Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Rakj rendet a szekrényedben!

Rakj rendet a szekrényedben!

A te gardróbod is tele van olyan ruhával, amit több éve nem vettél fel? Szabadulj meg tőle! Marie Kondo hivatásos rendszerező, azt vallja, hogy rend a lelke mindennek. Én tőle hallottam először a gardróbrendszerezésről. Na de miből is áll egy ilyen „szekrénytakarítás”?

Válj meg azoktól a ruháktól, amiket már nem hordasz!

Vegyél ki minden egyes ruhadarabot a szekrényedből. Majd egyesével fogd meg őket és tedd fel magadnak ezt a három kérdést:

1. Volt rajtam az elmúlt 1 évben?

2. Ha most mennék vásárolni újra megvenném?

3. Szeretem hordani? Okoz bármilyen örömöt a viselése?

Ha akármelyik kérdésre is nem a válasz, a ruhadarabot nem rakhatod vissza a szekrénybe!

Mari Kondo szerint fontos, hogy mindenféle kifogás nélkül bíráljuk az egyes ruhadarabokat. Ne tartsuk meg emlékbe, és pár darabnál többet se rakjunk félre otthoni ruhának. A „majd megvarrom” kupaccal is óvatosan bánjunk. Ami nem kap 3 igent, annak mennie kell!

De miért éri meg évente átszelektálni a ruhatárunkat?

Egyrészt mert általában csak vesszük az új darabokat, de ritkán búcsúzunk el tőlük. Másrészt segít tisztán látni, hogy mire van szükségünk, így könnyebben tudjuk eldönteni a boltban is, hogy mit vigyünk haza és mit ne. Gardróbót rendszerezni jó kihívás lehet, ha szeretnél kicsit környezettudatosabb lenni. A kevesebb felesleges ruha vásárlással csökkentheted az ökolábnyomod! És nem utolsó szempont, hogy a kevesebb ruhát könnyebb karban tartani, így a szekrényed is átláthatóbb lesz.

És mi legyen a kiszelektált ruhadarabokkal?

Sok lehetőség van, ahol új életet kaphatnak a fölösleges ruhadarabjaid. Például eladományozhatod őket. Tájékozódj az interneten, hogy hol van a közeledben ruhagyűjtés a rászorulóknak. Plébániákon és a Karitász honlapján biztosan találsz hasznos információkat. Néhány fast fashion márkánál van lehetőség arra, hogy leadhasd a nem használt ruháid, amikért cserébe kuponokat kaphatsz. Ha az adományozás vagy elajándékozás éppen nem játszik el is adhatod őket. Ismert appok segítségével könnyen új gazdát találhatsz nekik, vagy akár be is szerezhetsz új darabokat helyettük. Egyes turkálókban a leadott ruhákat kilóáron felvásárolják, ennek is érdemes utánajárni. Érdemes körülnézni a közösségi médiában is, hiszen rengeteg használt ruha adok-veszek csoport van, ahol könnyen találhatsz új gazdát a ruháidnak.

Hogyan szerezzem be az új ruhadarabjaimat?

Ha szeretnéd elkerülni, hogy szegény blúzaid egyedül szomorkodjanak a szekrényben, vagy csak nem szeretnél pénzt költeni olyan ruhákra, amiket sosem fogsz hordani, használd a másik háromigenes szűrőt. Minden ruhadarab megvásárlása előtt tedd fel magadnak ezt a három kérdést:

1. Illik a ruhatáramba? Lesz mivel hordanom?

2. Passzol a stílusomhoz? A személyiségemet tükrözi?

3. Felvenném 5 év múlva is?

Ha pedig szeretnél többet megtudni a szekrény rendszerezésről, vagy a praktikus ruhahajtogatásról, nézd meg Marie Kondo csatornáját.

icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo