Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A kontaktlencse-viselés 12+1 aranyszabálya

A kontaktlencse-viselés 12+1 aranyszabálya

A kontaktlencse egy nagyon praktikus, ugyanakkor kényes eszköz a szemüveg helyettesítésére. Zavartalanul viselhető a mindennapokban, nem okoz gondot sportolás közben, és a szabadidős tevékenységek során is komfortosabb megoldás, viszont jó, ha tudod, amennyiben ezt a látásjavító megoldást választod, be kell tartanod néhány egyszerű, ám annál fontosabb szabályt.

 • Mielőtt a kontaktlencséhez, és a szemedhez nyúlnál, alaposan moss kezet, és szárítsd is meg őket! Mindig ügyelj a higiéniára!

 • Sose mosd és tárold csapvízben a lencséidet, tisztítsd őket a megfelelő folyadékkal, így elkerülheted az irritációt és gyulladásokat, és tárold kontaktlencse folyadékban a kis kellékeket.

 • Amikor kiveszed a lencséket, a folyadék és az ujjhegyeid segítségével finoman tisztítsd meg a felületüket, és csak ezután helyezd bele őket a tároló dobozba. A folyadék segít megelőzni a fehérjék és zsírok lerakódását, és egyes baktériumok ellen is véd.

 • Arról, hogy az adott kontaktlencséhez milyen folyadékot érdemes használnod, kérd ki a szemészorvosod, vagy az optikus tanácsát.

 • A tárolót, miután kivetted belőle a lencséket, és betetted őket szemedbe, öblítsd ki a folyadékkal, szárítsd picit, majd csavard rá a tetejüket.

 • A tároló dobozt cseréld rendszeresen, a legjobb, ha minden új folyadék megkezdésekor újat kezdesz használni. (A legtöbb folyadék mellé automatikusan csomagolnak tárolót is.)

 • Sose viseld az előírt hordási időn túl a lencséket! A túlhordott darabok irritálhatják a szemed, amitől megfájdulhat a fejed, és a szaruhártya egészségére is negatívan hathatnak az elvékonyodott, csökkent oxigénáteresztő képességű lencsék.

 • Ha úgy érzed, gyakran kiszárad a szemed, és fájó, szúró érzés okoz kellemetlenségeket, használj naponta több alkalommal műkönnyet. Ennek kiválasztásában a szemész, és a patikus is segíthet.

 • Nem tanácsos uszodában, fürdőkben és tavakban használni a kiegészítőt, mert a víz a szembe jutva fertőzéseket is előidézhet. Ha mégis beteszed a lencsét ilyenkor, vegyél fel úszószemüveget, ha pedig így is víz kerül a szemedbe, másnap tegyél be új pár lencsét.

 • Víz- vagy tengerparti nyaralás esetén, amikor tudod, hogy sokat fogsz fürdőzni, válassz egynapos kontaktlencsét! Ezt a kivételkor egyszerűen dobd ki, másnap pedig kezdj újat.

 • Ne aludj nappali viselésű lencsében! Ha tudod, hogy valamiért éjszaka sem tudod majd kivenni a lencséd, válassz éjjel-nappal hordható típust.

 • Mindig sminkelés előtt tedd be a lencséket, és mindig sminklemosás előtt vedd ki őket! A kozmetikumok (szemhéjpúder, szempillaspirál, alapozó stb.) darabjai a szembe, netán a lencse alá jutva nagyon kellemetlen irritációt válthatnak ki, ezért ha lencsét viselsz, légy minden esetben körültekintő.

+1. Ne felejts el évenként (ha viszont problémád adódik gyakrabban) ellátogatni szakorvosi vizsgálatra, és ellenőrzésre.

icon

kapcsolódó cikkek

higiénia

Uspace.hu logo
Emmi logo