Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Szőrmentén

Szőrtelenítés kamaszkorban

Szőrmentén

Kellemetlen? Ciki? Tabu? Szégyellnivaló? Pont ezért kell beszélni róla! Ha úgy érzed, nálad is aktuális a téma, zavarnak a tested különböző részein megjelenő szőrszálak, esetleg alkalmazol már valamilyen módszert, de úgy érzed, nem a legjobbat, akkor böngészd át cikkünket!

A testszőr hiába teljesen természetes dolog, lehet nagyon zavaró, főleg a melegebb hónapok közeledtével. Míg a lányoknál a lábon, hónaljban, esetleg az arcon megjelenő kósza szálak okozhatnak gondot, a fiúknál az arcszőrzet megjelenése és erősödése jelenthet új kihívást.

Mikor kezdjem el?

Akkor, amikor úgy érezed, hogy téged zavar. Fontos lenne, hogy hallgass a saját belső érzéseidre, és ne a tömegek, az aktuális divattrendek után menj. A szőrtelenítés egy olyan terület, amiben mindenkinek meg kell találnia a saját módszerét, stílusát, ennek kialakításában pedig a közösségi médiában látott eljárások helyett célszerű inkább tanácsot kérni.

Kitől kérhetek segítséget?

Az első és legfontosabb tanácsadóid (ebben a témában is) a szüleid és testvéreid lehetnek. Lányként beszélgethetsz a témáról édesanyáddal, idősebb nővérrel, fiúként pedig fordulj édesapádhoz, bátyádhoz. Ne szemérmeskedj, gondolj inkább arra, hogy ők is átestek ezen egyszer, és rendelkeznek annyi tapasztalattal, hogy segíthessenek neked. Rajtuk kívül, vagy rajtuk keresztül felkereshetsz egy kozmetikust is, aki adhat neked személyre szabott tippeket (a bőrtípusod és a szőrszálaid erőssége alapján), aki megtaníthat pár fortélyra, és bevezethet a szőrtelenítés rejtelmeibe, de akár állandó szaksegítséged is lehet a jövőben.

Milyen módszerek léteznek?

Ha profi kezek között érzed magad biztonságban, akkor mindenképp válassz egy olyan kozmetikust, akiben megbízol, és akihez rendszeresen ellátogathatsz, ha viszont szeretnéd magad menedzselni a dolgot, akkor az előzetes javaslatok, és némi óvatos próbálkozás után bátran kialakíthatod a saját szőrtelenítési rutinod az alábbi lehetőségek valamelyikével:

Borotválkozás

A legegyszerűbb, legelérhetőbb és legolcsóbb megoldás a borotválkozás, amit mindkét nem előszeretettel alkalmazhat a mindennapokban. Bár viszonylag gyors és könnyű, nem ajánlott kapkodni, mert komoly sérüléseket szerezhetsz, és sajnos a hatása is csak néhány napig érzékelhető, mivel a bőr felszínén elvágott szőrszálak hamar megnőnek, és újra láthatóvá válnak.

Gyantázás

Kifejezetten hatékony, több hétre is megoldást nyújtó módszer a gyantázás, amit leginkább kozmetikus szakemberrel érdemes elvégeztetni. Hátránya, hogy viszonylag nagyra kell „visszanöveszteni” a szőrt, hogy az jól eltávolítható legyen. Ha magad alkalmaznád otthon, mindenképpen tájékozódj, és légy nagyon óvatos, mert a gyanta nem megfelelő használata akár kisebb égési sérüléseket is okozhat a bőrön.

Epilálás

Egyszeri beruházással a tied lehet a könnyed szőrtelenítés lehetősége, aminek eredményét szintén egy, de akár két hétig is élvezheted. Az epilátor használata nem teljesen fájdalommentes, de hozzá lehet szokni ehhez az apró kellemetlenséghez azért cserébe, hogy eltűnjenek azok a fránya szőrszálak.

Szőrtelenítő krémek

A különféle krémekkel nehézségek nélkül megszabadulhatsz a nem kívánatos szálaktól, használatuk viszont picit macerásabb és időigényesebb: a krémet alaposan fel kell vinni az adott területre, majd egy segédeszközzel eltávolítani azt az elhullott szőrszálakkal együtt. Mindezek mellett kifejezetten hasznos lehet a korai kamaszévekben (például amikor még nem annyira erős a szőr).

Szemöldökcsipesz nemcsak szemöldökre

Lányként szemöldökformázás, esetleg erősebb, sötétebb bajusz eltüntetése kapcsán mindenképpen keress fel egy kozmetikust, de ha csak egy-egy kósza szál okoz kellemetlenséget az arcodon, azt akár egy szemöldökcsipesz segítségével te magad is eltüntetheted (ezt fiúként is megteheted).

Mire kell figyelnem?

Akármilyen eszközt és módszert is választasz, a legfontosabb, hogy ne okozz sérülést magadnak. A bőröd sok mindent kibír, de azért nem árt óvatosnak és körültekintőnek lenned. Mindig alaposan készítsd elő az adott felületet (tisztítsd, puhítsd, nedvesítsd, habozd), és légy kíméletes a kiválasztott eszközzel, főleg a borotvával, amivel komolyan is megvághatod magad. Lehetőleg a szőr növekedésével ellentétes irányban szőrteleníts, és a hónaljnál végezd tükör előtt a műveletet (nem tekeredik ki a nyakad, jobban látsz, ügyesebb lehetsz). Végül ne felejts el gondoskodni az utóápolásról, ami testápolós krémezést, és egyéb irritációt csökkentő készítmények használatát jelenti.

Szőrtelenül mindenáron?

Egyértelműen nem! Sosem muszáj a divatirányzatokat követni, ha neked kényelmesebb a természetesség, és esetleg olyan ruhákat hordasz, amik viselésekor ez nem feltétlenül látszik, akkor nyugodtan válaszd ezt az utat. Az, hogy milyen szokásokat alakítasz ki magadnak ezen a területen, csakis rajtad áll.

icon

kapcsolódó cikkek

higiénia

Uspace.hu logo
Emmi logo