Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Főszerepben: a műköröm

Főszerepben: a műköröm

Egyre fiatalabb korban találkoznak manapság a lányok ezzel a témával, nem ritka, hogy már 12-13 évesen arra kérik szüleiket, hadd rakassanak műkörmöt a nyári szünet idejére. Míg sok fiatalnak ez egy nagyon vonzó és tetszetős kellék, vannak, akik teljesen elutasítják műsége, és a lehetséges következmények miatt. Habár nem vagyunk szakértők, szeretnénk a téma néhány fontos aspektusát megvilágítani neked.

A köröm díszítése nem újkeletű dolog, már több ezer évvel ezelőtt is foglalkoztatta a nőket. A római, görög és egyiptomi népeknél például kifejezetten a jólétet jelképezte a mára divatcikknek is nevezhető kellék. Ahogy telt az idő, újabb és újabb technikák születtek a köröm dekorálására, a nagy áttörés aztán meglepő módon egy fogorvosnak köszönhetően érkezett el az 50-es évek közepén. Fred Slack körme ugyanis megsérült munka közben, amit a rendelőjében használt anyagokkal próbált meg helyreállítani. Ez, nevezetesen a polimer anyagokkal való körömvisszaépítés annyira jól sikerült, hogy az orvos kísérletezésbe fogott, majd céget alapított testvérével, amit Patti Nails-re keresztelt. A műköröm technika ezután fejlődésnek indult, szélesebb körben viszont csak a 80-as években lett népszerű. Azóta nők millió ismerkedtek meg a világon a porcelán, a zselé, a polygél vagy acrylgél anyagokkal és kifejezésekkel. Na, de ennyit a történelemről, térjünk most vissza a műkörömviselés részleteire!

article image

Elfedés, növesztés, divathóbort?

Nem mindenkinek szépek a körmei, ami talán adottság, de mindez gyakran vitamin- és ásványiagyag-hiány, nem megfelelő étkezés és folyadékbevitel, egészségtelen életmód következménye. Emiatt aztán alapvetően sok nő dönt a műköröm viselése mellett, pedig a kiváltó ok kezelésével is helyre lehetne állítani a töredezésre, sérülékenységre hajlamos körmöt. (Másik kérdés, hogy mit tehet valaki, aki a kezével dolgozik, és a munkája során állandóan ki van téve a körme a sérülésveszélynek.) A másik gyakori ok, ami szintén bekövetkezhet a fent említettek következtében, hogy valakinek nehezen, lassan nő a körme, ezért műkörömmel éri el a vágyott hosszúságot. A korosztályodban viszont leginkább divatból, a közösséghez tartozás igényéből (ha a barátnőimnek van, én is szeretnék), és identitáskeresés céljából kerül kipróbálásra a kellék, aminek csak a képzelet szabhat határt, ha a színről, formáról, stílusról, díszítettségről van szó.

article image

Kinek tetszik igazán?

A téma kapcsán érdemes azon is elgondolkozni, hogy ez az egész, akárcsak az öltözködés, a frizura vagy egyéb trendek valójában kinek szólnak? Azért választod őket, mert neked tetszik, vagy azért, mert valaki másnak szeretnél imponálni vele? A barátnőiddel való versengésről szól? Netán a fiúkról? Mindenkinek más és más válaszai lesznek ezekre a kérdésekre, amiken tényleg célszerű egy kicsit elmélkedni.

Egészségügyi következmények

Sajnos a műköröm viselése kockázatokkal is járhat. Akármennyire is furcsa, a köröm is egy lélegző rész a testünkön, és nem biztos, hogy jó tesz neki, ha folyamatosan körömlakk vagy műköröm fedi, hiszen mindez károsíthatja a felületet, és a szarulemez további rétegeit. A másik, hogy ha nincs megfelelően előkészítve a műköröm felhelyezése, és emiatt nem tapad jól a kiegészítő anyag, könnyen kialakulhat fertőzés vagy gomba, ami szintén roncsolhatja a természetes körmöt. A divatkellék eltávolítása sem veszélytelen, ilyenkor és a lecsiszolás során a körömlemeznek baja eshet, elvékonyodhat, és a körömágybőr is károsodhat. Amiről még érdemes szót ejteni, azok a hétköznapok során bekövetkezhető körömbalesetek. A mű kiegészítő könnyedén beleakadhat valamibe (például tesiórán, edzésen, sietség közben, pakolásnál stb.), és megeshet, hogy nemcsak az épített köröm szakad le, de a sajátod egy része is, ez pedig kifejezetten fájdalmas pillanat lehet.

Szakemberek szerint a műkörömépítés során használt anyagok allergiás reakciókat is előidézhetnek a korosztályodnál, itt leginkább duzzanatra, égő, irritáló érzésre kell gondolni.

A természetesség margójára

Kamaszkorában sok mindent kipróbál az ember, többféle stílussal kísérleteznek a lányok, míg megtalálják a leginkább hozzájuk illőt. Ennek része lehet a műkörömmel való kísérletezés is, ami talán azért vonzó számodra is, mert a barátnőid is viselik. Nem árt azonban elgondolkozni azon, hogy milyen a viszonyod a saját testeddel és megjelenéseddel kapcsolatban. Biztosan egy költséges műanyag, és sok esetben természetellenes kiegészítőre van szükséged ahhoz, hogy önmagad lehess? A természetes köröm is lehet csodaszép, sőt! Legyen rövid, közepesen vagy egészen hosszan növesztett a körmöd, ha ápolt és egészséges, sokkal szebb és ízlésesebb lesz, mint bármilyen színes és csillogó kellék.

icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo