Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Vissza az iskolába

Vissza az iskolába

A jó hátizsák örök darab. Nem vagy már hat éves, hogy évente toporzékolj az aktuális mesehősöddel díszített iskolatáskáért. Hátizsákot nem váltani kell, a hátizsákot jól kell kiválasztani, úgy évekig hű társad lehet a mindennapokban a kényelmes, hozzád illő darab.

Hozzád illő.

Nem csak a design a fontos, hanem hogy úgy passzoljon a hátadra, mintha szó szerint rád öntötték volna, azért hogy egy egész napos program: iskola, edzés, különórák, mozi vagy séta a barátokkal program után se legyen kényelmetlen, ne legyen teher, ne húzza a vállad, ne nyomjon.

Ne húzzon, törjön

Egy hátizsák akár több tanév elengedhetetlen kelléke, egyszerre kell divatosnak és funkcionálisnak lennie. Emellett nagyon fontos, hogy ne okozzon se a súlya, se a formája kárt a hátban, az izmokban, a gerincben - ezeket a szavakat Karena Wu amerikai fizikoterapeuta szakértő mondta, aki tanácsadóként olyan divatos hátizsák gyártó cégeknek adott már fejlesztési tanácsokat, mint a Nike, a Fjällräven Kanken, a North Face vagy a Samsonite. Szerinte a merevítések mellett a legfontosabb szempont a hátizsák kiválasztásánál, hogy egyenlően lehessen elosztani benne a súlyt, ami ráadásul nem lehet több, mint a zsákot használó tini testsúlyának 10-15 százaléka. Vagyis, ha egy 16 éves, 170 centis, 70 kilós fiút veszünk alapul, akkor a zsák, tartalmával együtt nem lehet több tíz kilónál. Márpedig ha belekerül a laptop a töltőjével, a könyvek, ceruzák, egyéb iskola cuccok, pillanatok alatt összejön az a tízes.

Márpedig a túl nehéz táska lefelé húzza a hátat, a vállakat, a gerinc meggörnyed, fájni kezd, akár el is deformálódhat. Ugyanez a helyzet akkor is, ha túl lazán, és nem a hátadra feszítve hordod a táskát. A rossz súlyelosztás miatt a csigolyák megfeszülnek, rés keletkezhet köztük, ami a gerinc fájdalmához, ferdüléséhez is vezethet.

article image

Mi kell ahhoz, hogy ezeket elkerüld?

Válassz olyan hátizsákot, amelyik több rekesszel rendelkezik, így nem csak nagyobb lesz a rend odabent, de a súly sem koncentrálódik egy helyre.

Előnyben a könnyű, strapabíró anyagból készült változatok, azért hogy ne legyen maga a zsák is súlyos. Ezek a darabok lehet kicsit drágábbak, de tartósabbak is, 2-3 éves garanciával.

Tipp: Ha olcsóbban meg is kapod internetes áruházban, mielőtt megrendeled, menj el egy márkaboltba, ott próbáld fel, nézd meg, jó- e neked az a modell! Ha igen, udvariasan köszönd meg a próbát utána már online is nyugodtan megveheted!

Legyen a kiválasztott zsák hátrésze párnázott! Így nem böki majd a hátad a laptopod sarka vagy egy elszabadult ceruza! A zsák pántjai legyenek inkább vastagabbak, így jobb a súlyelosztás, nem vág bele a válladba a táska, ha cipeled. Sőt, jobb, ha a párnázott rész hálós is, így levegőzhet, nem melegedik rád, nem vizesedik be!

article image

Hasznos, ha van a hátizsákodon mell vagy derékpánt is, ezekkel még jobban eloszlathatod a súlyt! Kisebb korúaknál a gurulós zsák is szóba jöhet, de 14 év felett ez már valljuk be, nem igazán a férfiasság felé vezet.

Ne viseld féloldalasan! Ne viseld lazán a fenékig lógatva, a zsák mindig feszüljön a hátadra, így alakították ki, így tölti be a funkcióját, minden más hordási mód fájdalmat okozhat!

Tipp: Ha sokat állsz, inkább tedd le a zsákod! A buszon, villamoson így több hely jut, könnyebben mozogsz, fordulsz, s közben pihentetheted is a vállaid, hátadat!

Innentől nincs más hátra, csak nézz körül, milyen színt, milyen formát szeretnél, kell-e rá neked esővédő, telefon töltő nyílás, fülhallgató csatlakozás. A zsebpénzedhez mérten ne spórolj, ez is olyan, mint a jó cipő, a tested, egészséged, gerinced tartása is múlik a zsákon! Ha a zsebpénzből nem tudod megoldani, hogy olyan hátizsákod legyen, ami a fenti érvek alapján ideális - beszéld meg szüleiddel, oszd meg érveid, biztos értékelni fogják, milyen tájékozott vagy a kérdésben. Arról nem is beszélve, nekik is fontos az egészséged, na meg a megjelenésed is, hiszen a divatos zsák öltöztet!

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo