Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Főszerepben: a szeplők

Főszerepben: a szeplők

Az apró pöttyök általában azokat zavarják, akik viselik, és azoknak tetszik, akiknek egyáltalán nincs. De vajon mit érdemes tudni róluk, és hogyan kell vigyázni rájuk? Szakértő árulja el.

Érdemes rögtön az elején tisztázni: a szeplő valójában egy gyűjtőfogalom, hiszen több típusa is van. Mi most a „klasszikus” szeplővel (angolul: freckle), vagyis a jellemzően fehér bőrű emberek arcán, orrán, orr melletti részén megjelenő pöttyökkel, és a kor előrehaladásával napfénykárosodás hatására felbukkanó lentigo szeplőkkel foglalkozunk. Ezek ugyanis a legismertebb bőrelszíneződések.

A szeplők sajátosságai

A szeplőkről általánosan elmondható, hogy egyenletesek, ugyanakkor szabálytalan szélűek, halvány, leginkább vörösesbarna színű apró pontok. A magyar népességcsoport kevésbé szeplős, de világos bőrűeknél előfordul, a napfény hatására pedig szintén sokaknál megmutatkozik – osztja meg dr. Torma Katalin, bőrgyógyász. - Az ember bőrtípusa örökletes, éppen ezért a klasszikus szeplősség is. Ez általában gyerek- vagy fiatalkorban jelentkezik, a pontok ősztől tavaszig elhalványulnak, majd a napsütéses hónapokban az UV-sugarak (ezek felelősek a barnulásért és a leégésért) hatására felerősödnek, láthatóbbá válnak. Az ilyen pöttyök később (közép- vagy időskorban) jórészt eltűnnek, és a napfénytől sem jönnek elő. A lentigok ezzel szemben inkább az anyajegyekre hasonlítanak, más mechanizmusuk van, valamivel sötétebbek, apróbb barnább pici pettyek. Sok fajtája létezik, lehet öröklött, és bizonyos betegségekre is felhívhatja a figyelmet. A kor előrehaladtával a sok napon töltött idő hatására, leégések következményeként jelennek meg attól függően, hogy ki mennyit napozik és milyen típusú a bőre. Nemcsak az arcon, de a vállon és a mellkason is jellemzőek. Ha valaki sokszor leég, akkor hamarabb megjelennek a szeplők, akár már a harmincas években.

Miért barna?

A bőr egyik alkotósejtje az ún. melanocita, ez termeli a melanint, ami a bőr színéért felelős. A különböző fajtájú szeplőkben különböző mechanizmusok útján alakul ki a barnaság. A klasszikus szeplőnél nem növekszik a melanocita sejtek száma, a melanin mennyisége viszont igen. A lentigonak többféle formája van. Van, ahol megnő a melaconiták, tehát a festéksejtek száma, de van, ahol nem emiatt alakulnak ki a barna foltok, hanem mert például elszarusodik a bőr, és ezért tűnik barnának.

Mire kell figyelni, ha szeplős a bőröd?

A szakértő szerint az egyetlen dolog, amiről nem szabad megfeledkezni, az a fényvédelem. Ezzel nemcsak a bőrödet óvhatod meg a káros sugárzástól, de a pöttyök erősségét is csökkentheted.

„Megfelelő fényvédelemmel a szeplők látványossá válása is megelőzhető. Érdemes azonban tudni, hogy nemcsak az számít, hogy mekkora faktorszámú egy adott készítmény, hanem az is, hogy milyen UV-spektrumot ölel fel. A szeplőket ugyanis az UVB-sugarak mellett az UVA-sugarak (ezek okozzák a bőr idő előtti öregedését) is provokálhatják, ezért olyan fényvédőt célszerű választani, ami mindegyiket blokkolja. Fontos dolog még, hogy az UVA-sugár képes átjutni az ablaküvegen, így aki sokat utazik (autóban vagy tömegközlekedéssel), illetve ablak mellett ül és dolgozik és eközben napfény éri, szintén számolhat a szeplők sötétedésével. Ilyen esetekben is fontos a fényvédő használata” – emeli ki a bőrgyógyász, aki azt is hozzátette, hogy a fehér bőrű, természetes szeplőkkel megáldott emberek védtelenebbek az UV-sugárzással szembe, emiatt fokozottan ki vannak téve a bőrrák kialakulási kockázatának. Nekik még inkább szükséges vigyázniuk a bőrükre, és ez nemcsak a napfényre, de a szoláriumra is igaz.

Bőrápolás és bőrvizsgálat

A szeplős bőr nem érzékenyebb, mint a normál bőr, ezért ugyanúgy kell tisztítani, mint egy átlagos bőrt, például kímélő tisztítóval. Pattanások és miteszerek esetén pedig szintén az erre való készítményekkel ajánlott elvégezni a mindennapos ápolási rutint.

Jó, ha mindenkinek van annyi egészségtudatossága, hogy ismeri a bőrét, és ha egy szeplős területen olyasmit lát, ami elüt a többi szeplőtől (például sötétebb, szabálytalanabb szélű, kiemelkedőbb, csomószerű), azt tanácsos mielőbb megmutatni egy orvosnak – hívja fel a figyelmet a szakértő. – Ha viszont nem változik a jellege, akkor nem kell vele foglalkozni, és nem muszáj rendszeres kontrollra sem járni, mivel a fiatal korosztály nem veszélyeztetett a bőrdaganatok szempontjából.

Emellett gyakran merül fel az a kérdés, hogy kell-e kezelni, kezeltetni a szeplőket? A válasz az, hogy nem. Az időskori lentigók esetében léteznek kezelési módok, de a klasszikus szeplőnél nincsenek ilyenek, és nem is szükségesek. Halványító technikák elérhetők (lézer, villanó fény), ám ezek nem túlságosan hatékonyak. Ezek helyett a legjobb arra törekedni már fiatalkorban is, hogy az illető elfogadja a pöttyeit és fokozottan figyeljen a napvédelemre, ami a megelőzés kapcsán is sokat jelenthet.”

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:dr. Torma Katalin, bőrgyógyász
icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo