Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Fogmosás és fogápolás a mindennapokra szabva

Fogmosás és fogápolás a mindennapokra szabva

Fogaink állapota egészségünk alappillére, ami sokat elárul rólunk. Ha épek a fogaink, szép a mosolyunk, nem kell állandóan fogorvoshoz járnunk, az a mindennapjainkat is szebbé varázsolhatja, ráadásul magabiztosabbak is lehetünk. Többek között ezért is érdemes időt és energiát szánni a rendszeres, és alapos tisztításra.

Figyeld meg magad

Kulcsfontosságú, hogy a fogtisztítás során minden fogat elérj, azt, hogy ez sikerül-e, egyszerűen meg is figyelheted: ha nincs panaszod a fogaidra, valószínűleg jól mosod őket, ha viszont viszonylag gyakran kell fogorvoshoz fordulnod lyukas fog, vagy egyéb panasz miatt, akkor ideje felülvizsgálni a tisztítási szokásaidat.

A megfelelő fogkefe kiválasztása

Nagyon sokat számít a megfelelő fogápolási eszközök kiválasztása, ennek első lépése egy jó, és a számodra minden szempontból megfelelő fogkefe beszerzése. Ez lehet hagyományos fogkefe, és elektromos eszköz is. Mindegyik esetén választhatsz különféle puhaságú, formájú és méretű darabokat. Míg előbbi komoly odafigyelést és jó technikát kíván, utóbbival magas fordulatszámának köszönhetően alaposabban és hatékonyabban tisztíthatod fogaidat. Ha bizonytalan vagy, kérd fogorvos, vagy dentálhigiénikus segítségét!

Főszerepben a fogkrém

Válaszd meg gondosan a fogkrémet is, annak függvényében például, hogy mennyire érzékenyek a fogaid, vannak-e ínyproblémáid, fenyeget-e fogszuvasodás, és egyéb gondok. Ha tanácstalan vagy, ebben az esetben is fordulj fogorvoshoz, ő a fogaid és az ínyed állapota szerint tud majd fogkrémet és szájvizet ajánlani.

Cserélj időben

Érdemes 3 havonta fogkefét váltani, ha viszont nem tudod figyelni az időt, ellenőrizd a fogkeféd a sörték színe és állapota szerint: ha fakultak és kopottak, akkor itt az ideje megválni tőlük, főleg, hogy ilyen állapotukban már nem is képesek optimálisan tisztítani.

Csak alaposan

Nem mindegy, milyen technikát alkalmazol fogmosás közben, ahhoz, hogy minden lepedék eltűnjön a fogaid felszínéről, és a fogközökből, nem árt betartani pár fontos dolgot: például ne csapd össze a fogmosást, tisztítsd a fogaidat minimum 2-3 percig (ha kell, mérd az időt), igyekezz a kefe sörtéit mindenhova eljuttatni, és ha szükséges, egészítsd ki a fogmosást!

Használj kiegészítőket

A szájvizet és a fogselymet bizonyára ismered, ezzel remekül tisztíthatók a fogközök, használatával nem kell félned, hogy ételmaradék marad a fogaid között. Emellett léteznek például olyan fogköztisztító eszközök is, amiknek apró kefés feje be tud férni a kisebb résekbe is, biztosítva a tökéletes tisztítást. Ezekből többféle méret is létezik, érdemes kipróbálni néhányat, és kitapasztalni melyik, vagy melyikek optimálisak számodra. Szerezz be egy nyelvkaparót is, hogy a nyelveden lerakódott lepedéket is el tudd távolítani a fogmosás alkalmával.

Erre ügyelj fogszabályzó mellett

Ha fogszabályzót viselsz, még inkább oda kell figyelned a fogápolásra, és naponta többször is érdemes foglalkoznod a tisztítással. Ez egy érzékeny időszak a fogaid, és persze a te számodra is, amikor nemcsak a szerkezet viselésével, de az extra tisztítási lépésekkel is muszáj megbarátkoznod. Ma már léteznek kifejezetten a fogszabályozósok fogápolását elősegítő eszközök (egycsomós fogkefe, fogköztisztítók stb.), amikkel igazán tisztán tarthatod a fogaidat a viselés ideje alatt is.

icon

kapcsolódó cikkek

higiénia

Uspace.hu logo
Emmi logo