Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Anya csak egy van

Anya csak egy van

Képzeld csak el a jelenetet: édesanyád az iskola előtt vagy egy bevásárlás közben megfogja a kezed… Ha kellemetlennek érzed, nem te vagy rosszul bekötve, ez olyan igazi kamaszos dolog. Azonban van egy fő szabálya: nem bánthatod meg az édesanyád! Ne feledd, neki te még hatvan évesen is az a csöpp gyermeke maradsz, mint akit a világra hozott, ő az aki mindent megbocsát neked, akit a “ női “ praktikákról is bármikor kikérdezhetsz!

Régen volt már, amikor kéz a kézben mentetek anyával az óvodába, a játszótérre. Az idő eltelt, fiatal férfi lettél, el kell engedni ezt a dolgot is. Megváltozott a kapcsolat közted és a szüleid között, apa büszke arra, hogy “pasis” dolgaid vannak - persze anya is -, de neki ez fájdalmasabb. Nem akarsz már vele összebújva mesét olvasni, nem kell uzsonnát csempésznie a tankönyvekkel teli hátizsákodba, nem várhat toporogva a gimnázium előtt. Nem akarsz vele már annyit beszélni, vannak titkaid, megnőttél, más lettél. Ám anya csak egy van, nem szabad, hogy azt érezze, a vacsora - takarítás - tiszta ruha - zsebpénz körön túl kizártad őt az életedből. Íme néhány tesztelt és bevált anyapuhító, anyamosolyító tanács!

Aggódásmentesítés

Egy anya mindig aggódik, ez a szerepkör része. Kérdéseket akar neked feltenni, tudni akarja hol vagy, kivel vagy, mikor jössz haza. Lehetnek titkaid, de a közös élethez szükséges fontos információkat oszd meg vele! Ha éjfélkor kell hazamenned, - mert ebben egyeztetek meg - akkor érj haza időre, így a következő alkalommal már kevésbé fog aggódni. Beszélj neki a barátnődről, barátaidról, értékelni fogja, ha beavatod a titkaid egy részébe, s így nem fog kérdezősködni.

Tedd fel

Te is kérdezhetsz tőle. Repdesni fog a szívében, ha azt érzi szükséged van rá és a tanácsaira. S hidd el, nem csak anyaként, élettapasztalattal teli felnőttként, hanem nőként is segíthet neked egy probléma megoldásában. Ez a bizalmas viszony erősítheti a kapcsolatotokat, s anya is rá fog jön, ez sokkal fontosabb mint hogy a kezedet megfogja az utcán.

Engedj

Hirtelen több szabadságot, függetlenséget szeretnél magadnak kamaszként? Ez érthető. Mint ahogyan az is, ha anya ezt nehezen emészti meg. Megoldásként keress olyan, anyás programokat, amik egy tizenéveshez illenek. Hívd el teázni, színházba, kiállításra, járj egy kicsit a kedvébe, megérdemli! Ha felajánlod neki még egy focimeccsre, koncertre is elmegy veled, holott ezt lehet még apával sem tette meg, de te a fia vagy! Ráadásul ezekből a programoktól érezni fogja, már nem a “kisfia vagy”, büszke lesz, hogy egy fiatal férfi a kísérője.

article image

Nyílj meg

Anya rögtön észreveszi ha gond terhel, ha bánatos vagy, stresszeled magad, szorongsz. Nem bújhatsz el előle, mert - lásd az aggódás-faktort - ő az édesanyád, aki segíteni akar neked, akinek fáj, ha téged valami nyomaszt. Megelőzheted a kérdéseket, a folyamatos érdeklődését, ha megnyílsz neki és elmondod mi fáj, - mégha ez nem is olyan könnyű kamaszként - vagy megkéred, hogy egy kicsit hagyjon magadra, s később megbeszélitek.

Légy egyenes

Anya jól ismer, átlát a szitán, ezért hidd el mindig az őszinteséget értékeli legjobban tőled. Légy vele egyenes, ne vetíts, ne terelj. ne zárkózz be! Mondd kedvesen a szemébe, hogy ha most éppen egyedül akarsz lenni, most nem szeretnél vele beszélgetni, most más dolgod van. Ezt nem veheted be minden nap, de ha kamaszként érett anya-fiú kapcsolatot alakítasz ki első számú rajongóddal, akkor meg fogja érteni, hogy van olyan pillanat, amikor hátra kell lépnie, amikor csendben kell maradnia. Nem egyszerű dolog ezt kialakítani, de megéri, mert anya az, aki bárhol, bármikor, bármit megtenne érted.

Ennél szebb dolog pedig nem létezik a világon…

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo