezd ezt a szüleidnek, és akár neki is.

Ahhoz egy ilyen erős bizalmon alapuló kapcsolat működni tudjon, muszáj, hogy meglegyen a „kémia” köztetek, és hogy biztonságban érezd magad. Így lesz jó, gördülékeny és eredményes a terápia.

Mennyi ideig tart egy terápia?

Erre nincs egységes válasz, hiszen a terápia hosszúsága a problémád bonyolultságától függ. Mégis, ami a legjellemzőbb, az nagyjából egy év.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Sárga Noémi, pszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo