Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Játék, taktika, kultúra egy szóval: Sakk!

Játék, taktika, kultúra egy szóval: Sakk!

Nem tudod mit kezdj a szabadidőddel? Hogyan töltsd el hasznosan az időd, amikor már unod a filmezést, a videojtékok villogását vagy a lógást a barátokkal? Lehet úgy is játszani, hogy közben csiszolod az elméd, igazi éles szemű stratéga leszel, aki ki tudja számítani az ellenfele gondolatait, lépéseit? A jó régi sakkról lesz most szó!

Jó, a sakk így első olvasatra nem hangzik a legizgalmasabb tevékenységnek, hogy a “Z generáció “ tinédzsereként erre pazarold az idődet. A sakk azonban a valóságban nem feltétlenül olyan, mint amilyennek elképzeljük az időseket látva a sakktábla fölé görnyedve, ahogy órákig tologatják a bábukat. A sakkról sok különböző felfogás kering és számos előnye van. Ha szeretnéd megtudni mi mindenre jó, olvass tovább és ha érdekel egy sakkozó család akkor nézd meg videónkat a uspace youtube csatornáján itt.

Újra divat

Manapság a sakk megint egyre népszerűbb. Ez főként a 2020-ban kiadott, népszerű The Queen's Gambit című filmsorozatnak tudható be. A fiatal sakkozó csodagyerek, Beth Harmon történeteit követve a sakk számos bonyodalmát mutatták be a szerzők, a főhős a különböző nyitásokat, védekezési módszereket, számításokat a valós életben is hasznosította. A történetet videomegosztók, közösségi média oldalak de még játékfejlesztők is átvették, ezzel is divatossá téve a sakkot.

A sakkal együtt mást is megtanulsz

A sakk valójában nem egyszerű játék és kissé időigényes is, viszont a közhiedelemmel ellentétben bárki megtanulhatja,. Nem kell hozzá különleges tehetség és még az agytekervények kapacitása is fejlődik általa. Ha szeretnél jól sakkozni - ugyanúgy mint minden más tanulási folyamat az életben - türelemre és szorgalmas gyakorlásra ösztönöz. Azonban ma már a videomegosztókon rengeteg hasznos sakk oktató oldalt találsz, képzettségi szintekre bontva a kezdőtől a versenyzői magasságokig. Kommentárokat, elemzéseket és leckéket is kaphatsz. Rá fogsz jönni, az unalmasnak vélt sakk meglepően szórakoztató, izgalmas és tanulságokban is gazdag lehet.

Barátokat ad

A sakk egy ezer éves játék, bárhol játszható, online oldalaktól kezdve egy park árnyas fái alatt, uszodában a medence szélén, ebéd után vagy éppen osztálykiránduláson a buszon ülve. A sakk egy nagyon jó módja annak, hogy szocializálódj, új barátokat szerezz. Csatlakozhatsz egy sakk klubhoz, de spontán is leülhetsz játszani bárhol külföldön is, hisz a sakk idegenek között is egy közös nyelv. Az egy téves általánosítás, hogy csak a “kockák és a stréberek” sakkoznak, ugyanis a sakk sokféle ember számára vonzó. Gondoltad volna, hogy Bruce Lee és John Lennon is sakkozott? Sakkoznak az amerikai űrhajósok az űrben, a szuperkatonák, az elnökök, sakkoznak az edzőtáborban a Real Madrid focistái, sőt rendszeresen sakkoztak a Star Wars szereplői is forgatások során. A sakkozók jó fejek, vonzzák egymást, a sakkal egy világklub tagja lehetsz.

Mentális gyógymód

A sakkozás rendkívüli pozitív hatással lehet a mentális állapotra: javítja a memóriát, hisz sok számítást és a lehetséges lépések észben tartását igényli. Növeli a tervezési képességet, a stratégiai gondolkodást, hiszen a tervezés, az események előre látása a sakk legfontosabb eleme. Segít gyorsabban kiismerni másokat, hiszen pont az a játék lényege, hogy az ellenfél fejével is gondolkozz, a másik játékos szemszögéből is értékeld a történéseket.

Sakkegyetem

Tovább akarsz tanulni? Egyetemre vágysz? Minden egyetemnek van sakk klubja, pont a játék eddig felsorolt tulajdonságai miatt! Ha beírod a jelentkezésedbe vagy elhinted a felvételi beszélgetésen, hogy sakkozol, egyből másképp néznek rád. Az egyetemek szeretik az olyan hobbikat, amik jól kapcsolódnak a szellemi munkához, a kombinációhoz, a tudáshoz vagy a kritikus gondolkodási készségekhez.

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

szabadidő

Uspace.hu logo
Emmi logo