Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Tanácsok tesiórás futáshoz

Tanácsok tesiórás futáshoz

A testnevelés órák általában vegyes népszerűségnek örvendenek a diákok körében. Van aki alig várja, van aki a kínok kínját éli át, megpróbáltatásnak éli meg a kötelező mozgás óráit. Főleg, amikor előkerül a tanár kezében a stopperóra és elhangzik a bűvös szó: futás.

Az iskolában az egész napos ülés miatt, jót tesz, ha egy-egy tesióra erejéig felállunk és átmozgatjuk magunkat. A néhány bemelegítő iskolakör lekocogása például fejleszti a tanulási képességeket és pszichésen is jó hatással van, felráz, jobb kedvet csinál. Emellett a futás, egy remek test-karbantartó, állóképesség javító sport is, azonban van pár szabály, amit fontos betartani, ha nem szeretnéd sérülés miatt kihagyni a következő pár hónapban a testnevelésórát!

Futni mindenki tud.

A futás egy elemi mozgásunk, kisgyerekként a járás után magunktól eredünk futásnak. Annak érdekében, hogy az örömforrás legyen az iskolai tornapályán is a fájdalmak, kudarcok forrása helyett, Hegedűs - Végh Zsófia gyógytornász, a ZsóFizió Mozgásközpont vezetője ad néhány jó tanácsot.

pixabay.com
pixabay.com

Legfontosabb a jó cipő!

A futás szerencsére nem nagy befektetésekkel járó sport, úgy, mint a szörfözés vagy lovaglás. Futásnál a legfontosabb a cipőd! Nem mindegy mit viselsz a lábadon tornaórán. Ha nem megfelelő a lábad boltozata, illetve nincsen megfelelő alátámasztás és erő eloszlás, azzal több ízületedet is túlterhelheted.

Ha biztosra akarsz menni, erre a legjobb megoldás egy talpvizsgálat az iskolaorvosnál, sportorvosnál vagy egy gyógytornásznál - lehetőleg járás közben végezve - amellyel megtudhatod milyen dőlésű a bokád és milyen lábbelire van szükséged. Nem a luxusmárkák horrorisztikus árain van a lényeg, jó minőségű futócipők, talpbetétek olcsón beszerezhetők a nagyobb boltokban, ahol a sportoló eladók is tudnak segíteni a választásban.

Bemelegítés nélkül egy tapodtat sem

Sokan gondolják azt, hogy a futás előtt nem szükséges a bemelegítés, mert a futás maga a bemelegítés. Ez nagyon rossz megközelítés. Gondolj csak bele, mi történik, ha nekivágsz nagy lendülettel a három iskolakörnek az egész napos ülés után, a hideg izmaiddal. Szegények, azt sem tudják mi történik velük és hogyan alkalmazkodjanak ilyen gyorsan. Így könnyen meg is sérülhetnek.

Bemelegítés hatására az izmokban több hajszálér nyílik meg, javul a keringés, és javul az izmok oxigénellátottsága is. A bemelegítés a testnevelésórák kezdő eleme, de ha te valamiért lemaradtál volna róla, futás előtt mindenképp szánj rá időt! Mozgasd át ízületeidet - bokától a nyakig -, körözz velük. Végezz, fokozatosan növekvő intenzitás mellett, dinamikus gyakorlatokat, majd a futás elején egy kis futóiskolát, lassú kocogásból váltva rövid vágtákba.

Figyelj a fokozatosságra

Ha kedvet kaptál a futáshoz és szeretnéd szabadidődben is kipróbálni magad, nem kell elsőre a maratoni távot célba venned. Bár az interneten számos edzésterv található arról, hogyan állítsd össze a saját futóprogramodat emellett mindenképpen kérd ki a testnevelőtanárod véleményét, aki ismerve képességed, alkatod, készíthet neked egyéni tervet is a futáshoz.

pixabay.com
pixabay.com

Ne hagyd ki a nyújtást sem

Biztos unalmas, annyiszor hallottad már, de nyújtani muszáj! Persze csak akkor, ha jót akarsz magadnak. Ha az órán már nem maradt rá idő, te ne hagyd ki. Nyújtsd át magad az öltözőben a szépen kitartott statikus nyújtó gyakorlatokkal.

Ha figyelembe veszed a fent leírtakat, könnyen elkerülheted a testnevelésórán futás közben gyakrabban jelentkező panaszokat. Ezek a térdhajlító izmok, térd körüli panaszok, sípcsonti fájdalmak, Achilles-ín és boka, esetleg sarokcsonti fájdalmak.

Így jókedvet és feltöltődést is hozhat a tesiórás tíz perces futás a matek és fizika óra között!

icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo