Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Rejtély ez a rejtvény

Rejtély ez a rejtvény

Három betű, becézett férfi név, mi az? Hozzád is intézett már hasonló kérdést a fülesfotelben ülő nagymama, aki nagy elánnal tölti ki a rejtvényújságot? Meglehet, ez az elfoglaltság az idősebb korosztály közkedvelt tevékenységei közé tartozik, pedig igazán remek szórakozás lehet bárkinek, korosztálytól függetlenül.

Rengeteg féle fejtörővel találkozhatsz az újságárusnál, a szókeresőtől és sudokun át skandináv rejtvényig kezdve mindenfélével élesítheted az elmédet. Hogyha egyszer ráérzel, akkor nehezen fogod tudni abbahagyni. De persze miért is kellene?

Nem csak idősek agytornája

A rejtvény szó hallatán sokakban egy nagyszülő jelenik meg, ahogy orra hegyén pihenő olvasószemüveggel igyekszik megfejteni a vicc csattanóját a skandináv rejtvényfüzetben.

A talány megfejtése igazán nagy szenvedéllyé tud válni. Vesd fel egyszer a rejtvénykedvelő személynek a családban, hogy rendezzetek versenyt, vagy csak csatlakozz mellé és gondolkodjatok együtt a megoldáson.

Miért jó?

A legtöbb magazinban, újságban van rejtvény, némelyikben több fajta is megtalálható. Nem kell hozzá más, csak egy íróeszköz és csavaros észjárás, hiszen olykor nagyon megdolgoztatja az agyad a egy-egy feladvány. Túl azon, hogy szenzációs agytorna, szélesítheted az ismereteidet, tájékozottabbá válsz általa, könnyebben átlátod az összefüggéseket, gyarapítja a szókincset, segít levezetni a stresszt és nem utolsó sorban a kudarc és sikerélmény érzését is megtapasztalhatod. Előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül teljes egészében megbirkózni egy feladattal, de ha kitartóan fejtegeted a feladványokat, idővel igazán profivá válhatsz.

De mégis mikor?

Nagy előnye a játéknak, hogy sok eszköz nem kell hozzá, tulajdonképpen bármikor lehet űzni. Tömegközlekedésen, strandon, szabadidődben, de még barátok között bajnokságot is rendezhettek, ahol időre kell kitölteni a fekete-fehér négyzeteket. Isteni szórakozás, dolgoztassátok meg az agytekervényeiteket.

A keresztrejtvényfejtéshez nem kell sok idő. Van 5 perced, mert vársz a buszra? Kapd elő a füzetet és láss hozzá. Léteznek már applikációk is, ha inkább online játszanál, az sem jelenthet gondot.

97 éve jelent meg először az első fejtörő Magyarországon, és még napjainkban is nagy népszerűségnek örvend. Ha eddig nem kerített még hatalmába az érzés, hogy nekiláss a megfejtésének, akkor itt az ideje kipróbálni. Érdeklődj a nagyszülőknél, hogy nekik melyik a kedvencük, mióta fejtenek rejtvényt, egészen biztos, hogy rengeteg szívmelengető anekdotát fogsz hallani. Attól mert valami régi, még jelenti, hogy idejétmúlt. Hódolj a majd’ 100 éves fejtörőnek és élvezd, ahogy az üres négyzetek betűkkel telnek meg, majd összeáll a vicc csattanója.

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

szabadidő

Uspace.hu logo
Emmi logo