Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A kávé nemcsak kávézásra használható

A kávé nemcsak kávézásra használható

Szereted a feketét? Te nem, de a szüleid fogyasztják? Elgondolkoztál már azon valaha, hogy a lefőzött kávé után keletkező zaccot a szemetes helyett vajon más helyre is lehetne tenni? Akár igen, akár nem a válaszod, a következő zöld tippek érdekesek lehetnek.

Világunkban az újrahasznosítás a mindennapok elengedhetetlen része, ráadásul gondolkozásban visszavezetnek egy kicsit az őseinkhez, akik „minden fel- és elhasználható” alapon semmire sem tekintettek hulladékként. Mentalitásuk nemcsak egy szegényesebb kor és a nehézkesebb megélhetési körülmények alapvetése, de akár a modern élet környezetkímélő gondolkodásmódjába is beilleszthető. Például a kávézás, és az abból visszamaradó zacc kapcsán.

Felhasználás a háztartásban

Nagyszerű szagelszívó tulajdonsággal bír a kávézacc, amit a hűtőszekrényben érdemes alkalmazni. Tedd egy kis tálkába a lefőzésből megmaradtakat, és máris mehet a hűtő valamelyik polcára, hogy elűzze a különféle szagokat. Használd az edényekre is ugyanilyen célból: önts az áporodott tálba/lábasba/serpenyőbe vizet, majd szórj bele zaccot, és egy picit pihentesd így az egészet. A takarításban is felhasználhatod, de csakis száraz felületeken, ahol a súrolásban lehet segítségedre. Jó hír, hogy hagymapucolás és szeletelés után a kezedet is átdörzsölheted vele, hogy minél előbb megszabadulj az erős aromától, sőt, a cipős- és ruhásszekrényben is hasznát veheted ugyanilyen célból.

Kerti csodaszer

A zacc egy nagyon értékes, káliumot, magnéziumot, foszfort, egyéb tápanyagokat és antioxidánsokat tartalmazó végtermék, ami értékes a földnek és a savat kedvelő növényeknek, így remekül hasznosítható a kertben, a virágok földjében, sőt még a komposztálásban is. A természetes növényi tápanyag nitrogéntartalma magas, ezért lehet belőle értékes komposztösszetevő, hiszen javítja az ételmaradékok minőségét, így értékesebb anyag keletkezik. Ha a növény- és virággondozáshoz használnád, egészítsd ki a földet zaccal, keverd össze a kettőt, és máris feltöltheted a cserepeket. A zacc védi a virágokat, szagtalanít, ami miatt távol tartja a hangyákat, koffeintartalmának köszönhetően pedig a macskákat, csigákat, szúnyogokat és egyéb bogarakat is. A nitrogén hasznos a fűnek, így ezt is öntözheted vele, ehhez 1 vödör vízbe nagyjából 1 pohár zaccot áztass bele néhány napra, szűrés után pedig máris locsolható a gyep, de egyenletesen el is szórhatod a füvön.

Fürdőszobai kincs

A kávézacc remek alapanyag lehet a szépségápolásban említett értékes összetevőknek köszönhetően. Használhatod arcpakolásként, és akár bőrradírként is tested bármely felületén, ehhez a zaccot növényi olajjal vagy vajjal keverd össze (olívaolaj, kókuszolaj, sheavaj stb.) A hajadat is fényesítheted vele, csak dörzsöld be a vizes koronádba mosás előtt, arra viszont figyelj, hogy alaposan öblítsd ki az apró szemeket. Egészséges a bőrnek is, mivel serkenti a véráramlást, és antioxidánsokat tartalmaz.

Egyéb hasznos felhasználás

Kávézaccból akár festék is készülhet, így ha szeretsz alkotni, akár egy különleges kép elkészítéséhez, ruhaszínesítéshez, és ünnepekkor is kapóra jöhet a fekete maradványa. Főzz fel forró vízben 10-15 percig maradék zaccot (aszerint adagold, amilyen erősségű színt szeretnél elérni), szűrd le jól, és máris használhatod. Batikolhatsz, színezhetsz anyagot, festhetsz vele tojást, de vízfestékként is alkalmazhatod rajzlapon, vásznon, egyszerű papír- vagy újságlapokat pedig antik hatásúvá varázsolhatsz a zaccfestékkel.

Plusz tipp:

Amíg fel nem használod a zaccot, gyűjtsd nedvesen befőttes üvegben a hűtőben, vagy szárítsd ki teljesen szétterítve, majd tárold zárt üvegben.

icon

kapcsolódó cikkek

zöld

Uspace.hu logo
Emmi logo