Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Pengeélen

Eljön az az idő, amikor egy tizenéves fiú ajka felett már nem a kakaó hagy bajusz nyomot, amikor az arcszőr elkezd sörtévé erősödni.

Pengeélen

A legtöbb fiatalt büszkeséggel, férfiassággal hatja át az arcszőrzet látható jele, ugyanakkor már a borotválkozásról kérdez, hiszen az már nem fiús, hanem nagyon is férfias dolog. Nem mindegy azonban, hogy ezt a műveletet hogyan csinálod, ehhez adunk pár jó tanácsot.

Tizenéves korban a szakáll még nem divat, de egy elegáns bajusz már jól állhat egy 14 éves kamasznak is. A komolyabb szakállhoz meg kell várni, míg a sörték sűrűsödnek. A tiniknek a szőr erősödéséhez ajánlatos a borotválkozás, ebben a korban ez az ápoltság jele, a szakáll még várhat. Borotválkozni nem egyszerű, van néhány alappillére a dolognak, amit a biztonság, a higiénia és a jó megjelenés érdekében nem árt betartani.

Fontos a minőség!

A borotválkozáshoz készülve két dolog között kell választanod első körben, mégpedig, hogy elektromos vagy pengés borotvát kezdesz használni. Az elektromos borotvák veszélytelenebbek, egy kezdő is kisebb valószínűséggel vágja meg magát. Kényelmesek is, mivel nem kell borotvakrémet használni, és nem kell felkészíteni az arcot a borotválkozásra. Hátránya hogy a minőségi, megbízható elektromos borotvák drágák, ráadásul végeredményként nem mindig adják meg a sima arcot. A pengés borotvák hatásfoka sokkal jobb, itt viszont nagyon oda kell figyelni.

Készítsd elő az arcod!

Ha úgy döntöttél, a pasis, pengés borotvát választod, akkor borotválkozás előtt fel kell készítened az arcod. Ez nem egy reggeli, sebtében végrehajtott művelet, ennek szertartása van, a saját bőröd érdekében! Borotválkozás előtt meg kell nedvesítened az arcod, a profik nem véletlenül használnak a bőr puhításához nedves, forró kendőt. Ezután egy borotválkozás előtti krémet kell kenni az arcra, ha e nélkül kezdesz neki vágásokat és bőrirritációt okozhat a borotválkozás!

Ördögi technika!

Borotválkozáskor a rövid, lassú, megfontolt, de gyengéd mozdulatok a legjobbak. A borotvának csúszkálnia kell a bőrön, a szőrnövekedés irányában, hogy elkerüld a bevágásokat. Ha már magabiztosabb vagy a borotvával, akkor lehet a szőrnövekedéssel szemben is menni, ez adja a tökéletes simaságot.

Minden húzás után ajánlatos leöblíteni a borotvát, hogy ne vidd át a már levágott szőrt a következő felületre! Borotválkozás után töröld szárazra az arcod egy tiszta, puha törölközővel. Az arc dörzsölése tilos, a gyengéd simogatások a legjobbak. Hagyd a bőrt egy kicsit lélegezni, mielőtt borotválkozás utáni krémet használnál a szertartás befejezéseként.

A krém!

A friss vágások után jót tehet a krém, de nem mindegy hogy milyen, hiszen a fiatal bőr nagyon érzékeny. Keress olyan borotválkozás utáni terméket, amely alkoholmentes és érzékeny bőrre készült. Lehetőleg kerüld az erős illatú krémeket, mert ezek irritálhatják a bőrödet.

Tartsd tisztán a borotvádat!

Használat után feltétlenül le kell öblíteni a borotvád pengéjét, és mindenképp töröld szárazra! Az eldobható pengéket a negyedik vagy ötödik használat után ki kell dobni, mert a penge kopása árt a bőrnek, pattanásos lesz, bevérzik!

A borotvád csak a tied!

Tomi, a barber kihangsúlyozta, hogy a borotválkozási tippek listája nem lenne teljes a következő figyelmeztetés nélkül: Soha ne add kölcsön a borotvád, ez nagyon könnyen fertőzést okozhat, ez családon belül, testvérek között is tilos, édesapád borotváját se csend el! A borbély még azt is hozzátette: fontos, hogy ne ess túlzásba a borotválkozással. Egy ideig még biztos, hogy nem kell naponta borotválkoznod, heti egy-két alkalom is elég, kíméld, ne irritáld feleslegesen a bőröd!

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

higiénia

Uspace.hu logo
Emmi logo