Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Ősi szimbólum vagy modern önkifejezési eszköz? - A piercing

Ősi szimbólum vagy modern önkifejezési eszköz? - A piercing

Egy biztos: ez a többnyire apró ékszerdarab meglehetősen megosztó dolog, megítélése kultúránként és persze életkoronként változhat. Van, aki elítéli és rosszallóan nézi, míg más szimpatizál vele, esetleg büszkén viseli és az identitása részeként tekint rá.

A piercing eredete

A test díszítésére szolgáló ékszerek több ezer évvel ezelőtt bizonyos népcsoportok és törzsek hagyományait tükrözték, jelölhették az illető rangját, szerepét, adott közösségben való helyét, lehettek vallási és kulturális szimbólumok, jelképezhették a gazdagságot, és egyfajta szépségideált is szimbolizálhatott. A piercingek egyik legősibb, és napjainkban is legelterjedtebb formája az orrpiercing, aminek a története 4000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A régi időkben változatos anyagokból készültek ezek az ékszerek (állati csontok, növényi anyagok, majd később sárgaréz és nemesfém), és nemcsak karikát viseltek az emberek a testük különböző részein, de apró pöttyöket is, ráadásul ezeket előszeretettel hordták a férfiak is. Egyes népeknél ugyanis a fizikai erőt emelte ki egy-egy ilyen dísz, de a férfiasságot is gyakran tükrözte.

Fotó: Pexels, Satish Photos
Fotó: Pexels, Satish Photos

Indiától a nyugati civilizációkig

A köztudatban erőteljesen Indiához kapcsolódó jelkép az idők során szépen lassan beszivárgott más kultúrákba is, még ha nem is ugyanazzal a céllal és jelentéssel. Érdemes egyébként tudni, hogy a klasszikus, díszes orrkarika, amit az indiai nők és asszonyok viselnek még ma is fontos hagyománynak számít. Főleg, hogy a többnyire bal oldalra beszúrt ékszernek (amit gyakran lánc kapcsol össze a fülbevalóval), fontos spirituális jelentése is van: úgy tartják, mindez segíti a gyermekszülést, és enyhíti a menstruációs fájdalmakat. Visszatérve a nyugati világhoz, egyes feltételezések szerint az első nő, aki Amerikában orrékszert viselt, egy francia énekesnő volt, ám a piercing csak évtizedekkel ezután, a 60-as években terjed el szélesebb körben a hippiknek köszönhetően, akik egyfajta megtisztulásért látogattak el Indiába, és jelképként vitték haza magukkal a piercingviselést.

Miért viselik, és mit közvetít?

A piercing a modern időkben inkább divat, mint vallási vagy spirituális meggyőződés, bár a 70-es és 80-as években nem meglepő módon a lázadást jelképezte. A közvélemény persze ma is gyakran tekint így a piercinget viselő emberekre, főleg, ha az ékszer extrémebb helyen van elhelyezve, esetleg nagyobb számban. Ennek ellenére, a sokak számára önkifejezést jelentő ékszer az évek során előtérbe került és elfogadottá vált, és nem csak a fiatalok körében. Az, hogy pontosan mit közvetít egy ilyen ékszer, mindenki számára eltérő. Van, akinek ma is a lázadást és vagányságot, van, akinek a személyisége részét, míg másoknak lazaságot, vagy éppen csillogást, de olyan is akad, aki valamilyen keleti kultúrához érzi magát közel, és emiatt rakat magának piercinget.

Lyukasztás örökre?

Ahogyan egy fülbevaló helye, úgy a piercing miatt kiszúrt, vagy kilőtt lyuk is maradandó, hacsak nem válsz meg az ékszeredtől pár hét elteltével, amikor még össze tud forrni a bőr és szövet. Hosszú hónapokig és évekig tartó viselés után viszont megmarad az apró ék helye (ez már nem annyira apró), ami ha szembetűnő helyen van, egész életed során emlékeztetni, és látszódik fog majd. Többek között ezért is erősen megfontolandó, hogy belevágj egy ilyen dologba.

Fotó: Unsplash, Andriyko Podilnyk
Fotó: Unsplash, Andriyko Podilnyk

Előnytelen helyzetek

Minden bizonnyal te is sejted, hogy egy ilyen testdísz nem minden élethelyzetben előnyös. Például egy állásinterjún, még ha nem is ez alapján ítélik meg a tudásodat és képességeidet, nem feltétlenül vet jó fényt egy hatalmas karika a szájban, vagy épp egy szintén méretes szemöldökékszer. Akármennyire is élünk modern világban, vannak azért olyan munkakörök (gondolj csak az orvosi szakmára, vagy esetleg egy üzemi munkára, ahol még balesetveszélyes is egy ilyen ékszer), amik nem igazán kompatibilisek a piercing viselésével, és persze megítélésével.

Belevágjak vagy ne?

Ha piercingen gondolkozol, a legfontosabb dolog, hogy hagyj gondolkodási időt magadnak. Mérlegeld a dolgot alaposan, és semmiképpen se hirtelen felindulásból vágj bele egy ilyen projektbe. Akár több hónapot is kiszabhatsz erre, ami során töprengj el azon, egyáltalán miért szeretnél ilyen ékszert, beszélj olyanokkal, akiknek esetleg már van (vagy akartak, de végül nem csináltattak), és a szüleidet se hagyd ki, hiszen ők is sorakoztathatnak fel pro és kontra érveket, ráadásul, ha még nem vagy nagykorú, muszáj az ő beleegyezésüket kérned. Tartsd szem előtt azt is, hogy csupán divatból, közösségi nyomásra, vagy a menőségi faktor reményében nem érdemes itt-ott kilyuggatnod magad, mert ennek lehet, hogy csak megbánás lesz a vége.

Források: 24.hu, inkmantattoo.hu

icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo