Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Légy népszerű: sportolj!

Légy népszerű: sportolj!

A népszerűség nem egyenlő azzal, hogy valaki teleaggatja magát divatos holmikkal vagy slágerlistás zenekarok koncertjeire vesz jegyet, esetleg az éppen harsány színre festi a magazinokból ellesett módon megtépett haját. Vannak olyan dolgok, amik állandó modernséget és minőséget biztosítanak. Ezek egyik ékköve a sport, a sportolás. Irigykedsz, amikor a lányok megfordulnak a vízilabdás srácok után? Vagy jobban örülnél a barátnőiddel, ha a fiú osztálytársaid nem a szinkronúszó csajok fotóit bámulnák? Bújj elő a szobád mélyéből, tedd félre a mobilod és inkább azzal hívd fel magadra a figyelmet te is, hogy fitt vagy és sportolsz.

A sport egészséges

Ez nem vitás, testet és lelket egyaránt karbantartja, fejleszti. Kamaszkorban, amikor hónapok alatt is változhat a tested, akár több centis növekedéssel, vagy éppen súlyváltozással - mindkét irányban - még jobban érdemes odafigyelned az egészségre is. Ráadásul a kamaszkor az emberi életszakaszok egyik leghiúbb időszaka. Erősen meghatározhatja a közérzeted, hogy milyen a külsőd, hogy ki mit gondol rólad. Kamaszként igyekszel mindenáron megfelelni a feléd támasztott elvárásoknak. A kihívásokkal szembenézni márpedig igazán testben - fejben fitten lehet.

Ráadásul a rendszeres sportolás - még ha csak hobbi is - olyan lelki erőt ad, aminek segítségével az iskolai, magánéleti téren felbukkanó problémáid is könnyebben orvosolhatók. Márpedig problémák jönnek csőstül, ugye?!

Sport és a jobb jegyek összefüggenek

A testmozgás és a jó mentális egészség közötti összefüggések már a tudomány számára is jól ismertek. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás segíthet enyhíteni a depressziót és az iskolai szorongást. A skóciai Dundee Egyetem Egészséges test - Egészséges elme, sportra buzdító programjában így összegezte a sport jótékony hatásait: 

  1. Nő a boldogság érzetért felelős hormon, az endorfin szintje

  2. Javul az alvás minősége

  3. Csökken a stressz és a szorongás

  4. Javul az agy kapacitása, így a tanulás gyorsabb, eredményesebb

  5. Nő az önbecsülés és önbizalom

https://www.dundee.ac.uk/ise/about/hbhm/#!faq-2

Ha unalmas, akkor nem válik be

Ritkán hoz lázba valakit – főleg, ha gyerekkorában nem sportolt – hogy egy izzadtságszagú tornaterembe járjon le edzeni hetente többször vagy, hogy kocogjon az atlétikai pályán körbe-körbe. Ez igencsak keveseknek jön be. Ezt a testnevelő tanárok, edzők is tudják. Körtvélyesi Miklós, a Körte Hegyi és Vízi Sportok Egyletének vezető oktatója szerint, például „a tinédzsereknek célszerű olyan sportágakat kínálni, amelyek egyszerre vagányak, menőnek számítanak, és kicsit több van bennük, mint egyszerű sportolás.”

https://csalad.hu/csaladban-elni/kamaszok-a-palyan-az-e-sporton-tul-is-van-elet

Ráadásul a sport nem csak testmozgás, lelki bajokra is orvosság. Kikapcsol, elfeledteti a napi gondokat akár egyedül, akár társaságban teszed.

Találd meg a saját sportod

Ha azt szeretnéd, hogy a testmozgás az életed része legyen, az csak úgy megy, ha megkeresed azt a sportágat, ami legjobban fekszik neked. A sportok listája bőséges, találd meg azt, amiben jó érzed magad, amit elbír az időbeosztásod a tanulás mellett és a család pénztárcáját sem terheli meg. 

  1. Ha nem bántad a Cooper futást testnevelésórán, bírod a monotonitást, a hosszú távokat, illetve a terepfutásról is az izgalom és a természet közelsége jut eszedbe, az unalom helyett, akkor egyszerű dolgod van! Kocogni, futni bárhol bármikor lehet. Ráadásul a futás nagyon jó hatással van az állóképesség fejlesztésére. Ha szereted a magányos sportokat, és szívesen gyűjtenéd a kilométereket, az országúti kerékpározás és a teljesítménytúrázás is jó választás lehet.

  2. Ha izgalomra vágysz, akkor válassz egyet az extrém sportok közül! Mássz hegyet - falat, menj vízre szörffel, SUP-pal, vitorlással. Télen elő a snowboarddal, sílécekkel. Az evezős sport, a kajak, a kenu is nagy kihívás, magyar sikersportág.

  3. Szereted az akciófilmek hőseit? Küzdj te is! A harcművészeteknél, küzdősportoknál fontos tényező a fegyelem, belső erővel ruház fel, tiszteletre és alázatra nevel. Ráadásul megtanulod megvédeni magad s másokat is, ha kell. Természetesen soha ne élj vissza az edzéseken tanultakkal!

  4. Ha közösségi ember vagy, nézz körül a csapatjátékok között! Ezeknél a sportágaknál a csapatszellem, a sport közösségformáló ereje ad óriási erőt. A labdajátékoknál adott a jó közösség, hasonló elvekkel, akarattal, ami a beilleszkedésedet segítheti bárhová is kerülsz később. Ha még egy jó edzőt is sikerül találnod, aki megfelelő pedagógiai érzékkel tudja motiválni a csapatát, akkor a sikerélmény biztos nem marad el.

icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo