Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Fiú vagyok és hosszú a hajam

Fiú vagyok és hosszú a hajam

Nemcsak a lányok növeszthetik meg a hajukat, fiúként is hordhatsz fülig érő, félhosszú vagy hosszú frizurát, ha neked ez tetszik, vagy olyan stílus áll közel a szívedhez, amiben valamit jelképez a hosszú haj.

Akármilyen korban is éltünk és éljünk, valahogy mindig megosztó téma a fiúk és férfiak hosszúhajúsága, pedig jócskán van példa erre a kinézetre az elmúlt évezredekből és évszázadokból, a történelmi alakoktól kezdve a tudósokon és művészeken át a színészekig, és ne felejtsük el Jézust sem, akit szinte kivétel nélkül hosszú hajjal ábrázolnak a különféle alkotások.

Hosszú haj a történelemben

Számos korban preferálták tehát a hosszú hajat a férfiak, a görögöknél például Nagy Sándor uralkodásáig ezt viselték az erősebbik nem képviselői. A középkorban is népszerűek voltak a fürtök, ahogyan a reneszánsz és barokk is hirdette bizonyos mértékben ezt a viseletet. A magyar történelmi alakok között is akadnak bőven terebélyes hajkoronájú férfiak, gondolj csak Rákóczi Ferencre, Zrínyi Miklósra, vagy az államalapító Szent Istvánra.

Divat, önkifejezés és a választás szabadsága

Mindegyik fontos érv a hosszú haj mellett, így kinek ezért, kinek azért esik a választása arra, hogy megnöveszti. Fontos szempont az is, hogy fiúként is dönthetsz arról, hogy rövid, vagy éppen hosszú hajat szeretnél. Különbözőek vagyunk, mindenkinek más az ízlése, és ez így van rendjén. Tehát, ha úgy érzed, a hosszú haj az egyediséged, egyéniséged és személyiséged része, vagy csak követnél egy aktuális trendet, ami felkeltette az érdeklődésed, akkor bátran vállald a hajad, és ne hagyd, hogy külső vélemények befolyásoljanak.

Cikiznek miatta, mit tegyek?

A hosszú hajú fiúknak mindig is nehezebb dolguk volt abban a tekintetben, hogy sok sértés éri őket azért, mert nem rövid frizurát viselnek. A leggyakrabban a kortársak tehetik szóvá, viccelődéssel, cikizéssel, gúnyolódással jelezhetik furcsállásukat, de sajnos a szülői és nagyszülői generációban is akadnak jócskán olyanok, akik a „Te most lány vagy, vagy fiú?” vagy a „Miért van hosszú hajad, amikor fiú vagy?” kérdésekkel, és hasonló bántásokkal jelzik nemtetszésüket.

article image

A legjobb, amit tehetsz - ami tudjuk, a legnehezebb dolog -, hogy elengeded a füled mellett a kellemetlen megjegyzéseket, és inkább azokkal az emberekkel foglalkozol, és azoknak a véleményére adsz, akik közel állnak hozzád. Ha ez nem sikerül, akkor találj ki magadnak valamilyen frappáns választ, amivel gondolkodásra bírhatod a kritizálóidat. Ehhez akár az idősebb testvéreid, szüleid segítségét is kérheted. Hozz példának, mondjuk, egy olyan múltbéli alakot, akinek szintén hosszú haja volt, és akire a tettei miatt fel lehet nézni. A másik, amit tehetsz, hogy megpróbálod elmagyarázni, miért fontos számodra a hosszú haj. Talán egy filmbéli karakter inspirált, egy zenész vagy művész munkássága varázsolt el, és szeretnéd követni a stílusát, vagy éppen apukádnak, a bátyádnak, a nagyapádnak van hosszú haja, és neked is megtetszett. Ezeket mind-mind el lehet mesélni azoknak, akik sértegetnek, persze csak akkor, ha a támadásuk mértéke nem éri el a zaklatás, és nem megengedett provokáció szintjét. Ha igen, mindenképpen fordulj a tanáraidhoz, szüleidhez vagy más felnőttekhez.

Terjedelmes hajkorona = tudatos ápolás

Nemcsak a felsoroltakkal, de bizony a néha időigényes gondozás lépéseivel is meg kell küzdened, ha a hosszú hajat választod. Gyönyörű tud lenni egy egyenes, hullámos vagy göndör tincsekből álló hajzuhatag, akár lány viseli, akár fiú. Ez viszont csak akkor igaz, ha a tulajdonosa lelkiismeretesen ápolja azt. Habár manapság kifejezetten divatosak a kócos, összetúrt, és akár gondozatlannak tűnő hajviseletek, mindez csak akkor lesz tényleg menő és trendi, ha egyébként rendezett a hajad. A rendszeres tisztítás, fésülködés, és a bizonyos időközönkénti vágások is fontos pillérei a hosszú hajúságnak, amire fiúként is jó figyelni. Főleg, mert ha ezeket elhanyagolod, akaratlanul is összeállhat a hajad (mondjuk alvás közben), sőt, akár rasztásodásnak is indulhat. És, ha már itt tartunk. Ha kifejezetten az összesodort tincsek villanyoznak fel, de valahogy mégis bizonytalan vagy, kérdezz meg másokat, mérlegelj és alaposan gondold át a dolgot. A raszta haj sok kompromisszummal jár (nehezebb ápolás, állandó utánsodrás, húzó érzés a fejbőrön, hajhullás stb.), ráadásul hosszabb távra szól, emiatt is komolyan megfontolandó.

Akármilyen frizurát is válassz, az ápoltságon túl a legfontosabb, hogy neked tetsszen, és jól érzed magad benne, vele. Ha van egy meggyőződésed, vagy ha valamiért különösen fontos számodra a hosszú haj, akkor állj ki mellette bátran, ha pedig bántások érnek, lépj fel ellene, és vedd körbe magad olyan személyekkel, akiknek nincs gondjuk a megjelenéseddel.

icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo