Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Kirándulási kisokos

Kirándulási kisokos

Úton lenni jó! Gyalog a legjobb. Persze nem az autópálya mellett, hanem a zöldben, hegyen-völgyön, túrázva, vándorolva. Barátokkal, végig nevetve a kirándulást, vagy egyedül, csendesen elmélkedve, beszívni az erdő levegőjét, a madarak csicsergését, elcsípve egy őzgida pillantását. Fürödj meg az erdő csendjében, tisztább lesz tőle a tested, a tüdőd s a lelked is! Adunk hozzá 5 + 1 tippet, hogy ezt hogyan csináld!

Itt a tavasz, nincs már sár, nincs hideg, zöldül a rét, az erdő, semmi indokot nem tudsz már kitalálni, hogy ne kelj útra. Kirándulni jó, ráadásul rettenetesen egészséges. Napi tízezer lépés csak leírva látszik soknak, ez egy három órás túra alatt simán teljesíthető. Nem kell hozzá speciális sporteszköz, csak a megfelelő ruházat, egy jó bakancs, ami akár évtizedekig is kibírja, a túrázás nem divatbemutató. Ám a ruházatra is oda kell figyelni, ráadásul van még néhány hasznos tipp, amire oda kell figyelni mielőtt útra kelsz, nehogy megkeserítse az élményt egy rossz cipő, a hátadat megfájdító zsák, vagy a kulacsból kiboruló, mindent eláztató víz.

article image

1. Ne spórolj a cipőn!

Ne a kedvenc, kitaposott futócipődben indulj útnak, túrázóknak tényleg érdemes erre a célra kialakított cipőt viselniük, főként, ha nem csak vízszintes terepen és döngölt földúton tervezed a menetet. Legyen a talpa vastag és talajtartó, mégis hajlékony, legyen kényelmes, tartsa a bokád, s persze nem árt az sem ha vízhatlan!

2. Legyen külön túrazsákod!

Egy túrahátizsák és egy divatos iskolai hátizsák között óriási a különbség. A gerincedre nagyon kell vigyáznod! Az igazi túrazsák nem simul a hátadra, merev kiképzése segíti, hogy szellőzzön túra közben a hátad, ráadásul ne nyomjanak oldalba a bepakolt tárgyak. Az egynapos kirándulásokhoz elég egy 30 literes kis zsák is, de minél hosszabb kirándulást tervezel annál nagyobb zsák kell. Ez sem egy évente változó tárgy, a túrázók becsülik a régi darabokat, mert azt jelzi, nem tegnap kezdted a természetjárást.

article image

3. Készülj fel mindenre!

Tavasztól a rövidnadrágos túrázás a divat, de mindig legyen nálad esőköpeny, száraz póló, nadrág, váltó zokni! Ne feledd a sapkát, kendőt vagy kalapot, ezek a tűző nap ellen elengedhetetlen viselet!

4. Felejtsd el a cukros italokat!

Legyen jól záródó kulacsod, a legjobb a fém, ami tartja a hőt. Ne tegyél bele szénsavas üdítőt, mert egyrészt felrázódik a gáz és rajtad fog nevetni mindenki, amikor a kupakot letekerve arcodba robban a lé, másrészt ez nem oltja a szomjad. Friss vizet tölts bele, s ha az utad forrás mellett visz el, ott pótolhatod, ha az útirányban nincs erre lehetőség, akkor vigyél tartalék folyadékot is! Nem árt, ha sebkötöző tapasz és fájdalomcsillapító is van nálad.

5. Töltődj fel!

Útközben a lelked és a tested fog feltöltődni, de fontos, a telefonodban is legyen erő, hogy ha bajba kerülsz vagy másnak kell segítened, akkor ennek ne legyen gátja a lemerült telefon!

+1. Tervezz!

Készülj fel a túrára, szerezz be térképet, töltsd le a túra útvonalát okostelefonra, tervezd be a pihenőket, tudd, hogy a betervezett táv mennyi időt vesz igénybe! Úgy tervezz, hogy ne csússz bele a sötétbe, amikor nem látod a jelzéseket - amiket persze nem árt ismerned - nincs rosszabb dolog mint este eltévedni az erdőben.

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo