Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Zsákkal a világ felé

Zsákkal a világ felé

Itt toporog a kapualjban a nyár, hív a kaland, az utazás. Elárulunk egy titkot: van élet a tengeren innen is! Sőt... Még hosszú órákat sem kell utaznod egy jó nyári programért, nem kell súlyos, tömött bőröndöket cipelned. Elég egy hátizsák, irány a természet! Egy napra, kettőre vagy egy hétre, barátokkal, nevetéssel, indulj, vissza a természetbe! Azért, hogy a túra alatt ne érjen kellemetlen meglepetés, jobb ha megfogadod hátizsákos “dress-code” ötleteinket!

A zsák

A világ legpraktikusabb útravalója a zsák. Legyen az tengerészzsák, katonai málhazsák, esetleg speciális, könnyű merevítésű, a Himalája megmászására is alkalmas túrazsák, a lényeg a zsákságban rejlik. Hogy miért? Mert a súlyelosztása a jó pakolás esetén ideális, nem húzza a hátad, nem terheli feleslegesen azokat az izmokat, amiket egy jó túrán használni kell. Az egész háton eloszlik a tömeg, szabadok maradnak a kezek, megmarad az egyensúlyod. Ráadásul a legtöbb zsák ma már a test formájához idomul, így könnyebb mozogni vele, kerékpártúráknál, vízitúráknál is használhatod. A praktikus és ésszerű pakolás így is alapelv és van még pár alapszabály a zsákok világában, amit érdemes betartani.

A jó zsák titka

Nem kell világmárka, hisz nem az Északi sark vagy az Amazonas felfedezésére készülsz - vagy mégis? Van pár alapszabály, ami a zsák kiválasztásánál nagyon fontos. Az első a méret. A kérdés az, hogy hány napos túrákra akarsz bepakolni? Ha csak egynapos kirándulásokat tervezel elég egy 28 literes űrtartalmú hátitáska. Így első hallásra soknak tűnhet a 28 liter, de hidd el, ez a túrázós alapméret! Olyan zsákot keress, melyben van hátmerevítés, nem árt, ha nedvszívó, izzadásgátló anyagból készült. Legyen a zsákodnak a derékra rögzíthető része is, ezzel még jobban fixálhatod a pakkod. A sok kis praktikus zseb és a túrabot tartó pánt alap, mint ahogyan esővédő fólia is. Az utóbbit külön is beszerezheted, de a legtöbb mai zsáknál már beépített gyári alkatrész.

article image

Pakolj ésszerűen!

Ki ne szeretne menőn kinézni, mint egy profi túrázó? Fontos a kinézet, de tudd: egy nyári túra nem divatbemutató. A hátizsák lényege, hogy praktikusan pakold tele, felesleges darabok nélkül, de mindenre felkészülve. Az egy napos túrán is legyen benne váltó póló, akár hosszú ujjas - nyár van, a meleg ruhát most hagyjuk - egy száraz zokni, és persze esőkabát, mert a meteorológusok is tévedhetnek. Az ételt tedd zárható műanyag dobozba, zacskóba, legyen nálad kulacs, ha fémből van, az még hűsen is tartja a vizet. A sebtapasz, a fejlámpa és a bicska is alap túra tartozék.

Egy hétvégére

Ha már egy hétvégét szánsz a túrázásra, érdemes egy számmal nagyobb zsákot vinni, a 35-50 literes lesz a te méreted. A száraz csereruha mellé számolj 3 napi váltás fehérneműt, felsőt, zoknit és lehetőleg mindez nedvességáteresztő anyagból legyen! A nyári éjszaka hűvös is lehet, egy erdőben könnyebben lehűl a levegő, ezért csomagolj egy könnyebb túra pulóvert is. Nadrágból nagyon praktikus, ha olyan darabot szerzel be, melyre rossz idő esetén felcipzározható egy kiegészítő rész, s egy perc alatt hosszú nadrágot varázsolhatsz belőle. Tegyél be gyufát, fejfájáscsillapítót, szappant és persze fogkefét, fogkrémet egy külön rekeszbe, mert az egészség, a higiénia túra közben is fontos.

Hosszabb túrákra

Egy hétre már komoly zsák kell, legalább kétszer akkora lesz a pakkod, mint egy hétvégi túra esetén. Alulra tedd azokat a dolgokat, amiket elég, ha csak a táborhelyen veszel elő. Felülre kerüljön a napszúrás ellen védő sapka vagy kalap, az esőkabát, a száraz pótfelső és a napi élelmed! Na hajtogass kockára! Sokkal könnyebben elfér a zsákodban a túra ruhatárad, ha szabályos kis palacsintákat tekersz a pólókból, a nadrágokból. A profik még egy befőttes gumival is rögzítik a tekervényeket, vízhatlan zacskókban, így a legnagyobb zápor után is marad száraz ruhád! Szerezz be egy speciális, gyorsan száradó, könnyű anyagból készült törölközőt, a legtöbb túrázó ebben nagyot hibázik, az otthoni vagy strandra való darabok rengeteg helyet elvesznek a hasznosabb tárgyaktól. Nagy túrára már elengedhetetlen a gyufa (vízhatlan tartóban), az elemlámpa, power bank a telefonod töltéséhez! Csinálj leltárt, előre, aszerint pakolj, így nem marad le semmi!

Kalandra vágysz? Felejtsd el a telefonos applikációt, szerezz be egy igazi, papír alapú túratérképet, iránytűt, ennél jobb kaland kevés van!

Hajrá, már kezdheted is a zsákfeltöltést!

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

szabadidő

Uspace.hu logo
Emmi logo