Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Beszélgessünk a beszélgetésről!

Beszélgessünk a beszélgetésről!

A kommunikáció életünk nélkülözhetetlen része. Beszélgetünk a szeretteinkkel, az ismerőseinkkel, tanárainkkal és munkatársainkkal, időnként a boltban az eladókkal, és még sorolhatnánk, mennyi mindenkivel. De vajon miért fontos a jó kommunikáció? Mire figyeljünk, amikor másokkal beszélgetünk? Hogyan legyünk kellemes és figyelmes beszélgetőpartnerek? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe cikkünkben.

Talán érdekesnek tartod, hogy a beszélgetésről beszélgetünk, valami olyasmiről, ami természetes, ösztönös, látszólag szabályoktól mentes. Előfordulhat azonban, hogy olyan helyzetben találod magad, amelyben nem érted a másikat, vagy éppen ő nem ért téged. Talán úgy érzed, világosan kommunikálsz, mégis lehetsz félreértések áldozata.

Nem könnyű dolog kiadni magunkból a gondolatainkat, érzéseinket, nekünk természetes, ami a fejünkben van, ahhoz azonban, hogy másoknak is az legyen, pontos képet kell adnunk róla. A jó kommunikációval nagyon sokat elérhetsz, gördülékenyebbé teheted a mindennapjaidat, zökkenőmentesebbé a beszélgetéseidet, és őszintébbé a kapcsolataid.

Kommunikálj nyíltan!

Talán te is keveredtél már kellemetlen helyzetbe, vagy történtek veled furcsaságok azért, mert nem fogalmaztál egyértelműen. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, igyekezz mindig a lehető legpontosabban leírni mondandódat, és ösztönözd erre a környezeted is!

Figyelj a másikra!

Mindig figyelj a gesztusokra, a mimikára, a hanglejtésre, ezekből sokat megtudhatsz arról, hogy a beszélgetőpartnered mit gondol és mennyire őszinte. Ne csak fülelj, nézd egészben a dolgokat!

Csak őszintén!

Beszélj egyenesen, ne tartsd magadban a sérelmeidet, mondd el, amire gondolsz, és ne menj bele értelmetlen játszmákba! Így őszinte és tartalmas beszélgetéseket alakíthatsz ki a barátaiddal, szüleiddel.

Használj kultúrált hangnemet!

Beszélj emberi hangon, őrizd meg a hidegvéred, de bizonyos keretek között vállald bátran a véleményed, és állj ki az elveid mellett!

Hagyj időt!

Adj időt a válaszra magadnak és a másiknak is! Lehetséges, hogy egy komolyabb dologról beszélgettek, és szükséges egy kis idő, hogy átgondold, mit válaszolj. Ettől ne érezd magad kínosan, gondolkodni, időt kérni társalgás közben is lehet, sőt szabad!

Csak semmi egyoldalúság!

Ügyelj a beszélgetés arányaira! Ha a társalgás nagy részében te beszélsz, az nem nevezhető beszélgetésnek, ilyenkor a társad inkább egy hallgató fél, sem mint egyenrangú partner. Ne bonyolódjunk végeláthatatlan sztorikba, próbáld meg „felosztani” az időt, és törekedj arra, hogy egyenlő arányban szólaljatok meg.

Légy jelen!

Amikor valakivel beszélgetsz, tedd azt odafigyelve! Tiszteld meg annyival a másikat, hogy abban az időben rá koncentrálsz.

Attól függetlenül, hogy egy kifejezetten mély és érzelmes, vagy egy könnyed, néhány percig tartó csevegés résztvevője vagy, légy jelen teljesen, ne csak félig. Hagyd az elkalandozást, a telefonnyomkodást, és a körülötted zajló eseményeket későbbre!

Ne (csak) pötyögve beszélgess!

Modern korban élünk, a zsebünkben hordjuk a „számítógépünk”, akárhol és akármikor válaszolhatunk az üzeneteinkre. Biztosan te is gyakran chatelsz a barátaiddal a népszerű üzenetküldő alkalmazások egyikén, sőt talán többet is beszélsz velük gépeléses formában, mint élőszóban. A személyes beszélgetésnek viszont értéke van, nem érdemes hanyagolni, hiszen sokkal többet adhat, mint egy fekete-fehér szöveg a kijelződön.

Tippek arra az esetre, ha nem indulna be a beszélgetés:

Légy nyitott! Ha a másik azt látja, hogy érdeklődő vagy, hogy tényleg kíváncsi vagy rá, és arra, amit mondani szeretne neked, nem fog hezitálni, hogy megnyíljon neked.

Ne felejtsd a szemkontaktust! Ha folyton elnézel, a körmeidet vagy a cipődet bámulod, nem biztos, hogy a másiknak kedve lesz beszélgetni veled.

Kommunikálj a testeddel is. Ülj, állj lazán, a keresztbe tett karokat inkább engedd le. Ne lóbáld a lábad, ne nézz el, ne közvetítsd azt az érzést, hogy ideges vagy, nem érsz rá, esetlen untat a másik. Lassulj le, nyugodj meg!

Dicsérd meg! Mindenkinek jól esik, ha a másik elismeri, ez pedig máris ad egy pozitív alaphangulatot a diskurzusnak. Méltathatod a ruháját, a frizuráját, esetleg valamilyen eredményét.

Elő a humorral! Ha semmi sem nyitja meg köztetek a beszélgetést, légy egy picit vicces! A közös nevetés nagyszerűen oldja a feszültséget, és egy kicsit lazítja a merev hangulatot is.

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo