Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Nincs többé körömrágás, csak ápolt kézfej!

Nincs többé körömrágás, csak ápolt kézfej!

Ideges vagy? Szorongsz? Izgulsz? Három érzés, amit már valószínűleg te is átéltél például egy vizsgaszituáció során. Ismerős? Van, aki a haját babrálja, más a lábát rázza, vagy a körmét rágja. Gondolkodtál már azon, hogy vajon miért válik a körömrágás szokássá főleg a tinédzserek körében?A köröm az egészségre káros bélférgek kedvelt helye, és rengeteg kosz ül meg alatta. Itt az ideje, hogy leszámolj a rágcsálásával! Lányoknak jöhet egy vidám körömlakk, a srácok pedig élvezhetik az igényes, szép külcsínt.

Lelki okai

Egy rossz szokás beidegződésének az esetek nagy százalékában lelki okai vannak. Akik rászoknak a körömrágásra rendszerint nem azért teszik, mert irtó klassz dolog, hanem mert negatív érzések munkálkodnak bennük, feszültek, nem juttatják kifejezésre az ellenérzésüket, izgulnak, frusztráltak, esetleg depressziósak. Figyeld meg, hogy milyen szituációban érzed szükségét.

Lámpalázad van? Emberek előtt kell beszélned? Stresszhelyzet ér? Már az is óriási dolog, ha bizonyos szituációkhoz, helyzetekhez, érzésekhez tudod párosítani a szokást. Ha ez megvan, utána könnyebb lesz elindulni a megoldás felé vezető úton.

Külső megjelenés

A körömrágás nem túl esztétikus tevékenység, sokszor pedig fájdalommal is jár. Nemcsak ápolatlan külsőt kölcsönöz viselőjének, hanem fertőzések is kialakulhatnak, a beszakadt körömágynak, és a ritka kézmosásnak köszönhetően. Észre sem veszed, hogy mennyi mindent megfogdosol naponta - tömegközlekedési eszközök kapaszkodói, telefon, klaviatúra - aminek következtében rengeteg kórokozó telepedhet meg a bőrön. Könnyedén juthatnak be baktériumok a szervezetedbe, ami végtelen egyszerűen elkerülhető lehetne. Ha nincs körömrágás, eggyel kisebb az esélye egy fertőzésnek. Hát nem megéri?

Megoldás

Sokféle praktikával lehet találkozni, amik segítenek megakadályozni, hogy egy kényelmetlenebb szituációban automatikusan a szádhoz emeld a kezed. Ilyen például a kifejezetten kellemetlen ízű színtelen lakk, ami nyállal érintkezve azonnal oldódik. Ezt, fiúk is bátran használhatják, mert nem fényes, nem csillog, de kesztyű is húzható otthon az esti filmezéshez, vagy ragtapasszal is leragaszthatod az ujjaidat. Mindenki szereti a szép kezeket, és a lányoknak is fontos, hogy a fiúk ápoltak legyenek.

Az igényes megjelenéshez elengedhetetlen a rendszeres kézápolás, manikűrözés. A kevesebb stressz, rágózás vagy a maroklabda nagy segítség lehet, hogy elhagyd ezt a rossz szokást. Anya-lánya program lehet egy közös manikűr, ami után egészen biztosan nem érzel késztetést, hogy lerágd a szép, frissen lakkozott körmeidet.

Ne ostorozd magad, ha te is ennek a rossz szokásnak a rabja vagy, inkább törekedj rá, hogy felhagyj vele. Ha ismered az okokat, akkor egy fokkal közelebb kerültél ahhoz, hogy változtass rajta. Ne feledkezz meg arról, hogy javában velünk van még a járvány, most még inkább fontos, hogy fokozottan ügyelj a higiéniára, a kézmosásra. Legyen ez egy erős érv, hogy abbahagyd a körömrágást!

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

higiénia

Uspace.hu logo
Emmi logo