Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Fast fashion üzletek kontra minőség és fenntarthatóság

Fast fashion üzletek kontra minőség és fenntarthatóság

Ruhára mindig szükségünk lesz, és még ha családon belül adogatjuk is egymásnak a holmikat, időnként bizony vásárolnunk kell egy-egy új darabot. Na, de hol, és milyen értékek mentén szerezzük azokat be?

Ma már nagyon könnyen elérhető a ruhanemű, sőt egyre inkább túltermelik őket a világ divatért felelős vállalatai, ami egyrészről hatalmas kínálatot ad a vásárlóknak, másrészről viszont meglehetősen felelőtlen környezetkárosító hatással bír. Kamaszként jó eséllyel nagyon fontos neked az öltözködés, hiszen ezen keresztül igyekszel kifejezni és meghatározni magad. Talán imádsz vásárolni is, újabb és újabb szereléseket beszerezni, nem árt viszont, ha odafigyelsz arra, mit és honnét vásárolsz meg.

Mi a baj a fast fashion üzletekkel?

A fast fashion, vagyis a „gyors divat” egy olyan iparágat jelöl, amely a nagy divatláncolatok által kínált aktuális trendeket igyekszik rohamosan leutánozni és sokszorosítani. Ezek a ruhák, cipők és kiegészítők széles közönség számára is elérhetők, mivel alacsony az áruk, emögött viszont sajnos olcsó alapanyagok és alulfizetett munkaerő áll. Ez a fajta tömeggyártás nemcsak azt teszi lehetővé, hogy akár negyedévente váltogassuk a ruhatárunkat, de azt is, hogy egyfajta hobbiként tekintsünk a vásárlásra. Ez persze minden korosztály számára vonzó lehetőség, és annak ellenére, hogy silányabb minőségű holmikról van szó, jó áraiknak és divatosságuknak sok esetben nehéz ellenállni.

Mennyiség helyett minőség

Habár a fast fashion holmik könnyedén, nagy mennyiségben hozzáférhetők, előnyösebb lehet a jó minőségű, drágább, a hazai dizájnerek vagy külföldi márkák termékeit választani. Az ilyen darabokat sokkal tovább hordhatod, és mivel jó anyagból és igényesen vannak összeállítva, kényelmesebbek, és hosszabb távon lehetnek a ruhatárad részei. A hatalmas gardrób kialakítása csábító lehet, de a „kevesebb, néha több” elve szerint, csekélyebb ruhaállománnyal is lehetséges a változatos és divatos öltözködés megvalósítása.

Turkálós darabok kincsvadászoknak

Egyre nagyobb teret hódítanak a second hand üzletek, ahol igazi kincsekre lehet bukkanni, és ahol a legnagyobb divatmárkákat képviselő ruhadarabokból is válogathatsz. Elképzelhető, hogy nem éppen a legfrissebb trendekre jellemző stílussal találod magad szembe egy turkálóban, de az biztos, hogy egyedi holmikra tehetsz szert, miközben részese lehetsz egy környezetkímélő körforgásnak.

Főszerepben a fenntarthatóság

A töméntelen mennyiségű ruhagyártás sajnos folyamatosan növekvő környezeti terhet ró bolygónkra, ami nemcsak az előállítás szennyező hatása, de az etikátlan munkavégzés szempontjából is problémás témakör.

Éppen ezért érdemes előnyben részesíteni az alternatív lehetőségeket, amelyek közül most ajánlunk is párat:

Garázsvásár, gardróbvásár

Sok városban érhetők el a különféle tematikájú közösségi vásárok, ahol jó áron vásárolhatsz (akár márkás) használt ruhákat, cipőket és táskákat is. Megéri egyszer megnézni egy ilyen bazárt, és nemcsak a hangulat, de a különleges holmik miatt is.

Second hand üzletek újratöltve

Számtalan olyan hely létezik, ahova akár te is beviheted megunt ruháidat, de bármikor betérhetsz vásárlóként is. Ezeket a pontrendszeres bizományi second hand üzleteket ajánljuk:

Hacuka (Szombathely) - megunt ruháidért pontokat szerezhetsz, ráadásul regisztrált közösségi tagként 50%-os kedvezményt kaphatsz

Kapocs (Solymár) - a közösségi ruhatár használt holmik körforgásán alapul, a díjmentes beküldés és átválogatás után szintén kedvezménypontok ütik a markodat

ReRuHa (Budapest, Kosztolányi Dezső tér) - megunt ruháidat, cipőidet, táskáidat itt is leadhatod pontokért cserébe, amit aztán kedvezményes vásárlásra használhatsz fel

Swappis (Budapest, Kresz Géza u.) - az üzletbe vitt holmikat állapotuk alapján értékelik, pontjaiddal akár azonnal vásárolhatsz, tagként pedig féláron költekezhetsz

Ruhabörze otthon

Új viseleteket akár a barátaidon keresztül is szerezhetsz. Szervezzetek valamelyikőtöknél házi ruhacsere akciót, és váltogassátok egymás között a már megunt darabokat. Ami neked már nem okoz örömöt, másnak lehet, hogy kincs, ráadásul egy kellemes délutánt is eltölthettek együtt.

Családban marad

Ha vannak a családodban, távolabbi rokoni közösségben veled hasonló korú fiatalok, adogassátok át egymásnak azokat a ruhákat, amiket már nem szívesen hordotok, de még jó állapotban vannak. Ezzel a megoldással tovább élhetnek a korábban kedvelt szereléseitek, pár év elteltével pedig akár vissza is kerülhet hozzád egy-egy olyan darab, aminek újra tudsz örülni.

icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo