Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

5 tévhit a rendszeres mozgásról

5 tévhit a rendszeres mozgásról

Mindenkinek van valamilyen viszonya a mozgással, vagy azért, mert rendszeresen űzi, vagy épp azért, mert viszolyog tőle. Akármelyik is igaz rád, talán benned is élnek bizonyos hiedelmek a sportolással kapcsolatban. Lássuk, mik a leggyakoribbak!

1. „Napi 10 perc nem számít”

Miért ne számítana? Előfordulhat, hogy egy nap tényleg csak tíz perced van a mozgásra, és bizony ezt is érdemes kihasználni! Állíts be stoppert/visszaszámlálást és figyeld meg, mennyi minden fér bele ebbe az időbe: fekvőtámaszok, guggolások, kitörések, plankelés, hasizomgyakorlatok, ugrálókötelezés, nyújtás, súlyzós gyakorlatok, sőt, a tempódtól függően 1-1,5, de akár 2 km futás is teljesíthető! Ha még mindig kevésnek gondolod a napi 10 percet, csak próbáld ki 3 napig, és figyeld meg a hatását a testeden! Egyébként pedig egy kis matek: napi 10 perc mozgás, az egy héten 70 perc, egy hónapban pedig 300 perc, azaz 5 óra. Ez azért mégiscsak számít nem igaz? Ráadásul, ha napi 10 percet mozogsz, előbb vagy utóbb még többet igényel majd a tested és az elméd is. Vagyis az aktivitás fokozatosan szokássá fog alakulni az életedben.

2. „Reggel a legjobb mozogni”

Nincs semmiféle meghatározás arra, hogy milyen napszakban a legjobb mozogni, ezt mindenki a saját ritmusa és működése szerint kell, hogy kialakítsa. Van, akinek reggel nagyon merevek az ízületei, és nem esik jól neki a sport, míg mások ilyenkor a legfrissebbek és leginkább teljesítményre készek. Van, aki pedig délután vagy este élénkül fel, miután letette a napi teendőket, és ilyenkor tudja átállítani az agyát a mozgásra. Mindegyik teljesen normális, a lényeg, hogy te magad alakítsd ki a számodra megfelelő rutint.

3. „Ha sportolok, le fogok fogyni”

A mozgás az esetek nagy százalékában önmagában nem elegendő ahhoz, hogy súlyt veszíts, hiszen ez a kérdés ennél sokkal összetettebb. Ha szeretnél leadni pár kilót (netán többet), akkor nagyon jó első lépés, ha beépítesz a mindennapjaidba valamilyen aktivitást, de emellett alakítanod kell az étrendeden, és odafigyelni a napi 1,5-2 liter nem cukros folyadék elfogyasztására is. Ha szimplán elkezdesz edzeni, viszont esténként hatalmas vacsorákat csapsz, édességgel/chipsszel és üdítővel megspékelve, akkor nem igazán fog eljönni a várt eredmény.

article image

4. „Minél több és keményebb az edzés, annál jobb”

Pont ellenkezőleg! Azzal, hogy a végletekig hajszolod a tested, minden egyes edzésből a maximumot akarod kihozni, inkább negatív eredményt érhetsz el. Egyrészt könnyen lesérülhetsz, másrészt a leterhelt szervezeted hamarabb eshet ágynak, az izmaidat és ízületeidet megerőltetheted, állandó levertséget és fáradtságot, dekoncentráltságot kockáztatsz meg. Ráadásul az eredmény sem biztos, hogy láthatóvá válik, ha ahelyett, hogy hallgatsz a tested jelzéseire, erőszakos módon viselkedsz vele. Tartsd magad inkább a fokozatosság elvéhez, és ne feledd a pihenőnapokat sem, hiszen ezek is legalább annyira fontosak, mint a mozgásos napok.

5. „Miért sportol, aki amúgy is vékony?”

Az egyik leggyakoribb téveszme a sportoló, ugyanakkor karcsú emberekkel kapcsolatban, hogy felesleges mozogniuk, hiszen jól néznek ki, nincs rajtuk felesleg. Fordítsuk meg a kérdést! Talán éppen azért vannak jó formában, mert aktívak. Egyébként pedig a rendszeres mozgás nem feltétlenül egy külsőre irányuló tevékenység, a valódi lényege, hogy egészségesebbek, fittebbek és energikusabbak legyünk általa, jobban érezzük magunkat a testünkben, ne fájjanak a tagjaink. És hogy emellett épp karcsúak vagyunk, vagy némi plusz kilóval rendelkezünk, már tényleg nem számít.

icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo