Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Vedd fel a nyúlcipőt!

8 dolog, amiért a futás remek mozgásforma

Vedd fel a nyúlcipőt!

Az emberek kétfélék, ha a futásról van szó: vagy szeretik, vagy utálják. Pedig ez a megosztó mozgásforma az egyik legegyszerűbb mód a sportra. Egy jó futócipő, és egy alkalmas terep elég ahhoz, hogy némi kezdeti nehézség után élvezzük a pozitív hatásokat. Merthogy van bőven belőlük.

Ha még sosem futottál, azért, ha csak hébe-hóba merészkedsz ki a pályára, akkor azért tedd rendszeressé az életedben ezt a mozgásformát! Még ha eleinte nehéz is elindulni, küzdelmes és fárasztó teljesíteni a kitűzött távot, hidd el, megéri! Máris elmondjuk miért!

Egészségesebbé tesz

A futás jótékonyan hat az állóképességre, a szívműködésre, serkenti a vérkeringést, erősíti és rugalmassá teszi az izomzatot, az ízületeket és a csontozatot, serkenti az agyagcserét, egészségesebbé teszi a bőrt, és még jobban is aludhatsz tőle.

Karban tartja a tested

Remek formát kölcsönöz, és nem csak abban az esetben, ha egy kis súlyfelesleggel küzdesz. A futás izmosít, formál, ráadásul jót tesz a gerincnek, ezáltal javít a tartáson. Energikusabb, fittebb, aktívabb lehetsz, szóval, ha egészséges megjelenésre vágysz, és arra, hogy jól érezd magad a bőrödben, irány a pálya!

Segít a változásokban

A futás saját tested változásaival is segít megküzdeni. Rendszeres mozgással jobban megismerheted a fizikai felépítésed, a működésed, és a tested reakcióit, de képbe kerülhetsz a képességeiddel, és határaiddal is, aminek köszönhetően lelkileg és mentálisan ellenállóbbá válhatsz.

Lelkileg kiegyensúlyoz és örömet okoz

Ideges vagy? Feszült napod volt? Rossz kedved van? Összevesztél valamelyik barátoddal? Netán a szüleiddel? Vagy egyszerűen csak zsong a fejed, és nem bírsz egy helyben maradni? Fuss! A mozgás endorfint, vagyis boldogsághormont szabadít fel, megnyugtat, felszabadít, pozitív érzelmekkel gazdagít, nem csoda, hogy gyógyír a léleknek.

Futás közben ráadásul minden gondot ledobhatsz magadról, elűzheted a negatív gondolatokat, ha zenét is hallgatsz közben, garantált a jókedv, a gyakorlat végeztével pedig az elégedettség.

Viszlát stressz!

Segít a stressz elleni küzdelemben is. A rendszeres mozgás szabályozza a feszültségszinted, oldja a szorongást, fejleszti a problémamegoldó képességed, és könnyebbé teszi a kihívásokkal való megküzdést. Egyszerűen levezetheted az energiád, és kiegyensúlyozottabbá válhatsz.

Kitartást tanít

Ha futsz, és kitűzöl magad elé egy célt, az olyan, mintha egy feladatot teljesítenél. Összeszeded minden erődet (testileg, lelkileg és mentálisan is), hogy megvalósítsd terveidet. Így fejlesztheted és növelheted kitartásod, amit életed számos egyéb területén is kamatoztathatsz majd.

Szárnyaljon az elméd!

Javítja a memóriát és a koncentrációt, összeszedettebbé tesz. Futás közben több oxigén jut az agyba, így aztán igazán szárnyalhat a képzeleted. Előtörhet kreatív éned, rájöhetsz bizonyos összefüggésekre, a feladataid, tanulnivalód kapcsán is megvilágosodhatsz, és remek terveket ötölhetsz ki.

Önbizalom a javából

A futás kimozdít a komfortzónádból, és rengeteg dolgot tanít meg önmagadról. Általa közelebb kerülhetsz magadhoz, megnőhet az önbizalmad, az önbecsülésed és az önértékelésed. Emellett magabiztosabb lehetsz, és jól érezheted magad úgy, ahogy vagy.

Tipp: Ha most vágsz bele ennek a mozgásformának a gyakorlásába, de ha már régebb óta űzöd, akkor is, fogadj meg pár apró tanácsot:

  1. jelölj ki futós napokat a hétből, alakíts ki egy rendszert magadnak

  2. mindig melegíts be futás előtt és lazíts le utána, ezzel megelőzheted a sérüléseket

  3. légy türelmes magaddal, kezd kis távokkal, és figyelj a tested jelzéseire

  4. gondoskodj a folyadékpótlásról és a tápanyagbevitelről

  5. hagyj időt a pihenésre, regenerálódásra

Bízz magadban, soha ne add fel!

icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo