Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Meg ne fázz!

Meg ne fázz!

Reggelente köd lepi el az utcákat, az eső már nem olyan kellemes mint egy meleg nyári alkonyon. Már alig megy fel a hőmérő higanyszála 5 Celsius fok felé. Biztos ezerszer hallottad már az elcsépelt figyelmeztetést, hogy “öltözz fel rendesen”, “meg ne fázz”, “öltözködj rétegesen” és hasonlók. Tudod, a közhelyekkel az a helyzet, hogy hiába unalmasak, alapigazságokat tartalmaznak. Ahhoz, hogy betegség nélkül megúszd a hideg időt, most mi is adunk pár hasznos tanácsot, praktikát, ötletet!

Hideg lesz. Nem a természet rendje miatt. Ha olvasol híreket, tisztában vagy vele, a világ kizökkent az utóbbi fél évszázadban megszokott komfortzónájából. Spórolni kell a tartalékokkal, drágul az energia. Az iskolai radiátorokat is csak langyosságig fűtik majd fel a kellemes meleg helyett. Minden ember hőérzete más, legtöbbünknek nem lesz elég az a hőmérséklet, amit az idei téli időszakban megengedhető. Hogy meg ne fázz, az öltözködéseddel tudod kellemesebbé, elviselhetővé tenni ezt a kihívásokkal teli helyzetet.

article image

De hogyan?

A praktikákban egy fiatal, tehetséges stylist és divattervező Natália segít. Nati a környezettudatosság és az uniszex alapokra épülő egyediség jegyében készíti ruháit, ráadásul minden egyes darabot kézzel, maradék anyagok, természetes alapú textilek felhasználásával.

A rétegesség a legfontosabb. Ne egy, nagyon meleg pulóvert vegyél fel, mert azok alatt hamar izzadsz, pláne ha műszálas anyagot is tartalmaz. A rétegesség oda-vissza hasznos megoldás: ha meleged van levehetsz egy réteget, ha fázol akkor felvehetsz egy kardigánt, egy cipzáras felsőt. A lényeg, hogy a felső rétegek ne bebújósok legyenek, ezzel megkönnyíted a váltásokat!

A stylist szerint fontos, hogy a deréktáj, a vese ne fázzon, huzamosabb ideig egy helyben ülve betegséghez vezet, és senkinek nem hiányzik egy felfázás. Ezt a lányok hosszabb fazonú pulóverekkel, tunikákkal védhetik ki. Nagyon fontos, hogy pamut harisnyával is védd magad a hidegtől. Itt az ideje elfelejteni a téli zoknimentességet, kivillanó bokákat, vászoncipőket! Az iskolai váltócipőd se legyen egy sima papucs, hanem válassz inkább egy zárt darabot. A vastag zokni a megfázás elleni harc egyik leghasznosabb katonája!

Legyen egy könnyű, de meleg takaród bent az iskolában, amibe betekerheted magad deréktól térdig, úgy, hogy kényelmesen ülhess az iskolapadban. A tanárnak sem lesz melege, új szokások léphetnek életbe a felelésnél, nem lesz tiszteletlenség, ha nem állsz fel, amikor téged szólítanak.

Felejtsd el a hasított, kilyuggatott nadrágokat!

Ezzel szemben a kockás flanel-ing mindenképpen kötelező darab az idei téli iskolai szezonra - véli Nati. Nagyon jól passzol farmerhez, ráadásul puha és meleg, rengeteg színben beszerezhető. Igencsak jól mutat alá vett fekete, vagy fehér felsővel. Az sem baj, ha egy számmal nagyobb, mert így nem csak laza, hanem elfér alá egy plusz póló is. A garbós nyakú pulóverek melegen és kényelmesen tartanak, ráadásul elegáns megjelenést is biztosítanak.

Az idei téli divatszín a sötétkék és a zöld árnyalatai. Ha divatos is akarsz lenni ne a minimalista garbót keresd, az idei trend a vastagabb, kötött anyagoké.

Kedvenc kombinációm a kiszélesedő leggings, egy túlméretezett pulóverrel vagy inggel, alatta egy garbóval-mondja Nati.

Ideális viselet lehet egy meleg mellény is, ez legyen a benti rétegezés legfelső darabja, amit könnyen le illetve felvehetsz, attól függetlenül, mennyire fázol.

Keller Adél egyetemista, divat videói egyre népszerűbbek az interneten. A fiatal stylist szerint a kényelem is nagyon fontos, ő a bő, kötött pulóvereket ajánlja a hideg napokra: -Egy kötött pulóver adja vissza legjobban a klasszikus, angolszász iskolai- kollégiumi hangulatot. Egy ikonikus pulóver tökéletes ruhadarab a tanteremben is. Melegen és kényelmesen tart, és őszintén, ki ne szeretné oxfordi diáknak érezni magát egy unalmas iskolai napon? A pulóver nagyon jól passzol egy szoknyához, természetesen vastag, pamut harisnyával - de tökéletesen illik fekete vagy kék farmerekhez is. Az idei divat az egyszínű, vagy önmagában mintás, igazi school style. A színek ne legyenek rikítók, a csíkos, mintás, esetleg feliratos pulcsik tarkaságuk miatt kevésbé sugározzák a melegség érzetét.

Tanács: Köss!

Stotz Natália szerint nem nagy ördöngösség kötni, bárki megtanulhatja egy óra alatt az alapokat, sok segédanyag van a témában az interneten. Egy saját kezűleg kötött pulcsi elkészítése is nagy élmény, olcsó és jó minőségű fonalakat is könnyen be lehet szerezni, de a nagyi, régi pulóverét is vissza lehet bontani alapanyagként.

Forró ital + melegítőpárna

A hideg napokra már most szerezz be egy hőtartós termoszt. Olyat, ami egy forró teát vagy kakaót, akár több órán át is melegen tart. Egy-egy korty szünetekben a forró italból belülről melegíti a tested, hatására pillanatok alatt átjár a melegség érzete a fejed búbjától a talpadig. Hasznosak a melegítő párnák, hőpalackok is. Egy mozijegy vagy egy hamburger áráért már kedves, plüss figurás melegítő vizes tömlők is beszerezhetők. Ezekbe forró vizet töltve órákon át meleg lesz. Ha akarod az öledbe teheted, ráülhetsz, a hátad neki támaszthatod vagy ráhelyezheted a lábad.

icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo