Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Melegítőben az Operába – kis öltözködési illemtan

Melegítőben az Operába – kis öltözködési illemtan

Sokszor érezheted bizonytalannak magad, hogy egy adott rendezvényre, étterembe, előadásra milyen ruhában is illik menni. Ilyenkor a különböző illemtankönyveken túl, az internet is nagy segítséget adhat a téma kapcsán. Sajnos manapság sokan elfelejtik, hogy nem illik melegítőben, vagy farmernadrágban megjelenni a Madách Színházban, mert az nemcsak tiszteletlenség, de a tudás, és az intelligencia hiányát is reprezentálja.

A megjelenésed, a kinézeted nagyon sok mindent elárul rólad: társadalmi helyzeted (vagyis a szüleid anyagi hátterét), identitásodat, a korodat, a stílusodat. Az emberek 7 másodperc alatt alakítanak ki véleményt rólad. Ez nagyon kevés idő – ugye? Ezért is nem mindegy, hogy hogyan öltözöl fel, mit mondasz, hogyan cselekszel. Igaz ez egy érettségi vizsgára, egy színházi előadásra, fellépésre, és még számos eseményre.

A lényeg, hogy úgy reprezentáld magad, hogy közben ne veszítsd el az egyéniséged! Az etikának, és az illemnek megfelelő megjelenéssel büszkévé teheted a szüleidet, a tanáraidat, és egészséges ÉN-képet mutathatsz magadról. Fontos, hogy ne csupán meg akarj felelni bizonyos elvárásoknak, hanem érződjön rajtad, hogy tisztában vagy a saját testi adottságaiddal, amivel nem visszaélni szeretnél, hanem ízléses formában „közszemlére” teszed azt.

A legelső fogalom, amit jó, ha megjegyzel - sőt meg is próbálhatod beilleszteni a mindennapjaidba: az az ELEGANCIA.

A szó jelentése a kislexikon értelmezésében:

Választékosság: művészeti minőség; jellemzője a biztos mesterségbeli tudásból fakadó technikai tökély…, valamint a kifejezni szándékolt eszmei mondanivaló közvetítését leghatásosabban szolgáló formaválasztás.

Ha az öltözködést tekintjük: előkelő, választékos, finom ízlés (ruházkodásban, berendezésben stb.)

Forrás: Elegancia Kislexikon

Az elsődleges szempont a tisztaság és az ápoltság, mert ezek nélkül egy nagyon drága Guess farmerben is igénytelennek tűnsz majd.

Vannak bizonyos alkalmak, amikor meghatározzák, hogy miben is illik megjelenni. A nagyon formális rendezvényeken, az úgynevezett Black illetve White Tie az elvárható, de ha nincs megjelölve, akkor a józan eszed, és a tanult viselkedési normák mentén is el tudod dönteni, hogy mi is az illendő. Milyen eseményekre lehetünk hivatalosak tinédzserként, és mi a „szakneve” a dress code-nak?

SEMI-FORMAL, INFORMAL ÉS FORMAL

Többségében ide tartoznak a 18:00 utáni események, ilyen például a színház. Nem kell túlzásokba esni a ruha terén, de a „kis fekete” néhány feltűnőbb ékszerrel, és szép sminkkel, vagy az ünneplős fekete alj-fehér blúz kombináció ide is felvehető, és Jolly Joker. Legyél csinos, de ne túlöltözött! Íratlan szabály viszont, hogy az Operába a lehető legelegánsabb, és legformálisabb ruhádat vedd fel! Fiúk sötét öltöny-nyakkendőt vegyenek, míg a lányok egy megfelelő (kb. térdig érő) hosszúságú ruhát– ami lehet ujjatlan is -, amit egy blézerrel, vagy kendővel kiegészítve dobhatnak fel. Régebben nem jöhetett szóba fiúknál a farmer, de manapság a farmer-zakó-ing kombináció is egyre elfogadottabb, és már formálisnak tekinthető. Olyan események, mint például az esküvő, keresztelő, ballagás, komolyzenei koncert, a nagyobb testvérünk diplomaosztója mind „megköveteli” az elegáns öltözetet. Itt lehet picit játszani a kiegészítőkkel. Nem kötelező a fekete magas sarkú cipő, de az összhatásnak alkalminak kell tűnnie.

SMART CASUAL

Nagy kérdés az is, hogy milyen ruhában illik étterembe menni. Ha a barátaiddal elmész egy gyorséttermbe harapni valamit, az nem követel meg semmilyen dress code-ot. Másként van ez egy nevesebb étteremnél, hiszen oda már nem akárhogyan megyünk. Ott is meg kell adni a módját, ezzel is kifejezed a tiszteletet, és önmagad megbecsülését. Ezeken a helyeken a kötetlenebb elegancia szabályai érvényesek. Lehet a lábunkon Converse cipő, de akkor kompenzáljunk például egy ruhával. A kifejezés arra utal, hogy kényelmes, de mégis elegánsabb ruhákról van szó. Pl. pulóver ceruzaszoknyával, vagy farmernadrág magassarkúval, és blúzzal.

LAZA, HÉTKÖZNAPI VISELET

A kevésbé hivatalos, és eleganciát nem követelő események – ahol igazán önmagad lehetsz – többek között: egy randi, egy nyári fesztivál, mozi a barátokkal, kávéházban való beszélgetés, stb. Ezen helyen során a lényeg az, hogy a személyiségedhez illő öltözetet viselj, ami ízléses is egyben.

Nem attól leszel elegáns, hogy divatos ruhát hordasz,, sőt aki igazán elegáns, az sosem áldoz a „divat oltárán”. Az illető nem az aktuális trendeknek akar megfelelni, hanem egy saját, ízléses és különleges kis világot varázsol magának, amire a külvilág is felfigyel. Ehhez nem kell 30 cm-es dekoltázs, vagy forró nadrág, csak a tiszta, egyszerű természetesség, amelyet ajándékba kaptunk.

Szerző:Dobó Eszter
icon

kapcsolódó cikkek

szépség

Uspace.hu logo
Emmi logo